Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kasia_W 23:40, 08 cze 2021

Przepraszam że się wtrącam. Nie znacie mnie, ale ja oglądam Wasze ogrody od 3 lat.
Po prostu ciągła walka Sylwii z żywiołem jak dla mnie to hardcore
Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem (na zawsze) jest zbudowanie muru o wysokości ok 70-80 cm , z trzech stron działki. Tam gdzie jest niższy teren, zalewowy z rowu i tych pól.
Ten mur powinien być w miejsce istniejącego ogrodzenia działki. Wiem że to koszty, ale może kupić cegłę z rozbiórki + zaprawa i pomału mąż by taki mur zbudował ( podziwiam go za wszystkie roboty ogrodowe). Jeżeli planujecie przyszłość na tej działce to tylko rozwiązanie konkretnie Was zabezpieczające ma sens. Może ta bezsilna gmina dała by jakieś dofinansowanie, skoro sami nic nie robią.
Jeszcze raz przepraszam że się wtrącam, ale jak zobaczyłam te ostatnie zdięcia to nie wytrzymałam.
Jak ochłoniecie za kilka dni to przemyślcie wszystko.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia_W
sylwia_slomc... 02:27, 09 cze 2021

Kasiu niestety takie rozwiązanie w niecce w jakiej płynie rów zachowa się jak tama postawiona na rzece płynącej między górami. Wody nie zatrzymasz, z dwóch stron wysokie pagórki ten mur musiałby mieć wysokość 20-30 metrów by dosięgnąć ich szczytów by przelało się poza naszym ogrodem inaczej zaleje i tak na nasz ogród tylko jeszcze wyżej i szkody będą jeszcze większe. Nasze usytuowanie nie pozwala na tego typu rozwiązanie niestety. A marzyłoby mi się by pozwalało.....
Ale dziękuję, że podzieliłaś Się swoim pomysłem i ujawniłaś na Forum.
ElzbietaFranka 09:04, 09 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula zbiorniki miały być dwa, miały powstać w ciągu 7 lat, ale jak na razie rolnicy nie sprzedali gruntów na rzecz gminy by można było wykonać zbiorniki i sieć dodatkowych rowów.

To jest właśnie Polska. Każdy dla siebie nie daj Bóg aby mnie coś urwali mnie nie zalewa to.mam to gdzieś. Wójt to nie powinien sprawować tego stanowiska. To on jest dla ludzi a nie odwrotnie. Przynajmniej był u was widził to wszystko co się stało?
U nas jak w 2010 roku zalało pół gminy to sam w kaloszach chodził i przepusty udrażniamy. Wszystkie rowy poglebili teraz każdego roku specjalną kosiarka rowy kosza i czyszczą.

Wiedza co się w tym miejscu dzieje i nic z tym nie robią i jeszcze plany zbiorników mają. To jest olewactwo. Jak ma ostatnia kadencję to tym bardziej powinien z tym przynajmniej ruszyć.
Wkurzyłam się.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 09:45, 09 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

To jest właśnie Polska. Każdy dla siebie nie daj Bóg aby mnie coś urwali mnie nie zalewa to.mam to gdzieś. Wójt to nie powinien sprawować tego stanowiska. To on jest dla ludzi a nie odwrotnie. Przynajmniej był u was widził to wszystko co się stało?
U nas jak w 2010 roku zalało pół gminy to sam w kaloszach chodził i przepusty udrażniamy. Wszystkie rowy poglebili teraz każdego roku specjalną kosiarka rowy kosza i czyszczą.

Wiedza co się w tym miejscu dzieje i nic z tym nie robią i jeszcze plany zbiorników mają. To jest olewactwo. Jak ma ostatnia kadencję to tym bardziej powinien z tym przynajmniej ruszyć.
Wkurzyłam się.

Pozdrawiam

Nasz Się w ubiegłym roku zabarykadował w domu i nawet ludzi nie chciał wysłuchać, bał Się bo by Go zlinczowali ludzie. Też jestem na Niego wściekła...
tulucy 10:08, 09 cze 2021

A nie mozecie mu kontroli jakiejś nasłać? Zaniechaniem doprowadza do zagrożenia zdrowia, życia i mienia.
sylwia_slomc... 10:31, 09 cze 2021

tulucy napisał(a)
A nie mozecie mu kontroli jakiejś nasłać? Zaniechaniem doprowadza do zagrożenia zdrowia, życia i mienia.
Już telewizja internetowa była rok temu i teraz.... Urzędy wyższe, Starostwo, Wody Polskie wszystkie były rok temu poinformowane i zalane pismami....
Urszulla 10:39, 09 cze 2021

Sylwia, na gminę nie ma co liczyć. To tak zawsze jest w sytuacjach kryzysowych że zostają tylko dobrzy ludzie bo na instytucje nie ma co wiele liczyć. Roślinki z forum uzupełnią Ci pustostany ale współczuję Ci tej ciężkiej pracy. Szkoda że nie mogę pomóc w pracach, bo mój stan wiesz jaki jest. Liliowce jak będziesz potrzebowała to podzielę, irysa fioletowego mam ale mało bo w zeszłym roku opróżniałam rabatę. Jak zrobisz listę strat to napisz co potrzebujesz. Może tawułki Golden Princess Ci ukorzenić, one przeżywają suszę i lubią wodę, są uniwersalne. Może szpalerek z nich???
Przepraszam jak za dużo piszę bo nie masz teraz czasu, nie musisz już odpisywać. Trzymam kciuki każdego dnia za wytrwałość w pracach.
sylwia_slomc... 11:00, 09 cze 2021

Ula ja jednak liczę, że te zbiorniki kiedyś powstaną bo inaczej nie mam nadziei na zmianę sytuacji
mrokasia 11:13, 09 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już telewizja internetowa była rok temu i teraz.... Urzędy wyższe, Starostwo, Wody Polskie wszystkie były rok temu poinformowane i zalane pismami....

może trzeba znów to zrobić? napisac do Uwagi, Interwencji i innych takich programów, a urzędy nękać, nękać i nękać pismami, zdjęciami itp.
wiem, że to zabiera czas i siły ale upór może zaprocentuje?
tulucy 11:24, 09 cze 2021

Przed telewizją wójt się może nie zabarykaduje? A może jakieś służby trzyliterowe mu nasłać?