Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Milka 06:58, 08 cze 2021

Sylwia, poczytałam i obejrzałam wszystko. Strasznie mi was żal, tyle pracy, wytrwałości, tyle piękna jakie było.
Położenie ogrodu jest trudne, bo sytuacja co rok się powtarza, coś ci tam Abiko doradza, może warto posłuchać.
Żal mi was, żadne słowa nie oddadzą, tego jak musicie się czuć, bardzo pracowici jesteście oboje, całe serce tam włożyliście. Przytulamy mocno.
Co do pomocy, za daleko mam i siły nie te, ale chętnie podzielę się roślinami, mam ich dużo więc po kilka z rodzaju dam, tylko mów kiedy. Ściskam Sylwia
mirkaka 08:14, 08 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sęk w tym, że już zostało dwukrotnie przeorganizowane i nie zmieniło to faktu, że żeby się dostać w górną cześć ogrodu to trzeba przedostać się przez te 60 metrów bajora. Cały ogród ma 180 metrów długości, łatwo sobie policzyć jak to wygląda gdy się z samego środka wytnie te 60 metrów z długości. Tym razem wylało też o jakieś 7 metrów szerzej niż poprzednimi razy i ciężko przewidzieć jak będzie kolejnym razem, ani kiedy to nastąpi.
Z uporem maniaka chciałabym mieć pod domem ładnie, a nie bajoro i dopiero ładnie, nie znam osoby, która wolałaby mieć inaczej. Co maja zrobić Ci co im co roku domy zalewa? Zostawić i na upartego nie sprzątać? Tak się nie da. Ja tak nie potrafię. Ogrodu nie mam od wczoraj, ani od momentu pierwszych zalań. Tworzyliśmy go już 5 lat nim nastąpiła pierwsza powódź, a wcześniej była 8 lat wstecz, a jeszcze wcześniej 60 lat nie było. Nie jestem jasnowidzem, ale nie chcę mieszkać z mułem pod oknami. Usytuowania działki nie zmienię, ani usytuowania budynków, a na pogodę nie mam wpływu. Za każdym razem robimy co możemy by straty zminimalizować, ale to nie przynosi żadnych efektów jeśli nie zrobią tego kompleksowo władze. Mamy świadomość, że walczymy z wiatrakami, tylko, że nic innego nie możemy już zrobić.
Do tego po każdym zamuleniu zmienia się ukształtowanie terenu i teraz wokół rowu jest wyżej grunt niż w warzywniku czy w podwórku przy budynkach i z tym też nie bardzo mogę coś zrobić bo to nie zmienia się tylko na mojej działce, ale wzdłuż całego rowu.

Nie miałam na myśli żeby mieć przy domu bajoro.
Natomiast można pomyśleć o roślinach którym okresowe zalewanie nie przeszkadza.
Tu masz coś na ten temat
https://www.mojpieknyogrod.pl/artykul/co-posadzic-w-ogrodzie-podmoklym-1
Można pomyśleć o murze oporowym wokół budynków. Być może gmina wsparłaby takie przedsięwzięcie finansowo. Nie znam się ale pewnie są na to jakieś sposoby, tu na forum być może też są osoby które mają taką wiedzę
Widzę jednak, że mój wpis potraktowałaś negatywnie, więc już nie będę się wypowiadać na ten temat.
Pomoc forumowiczów bardzo cenna
Z ogromną sympatią dla was pozdrawiam

sylwia_slomc... 10:11, 08 cze 2021

Kochani ...
starałam się tam posadzić rośliny, które już się sprawdziły, mam nadzieję, że teraz też jakoś sobie poradzą....
problemem nie jest woda, problemem jest błoto, które niesie z pól.
Jak roślina zostaje zagrzebana błotem to już nawet ta znosząca okresowe zalewanie ma kłopoty...poważne kłopoty...
A jak do tego dojdzie oprysk roundoupem, którym rolnik kilka dni wcześniej opryskał kukurydzę wokół to te szanse jeszcze maleją...i nie bardzo można coś zrobić.

