Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Aginda33 08:42, 10 cze 2021

Sylwia,
od jakiegoś czasu podczytuję Twój wątek i oglądam ogród, strasznie mi przykro na to co Ciebie spotkało. Ale wójta można pociągnąć do odpowiedzialności za niedopełnienie obowiązków funkcjonariusza publicznego. Podobna sytuacja była z wójtem gminy Puław. Mieszkańcy gminy dochodzili się sądownie, wygrali a wójt został ukarany. Wrzuć w wyszukiwarkę i poczytaj. Spróbujcie w ten sam sposób z waszym.

pozdrawiam Agnieszka
sylwia_slomc... 09:44, 10 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Krwiożercze myśli do głowy mi przychodzą - jak patrzę na tę zynzę to przypominają mi się protesty rolników - powinni ten szlam zebrać na łopaty ciągników i wywalić burmistrzowi - raz pod urząd, dwa pod dom. Jakby każdy mieszkaniec ciut przytargał chyba ten cykor długo by siedział w domu

Też mam ochotę te wory wywieźć Wójtowi i w gabinecie zostawić.... Ma szczęście, ze nim bajoro podeschnie by móc coś robić to człowiek trochę ochłonie bo bym na własnych plecach zatargała....
sylwia_slomc... 09:45, 10 cze 2021

Basieksp napisał(a)
Ni jak to zbierać, mokre pewnie niebardzo bo za duża maź, jak zeschnie ciężko ruszyć

Jak zaschnie trzeba kilofa.
sylwia_slomc... 09:46, 10 cze 2021

Juzia napisał(a)
Ja ciągle jestem w szoku. Nie wiem co ci pisać Sylwia...
Jakbym mieszkała bliżej to bym ci pomogła ten szlam zbierać chociaż. Gadać przy tym nie trzeba.
Nie mam słów.

Juzia Kochana Jesteś. Tak sobie myślałam, ze dziewczyny co mają piach w ogrodzie , a nie ziemię toby pewnie z takim mułem szczęśliwe były....ja będę musiała piach kupować by to rozluźnić....
sylwia_slomc... 09:51, 10 cze 2021

Aginda33 napisał(a)
Sylwia,
od jakiegoś czasu podczytuję Twój wątek i oglądam ogród, strasznie mi przykro na to co Ciebie spotkało. Ale wójta można pociągnąć do odpowiedzialności za niedopełnienie obowiązków funkcjonariusza publicznego. Podobna sytuacja była z wójtem gminy Puław. Mieszkańcy gminy dochodzili się sądownie, wygrali a wójt został ukarany. Wrzuć w wyszukiwarkę i poczytaj. Spróbujcie w ten sam sposób z waszym.

pozdrawiam Agnieszka

Ale On to robi w białych rękawiczkach, pisma powysyłał do Wojewody do Starosty do Wód Polskich, dostał odpowiedź, że środków nie ma na ten cel( Wały Wiślane kolejna powódź przerwie, bo ekspertyzy były i też środków nie ma ponoć....bo jak tak patrzę to Państwo bogate, władze rozdają na prawo i lewo i tarcze różne )Hydrologów wezwał, będzie na ludzi, że sprzedać nie chcą ziemi.... Ciągnąć się będzie w sądach latami, a sytuacja się nie zmieni.....chyba, że się pojawi w kolejnej kadencji jakiś co Mu się jeszcze coś chce robić...
tulucy 09:57, 10 cze 2021

Ale właśnie on nie dopełnia obowiązków, bo ma narzędzie do wykupu tej ziemi. Jakby zaczął procedury, to ludzie by zaczęli sprzedawać. Przy drogach też tak jest. Lepiej wychodzą na tym ci, co sprzedają polubownie, niż ci, co się sądzą.
LIDKA 10:04, 10 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale On to robi w białych rękawiczkach, pisma powysyłał do Wojewody do Starosty do Wód Polskich, dostał odpowiedź, że środków nie ma na ten cel( Wały Wiślane kolejna powódź przerwie, bo ekspertyzy były i też środków nie ma ponoć....bo jak tak patrzę to Państwo bogate, władze rozdają na prawo i lewo i tarcze różne )Hydrologów wezwał, będzie na ludzi, że sprzedać nie chcą ziemi.... Ciągnąć się będzie w sądach latami, a sytuacja się nie zmieni.....chyba, że się pojawi w kolejnej kadencji jakiś co Mu się jeszcze coś chce robić...

Życze żeby się pojawił taki wójt. W gminie do której sie wprowadziłam wreszcie jest młody i robotny burmistrz co mu się chce. Nie lata po gazetach i fejsach tylko działa. Sprowadził duże inwestycje na tereny przeznaczone pod to od wielu lat, na których poprzednik widział tylko mega świniarnie, spalarnie śmieci , spalarnie zwłok zwierzat itp.
Ciągle trzeba było podpisywać protesty , łazić pod ratusz i wieszać transparenty. Jak się sołtysi zmówili to zmobilizowali lokalne społeczności małe i przegrał wybory po iluś tam kadencjach.
Nowy jest od niedawna a już zmianę w gminie widać.

ps nagłośnienie tych corocznych zalań to dobry pomysł.
Basieksp 10:06, 10 cze 2021

Mam taką glebę u siebie, jak sucho to nic nie wyrwiesz, mieszamy glebę z piaskiem i popiołem, żeby trochę rozluźnić, wyobrażam sobie jak to teraz u Was wygląda, zapowiadają upały szkoda, że tak trochę porozrzucani jesteśmy tu na Ogrodowisku, tak jak pisze Juzia, podpisuję się pod nią.
sylwia_slomc... 10:37, 10 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Życze żeby się pojawił taki wójt. W gminie do której sie wprowadziłam wreszcie jest młody i robotny burmistrz co mu się chce. Nie lata po gazetach i fejsach tylko działa. Sprowadził duże inwestycje na tereny przeznaczone pod to od wielu lat, na których poprzednik widział tylko mega świniarnie, spalarnie śmieci , spalarnie zwłok zwierzat itp.
Ciągle trzeba było podpisywać protesty , łazić pod ratusz i wieszać transparenty. Jak się sołtysi zmówili to zmobilizowali lokalne społeczności małe i przegrał wybory po iluś tam kadencjach.
Nowy jest od niedawna a już zmianę w gminie widać.

ps nagłośnienie tych corocznych zalań to dobry pomysł.

Właśnie nagłośniłam na FB stronie Urzędu Gminy. bo same cudowne rzeczy się w gminie dzieją, ale o tym, że zalało nie wstawili nic.
sylwia_slomc... 10:38, 10 cze 2021

Basieksp napisał(a)
Mam taką glebę u siebie, jak sucho to nic nie wyrwiesz, mieszamy glebę z piaskiem i popiołem, żeby trochę rozluźnić, wyobrażam sobie jak to teraz u Was wygląda, zapowiadają upały szkoda, że tak trochę porozrzucani jesteśmy tu na Ogrodowisku, tak jak pisze Juzia, podpisuję się pod nią.

Z jednej strony szkoda, ale jakbyśmy wszyscy byli w jednej okolicy to ucierpiałoby wiele ogrodów, a tak to przynajmniej u Was na ładne rośliny się napatrzę.