Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:59, 27 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
No ja też już mam dość tego mokra. Za to chwasty rosną jakby na wyścigi.
O ślimakach szkoda wspominać, niestety pogoda im sprzyja.
Ogród pięknie się prezentuje, masz kolorową wiosnę od samego początku.

Sylwia mam prośbę, mogłabyś mi ze dwie gałązki pigwy ukorzenić? Proszę.

Gosiu pigwy czy pigwowca? Bo pigwa to drzewo i nie wiem czy się uda ukorzenić...
sylwia_slomc... 00:00, 28 maj 2021

Alija napisał(a)
Przeczytałam Twoje podsumowanie tygodnia, fajnie napisane, z humorem, ale nie wiem, śmiać się, czy płakać. No niestety taki los ogrodnika, zawsze "coś", żeby nie było za spokojnie.
A potem obejrzałam zdjęcia z Twojego ogrodu, takie piękne, zachwycające, że warto walczyć dalej z tymi ślimakami, grzybami, itp.
Dobranoc.

Warto ale to frustrujące, że stale trzeba z czymś walczyć zamiast się cieszyć, że jest
sylwia_slomc... 00:05, 28 maj 2021

AniazUroczyska napisał(a)

Sylwuś , nie martw się , w ramach globalnego ocielenia , będziemy mieć jeszcze nie jedną zimną i mokrą wiosnę
Nie miałam pojęcia o tym ,że naparstnice też są atakowane przez mszyce. U mnie nic takiego, na razie nie wystąpiło. Naparstnice od Ciebie, bardzo ładnie kwitły w ubiegłym roku i nic ich nie dolegało Od czego to zależy?

Może i tak być, ale tyle roboty mojej ślimaki zjedzą, wrrrr.

Od czego zależy...
Od ilości mrówek i biedronek w ogrodzie. Mrówki w mrowiskach mszyce zimują i hodują, wiosną wynoszą na rośliny( pastwiska) by doić je ze spadzi. Biedronek jak jest dużo to mszyc nie ma bo zjedzone....u nas na razie nie ma biedronek to mszyce są, a mrówek zatrzęsienie.
Urszulla 08:00, 28 maj 2021

Ty masz już aparat? Przepiękne wiosenne kolory drzew zwróciły moją uwagę fajnie że możesz cieszyć się klonami, u mnie raczej się nie sprawdzą...a jednego co mam, w zeszłymn roku chciałam wykopywać i dałam mu jeszcze jedną szansę. Buki się zaczerwieniły u mnie też na szczęście bo myślałam że będzie ciągle zielono-brązowy.

Mrówek mam od kilku lat ogromne ilości, tak samo mrówkojad przydałby się o ślimakach nawet nie piszę.

Co do chwastów to się należy cieszyć bo będzie kompost, ale wypadałoby plewić co tydzień każdy kawałek Na liliowcową wczoraj wysypałam słomę już częściowo przetrawioną z beli bo niemoc mnie trzyma. Mam walkę w przedogródku.
sylwia_slomc... 10:28, 28 maj 2021

Urszulla napisał(a)
Ty masz już aparat? Przepiękne wiosenne kolory drzew zwróciły moją uwagę fajnie że możesz cieszyć się klonami, u mnie raczej się nie sprawdzą...a jednego co mam, w zeszłymn roku chciałam wykopywać i dałam mu jeszcze jedną szansę. Buki się zaczerwieniły u mnie też na szczęście bo myślałam że będzie ciągle zielono-brązowy.

Mrówek mam od kilku lat ogromne ilości, tak samo mrówkojad przydałby się o ślimakach nawet nie piszę.

Co do chwastów to się należy cieszyć bo będzie kompost, ale wypadałoby plewić co tydzień każdy kawałek Na liliowcową wczoraj wysypałam słomę już częściowo przetrawioną z beli bo niemoc mnie trzyma. Mam walkę w przedogródku.

Ula nie mam jeszcze, to fotki z przed awarii dziś już ogród inny, cykam aparatem syna, ale na razie nie pokazuję bo nie wiem jak wyszły Stary i gorszy cieżko się przestawić na gorsze
Te moje chwasty na kompost sie nie nadają wszystko kwitnace zawiązałyby nasiona i miałabym kompost z młodym chwastem potem, te idą na granicę, za siatką mam jeszcze metr mojego, Emuś skosił to tam rozsypujemy niech schnie razem
Roocika 10:40, 28 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Warto ale to frustrujące, że stale trzeba z czymś walczyć zamiast się cieszyć, że jest

Dokładnie
Rench 10:47, 28 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

O mamciu, jak u Ciebie pięknie Czy Twój ogród można zwiedzać ?
sylwia_slomc... 10:57, 28 maj 2021

Roocika napisał(a)

Dokładnie
sylwia_slomc... 10:59, 28 maj 2021

Rench napisał(a)

O mamciu, jak u Ciebie pięknie Czy Twój ogród można zwiedzać ?

Myślę o tym w przyszłości, bardziej brałam też pod uwagę agroturystykę, ale czy się uda z tymi zalaniami nie wiem. Jak masz ochotę to możemy się umówić jakoś gdy już będę po drugiej dawce szczepienia Tylko się przypomnieć musisz bo zapomnieć mogę
Mgduska 11:26, 28 maj 2021

Co by nie mówić o kłopotach ze ślimakami i innych, to jednak większość roślin radzi sobie świetnie. Machnij ręką na języczki, przecież Wasz ogród jest wspaniały i przebogaty