Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 08:57, 31 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
Sylwio, posadzę na altanie, panny młode będą się fotografować, a ogród różany zyska wielką chmurę kwiecia Róża zyska tablicę twojego imienia, więc każdy z ogrodowiska będzie wiedział od kogo ona

Ja mam dziką różę, ale jest różowa. Marzyłam o białej

Marzenia się spełniają Ja w tym roku mam ja po jesiennym mocnym cięciu i będę wiedziała czy kwitnie tylko na dwuletnich gałązkach czy na tegorocznych też. Bo z obserwacji dotychczasowych to widzę, że gdy kończy kwitnienie ze środka już masa młodych pędów zieloniutkich wyrasta. Nigdy tak mocno jej jeszcze nie cięłam, a teraz cięłam jesienią i widzę, że wcale jej to nie zaszkodziło choć zima była dość surowa. Nie kopcuję jej teżOna jest bardzo szeroka, ale na drzewa chętnie się wspina i to w jeden sezon, więc przy altance też pójdzie w górę
sylwia_slomc... 08:58, 31 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
A o pogodzie to samo pomyślałam, że może to dobrze że tak od razu nie bucha wszystko. Mamy czas na porządki.

Dziś słonko u nas lecę w ogród działać
antracyt 10:26, 31 mar 2021

Ale fajnie, że te różane zdjęcia wstawiłaś
sylwia_slomc... 17:32, 31 mar 2021

antracyt napisał(a)
Ale fajnie, że te różane zdjęcia wstawiłaś

Twoja też już do Ciebie jedzie, oczekuj
sylwia_slomc... 17:52, 31 mar 2021

Dziś był dzień na pełnych obrotach a jeszcze się nie skończył
Pogoda marzenie, tylko wszystko startuje w przyspieszonym tempie
Rano wysyłka paczek, potem ogród biegiem
Uprawienie warzywnika, posadzone kapusty modra i zwykła( nie wiem wczesna czy kamienna głowa bo to Emuś załatwiał i znajomi dali)
Posadzone selery i cebula dymka, oraz kalafiory i brokuły( nie wiem po co jak i tak nie pryskam, a z robalami jeść nie będę, może kury posmakują)
Siewy po świętach i pikowanie tego co wschodzi w inspekcie
Zaraz potem miałam gościa na świeżym powietrzu i z dystansem w maseczkach, ale jaka radość, Abiko mnie odwiedziła
Potem sadziłam różę Eden Rose, na którą polowałam od dwóch lat, a którą Aga upolowała dla mnie i była wymiana roślin
Posadziłam sporo cebulek lilii( dostałam od mamy Jej przybyszowe, całkiem spore, może za rok będą kwitły.
Na koniec podlewanie posadzonego, nakrycie włóknina niech rośnie. I Przycięcie trzydziestu paru clematisów.
Na róże brakło mi czasu bo musiałam wracać. Wet przyjechał do kontroli, powtórzył dawkę leków jeszcze dla bezpieczeństwa, ale Psica już praktycznie wydobrzała, gorączki brak. Teraz się łapię za kuchnię, na dziś w planach pieczenie wędlin: szyneczki, boczuś i karczek( podzielę się z rodzicami)
Od jutra czas start: pieczenie ciast żeby dla wszystkich zdążyć upiec
I jeszcze musze w domu obrusy i kurze ogarnąć, ostatnie prasowanie co jeszcze schnie i jedno akwarium oporządzić.
A potem już może być po świętach bo robota w ogrodzie czeka
Juzia 19:44, 31 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Już jakby Jej nic nie było, wczoraj wet był w pobliżu i podjechał do Niej zajrzeć, martwił się, ale już było w miarę dobrze, jutro wieczorem dostaje drugą dawkę leków i powinno być ok tylko co było przyczyną gorączki pozostało niewiadomą
Juzia u nas kleszcze tylko w lesie i to latem bardziej zimą nie ma. Psica zakropelkowana przeciw kleszczom nim gdzieś zaczynamy spacerować w terenie bo po co ryzykować. Więc kleszcza raczej pod uwagę nie brałam. W polach kleszczy nie ma bo rolnicy taką ilość chemii insektobójczej stosują, że aż strach. U nas w ogrodzie nigdy kleszcza nie złapaliśmy, nie ma ich pewnie bo by kota przyniosła, wszędzie łazi. Z 7 lat temu jak rolnicy ugorowali większość pól kleszcze były w trawach, ale jak Unia przestała do ugorów tyle dopłacać to już ich nie ma bo uprawione i opryskane.

Czyli jest jakiś plus tych oprysków
Słaby... ale jest

Psica trzydniówkę jakąś złapała. hehe :
Magleska 20:14, 31 mar 2021

Sylwuś
dobrze ,że Lara już zdrowa ufff .....

ta róża biała jest niesamowita -przepiękna jak ona się nazywa -mam na nią chętkę

Mega pracowity dzień miałaś -ja też dziś w warzywniku szalałam ,garaż posprzątałam ,trochę w domku ogrodnika ,a teraz padam na pysk
Buziaki
oliwka 20:21, 31 mar 2021

Sylwia, właśnie znalazłam twoje ciemierniki, piękne głębokie kolory. Dziwne, że wcześniej nigdy nie znałam tych kwiatów.
U ciebie święta chyba jak co roku, czyli będa tradycyjne swięta. Ja odpuszczam w tym roku tylko żurek i jajka. U nas jest tradycja bicia jajek, którą planujemy zachować.
Dużo zdrówka dla psinki.
sylwia_slomc... 20:31, 31 mar 2021

Juzia napisał(a)

Czyli jest jakiś plus tych oprysków
Słaby... ale jest

Psica trzydniówkę jakąś złapała. hehe :

Juzia jak Ty potrafisz nawet w beznadziei oprysków plusy znaleźć
No nie wiadomo co Jej było, oby się nie powtórzyłoJest ok w chwili obecnej
sylwia_slomc... 20:34, 31 mar 2021

Magleska napisał(a)
Sylwuś
dobrze ,że Lara już zdrowa ufff .....

ta róża biała jest niesamowita -przepiękna jak ona się nazywa -mam na nią chętkę

Mega pracowity dzień miałaś -ja też dziś w warzywniku szalałam ,garaż posprzątałam ,trochę w domku ogrodnika ,a teraz padam na pysk
Buziaki

A gdzie Ty kobieto chcesz upchnąć różę tej wielkości u Siebie? Czemu nie mówiłaś jak pytałam o chętnych jesienią? Wszystkie zarezerwowane zostały, teraz czekać musisz na nowe sadzonki, chyba, że się jedna osoba rozmyśli, albo zrobię z jednej dwie( może się uda muszę sprawdzić