Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

AlinaP 11:43, 27 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja wymagająca jestem to jeszcze nie to do czego dążę

Brawo Ty
Urszulla 12:23, 27 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ładnie się zagęściła, wiosna tu jest mimo że ciemniej. A co będzie dalej?
sylwia_slomc... 12:50, 27 maj 2021

AlinaP napisał(a)
Sylwio korzystając z chwilki czasu zerknęłam na Twój wątek. Oglądając ogród czuje się wolność, fantazję i jednocześnie kontrolę nad wszystkim. Piękne kadry. Gdyby Ci nie sprawiło kłopotu, to odpowiedz, co to za wielopniowe drzewo w okolicach azalii pontyjskiej. Str. 2343? Przedostatnie zdjęcie
Pozdrawiam

Witaj To śliwowiśnia u mnie ma taki pokrój Jako malutka sadzonka była krzewem i zostawiłam ją w tej formie czyszcząc tylko co jakiś czas od dołu z bocznych gałązek by odsłonić pnie, teraz ma pewnie ze 4-5 metrów wysokości i jest wielopienna
sylwia_slomc... 12:51, 27 maj 2021

AlinaP napisał(a)

Brawo Ty

sylwia_slomc... 12:52, 27 maj 2021

Urszulla napisał(a)

Ładnie się zagęściła, wiosna tu jest mimo że ciemniej. A co będzie dalej?

Dalej są orliki, po nich bodziszki po nich hortensje i z ellatą i hacone plus suchodrzewy zostaja na jesień i zimę
TAR 14:07, 27 maj 2021

Sylwia u Ciebie to dopiero bujnosc i jakie masz juz pomidory duze, moje koraliki dopiero zakwitwly a salata jak 5 zł. mala. Jest za zimno. Podoba tez mi sie ta drewniana sciana. Ładne dekoracje
Roocika 14:36, 27 maj 2021

Sylwia, nadrobiłam fotki u Ciebie. Twój ogród już jak park jest, rośliny tworzą pejzaże
Dąbrówka za.mna chodzi
Orliki dosadzam
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:50, 27 maj 2021

TAR napisał(a)
Sylwia u Ciebie to dopiero bujnosc i jakie masz juz pomidory duze, moje koraliki dopiero zakwitwly a salata jak 5 zł. mala. Jest za zimno. Podoba tez mi sie ta drewniana sciana. Ładne dekoracje
Tą bujność u mnie skutecznie ślimaki ukrócają Okno wisi na stodole, zrobione z desek starej stodoły
sylwia_slomc... 21:53, 27 maj 2021

Roocika napisał(a)
Sylwia, nadrobiłam fotki u Ciebie. Twój ogród już jak park jest, rośliny tworzą pejzaże
Dąbrówka za.mna chodzi
Orliki dosadzam
Pozdrawiam

Mój ogród taki parkowo krajobrazowyDzisiaj dąbrówkę jeszcze na poszerzonej rabacie powtórzyłam i floksy też, bo mi tam wiosny zaczęło brakować. Po tej zimie straciłam chryzantemy, które miałam 7 lat
sylwia_slomc... 22:23, 27 maj 2021

Z dnia dzisiejszego, a w zasadzie z tego tygodnia:

przerabiamy obwódki przy rabatach z drewnianych na kostkę ze wzgl. na ślimaki wysiadujące pod drewnem i dlatego, że już się rozlatywały też

zlikwidowaliśmy jedną żwirową ścieżkę i jest poszerzona rabata i nawet już obsadzona roślinami z gatunku tych co to można posadzić i zapomnieć a one same o siebie zadbają, czyli floksy, dąbrówka, rozchodnik, goździki

oplewiłam najstarszą bylinówkę i część tej przy altanie i wszystko będziecie wiedzieć jak Wam powiem, że 4 pełne taczki zielska z nich wyjechało, a jeszcze przynajmniej 2 wyjadą nim skończę przy altanie...
ale od razu mi na duszy lżej bo na ciele to ledwo się ruszam, wszystko boli

podgolona od dołu Ola bo kształt trawnika się zmienił mocno, i miejsca mniej, a Anitka powiedziała, że kategorycznie przejście musi być bo inaczej pół ogrodu goście nie zobaczą....no to podgoliłam

Ślimaki zjadają wszystko, walka trwa kto pierwszy my czy one. Zjadły już języczki, irysy bródkowe w dziurach, jeżówki, lepiężnik ma więcej dziur niż liści, sałatę połowę fenkułów, całe rządki marchewki i pietruszki, rzodkiewkę i niestety daliom nie pozwalają rosnąć bo jedzą od razu w łące wyjadają to co posadziłam( załamana jestem tym faktem bo nie wiem kiedy znowu trafię taka mokrą wiosnę by dosadzać)

Na bukszpanach ćmę pokonałam to zaatakował je ten paskudny grzyb, a opryskać już nie zdążyłam na niego bo zaczęło kropić

Na naparstnicach czarno od mszyc( w ciągu dwóch dni tak się zrobiło, a mrówki w każdym kawałku ogrodu i strzegą ich jak oka w głowie.... biedronek na razie nie widzę więc pewnie czymś potraktuję....ciekawe czy wywar z wrotyczu by pomógł...

Na świerkach mimo wyciętych dwa lata temu modrzewi i po spokojnym zeszłym sezonie w tym zmasowany atak ochojnika Co mogę to obrywam, ale galasów i tak przybywa

Porzeczki mają rdzę i mszyce zaraz pewnie pójdzie na sosny mimo sporej odległości miedzy nimi....

W ogrodzie dwa dni temu domoczone było tak, że jak w jednym miejscu trawnika tupnąłeś to po całym ogrodzie fala się rozchodziła pod ziemią i było to słychać. Trawnik był jak łóżko wodne

Wczoraj przy kopaniu pod obwódkę trafił się korytarz kreci, zalany wodą, czyli poziom wody w gruncie jest na 10cm pod powierzchnią, a jutro znowu ma lać.

Sterty mam do palenia...kiedy ja to spalę jak albo leje, albo wieje?

Syn skończył malować skrzynie w warzywniku i zaczął kompostownik - nabiera wyglądu - dobra decyzja z tym kolorem