Mirko wybacz mi, po prostu w tej chwili wszystko mnie drażni bo kłopoty się mnożą jeden za drugim jakby się worek bez dna urwał i wysypał....to dlatego

Mury wokół budynków zachowają się jak tama na rzece, spiętrzą wodę wyżej...niestety takie usytuowanie budynków.
I to nie jest tak, że ja nie słucham Waszych podpowiedzi i nie chcę zobaczyć żadnego rozwiązania, o wszystkim dyskutujemy, myślimy, niestety dobrego rozwiązania nie znaleźliśmy. Hydrolodzy badali nasz teren na zlecenie gminy. Tylko te zbiorniki retencyjne miałyby szansę poprawić sytuację. Plany w Gminie zrobione, tylko ludzie nie chcą sprzedać gruntów na których by miały powstać...
Kawa 10:47, 08 cze 2021

jesssuu Sylwia...
ściskam..
tulucy 10:48, 08 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tylko te zbiorniki retencyjne miałyby szansę poprawić sytuację. Plany w Gminie zrobione, tylko ludzie nie chcą sprzedać gruntów na których by miały powstać...

To jest inwestycja celu publicznego. Gmina - jeśli tylko zechce - może przymusowo wykupić te tereny. U nas tak Gmina chciała zrobić przy rozbudowie szkoły, ale ostatecznie okazało się, że zmieszczą się na dotychczasowej działce.
sylwia_slomc... 13:03, 08 cze 2021

tulucy napisał(a)

To jest inwestycja celu publicznego. Gmina - jeśli tylko zechce - może przymusowo wykupić te tereny. U nas tak Gmina chciała zrobić przy rozbudowie szkoły, ale ostatecznie okazało się, że zmieszczą się na dotychczasowej działce.

Ja o tym wiem tylko, że jak z Radną rozmawiałam to Wójt podobno powiedział, ze nie chce by ludzie na Nim psy wieszali, kadencję ma ostatnią czyli myśli tylko by dotrwać i problem zostawić komu innemu, ręce opadają.
Monia81 21:08, 08 cze 2021

Sylwuś daliami się podzielę, mam kilka odmian, więc na jesieni dam, w końcu od Ciebie też dostałam jak coś jeszcze potrzebujesz to pisz
A z władzami jest tak, jakby rządzącemu coś takiego rok rocznie się działo, to już dawno coś by z tym zrobił... a tak mają w nosie ludzie, o stołki tylko potrafią się tłuc... masakra
Gosialuk 21:09, 08 cze 2021

Plany dobre, ale do ich realizacji jeszcze daleka droga.

Na pewno możesz liczyć na naszą pomoc, podzielimy się roślinami, a i ci bliżej mieszkający pomogą w ogarnianiu tego bałaganu, tylko daj znać od kiedy. Wiem, że nie chce ci się na forum kolejny raz wałkować tego tematu, więc czekam na zwołanie pospolitego ruszenia.
sylwia_slomc... 21:34, 08 cze 2021

Kochane poczekajmy, aż się odgrzebię do tego czasu będzie też wiadomo, które rośliny straciłam definitywnie. Dziś walczyłam o warzywa musiałam ten muł wzruszyć by dostały do korzeni powietrze, dobrze, ze w samym kompoście rosły bo on ten muł jesienią po uprawieniu porządnie rozluźni mam nadzieję. Emus zebrał ze ścieżek w warzywniku najgorsze warstwy, teraz jak oszacują to trzeba zmyć resztę. Zrobiliśmy też obchód i juz wiemy, ze do warzywnika wlało się od strony chaty między kompostownikiem a wejściem do warzywnika....nie bardzo jest jak się przed tym uchronić bo do warzywnika trzeba wchodzić i wychodzić i wjechać np. taczką. Chyba, żeby dosztukować tak deski na wyjmowane i wkładane, ale nie wyobrażam sobie bym miała to robić za każdym razem jak chcę tam wejść czy wyjść...

A na podwórko przelało się tym wysokim wałem od strony sąsiada, krawężniki betonowe takie jak w miastach między ulicą a chodnikiem poprzestawiało i weszło z mułem. Tam będziemy musieli jakoś przerobić, choć jeszcze nie mam pomysłu jak....
mrokasia 23:06, 08 cze 2021

Ożesz....
Sylwia, współczuję Ci ogromnie! I życzę Ci mnóstwa siły oraz dobrej woli i zaangażowania u ludzi, od których zależy poprawa sytuacji w przyszłości.