Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:26, 17 cze 2021

Kokesz napisał(a)

Sylwia...obejrzałam wszystko...nie wiem co powiedzieć...jakaś masakra normalnie
Podpisuję się pod tym co Bożenka Ci napisała masz wsparcie w najbliższych to jest najważniejsze razem dacie radę wszystkim przeciwnościom losu

Rozmawiałam ostatnio z Panem, który hoduje rododendrony i on radził, żeby zakwaszać ziemię roztworem kwasu siarkowego. Niestety nie zapamiętałam proporcji.

Jako chemik z wykształcenia na coś takiego się nie poważęTo prawda , rodzina najważniejsza, oby zdrowie było, a reszta....raz jest, raz jej nie ma....życie.
sylwia_slomc... 12:51, 17 cze 2021

Miałyście rację. Zadzwoniłam do ubezpieczalni wyprosiłam nazwisko opiekuna sprawy i telefon, bo nadal było zapisane oględziny 30 dopiero Na szczęście Pani odebrała, okazało Się, że połowa moich emaili nie dotarła do Niej w tym spis Musiałam wysyłać jeszcze raz na inny Email. Czekam na potwierdzenie, że odebrała. Mamy zaczynać prace, z Ich winy oględziny wcześniej się nie odbędą, mamy robić szczegółową dokumentację zdjęciową z wykonywanych prac. Dodatkowa robota dla mnie bo musze potem wysyłać, ale przynajmniej mogę zaczynać sprzątanie.
ElzbietaFranka 14:02, 17 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Miałyście rację. Zadzwoniłam do ubezpieczalni wyprosiłam nazwisko opiekuna sprawy i telefon, bo nadal było zapisane oględziny 30 dopiero Na szczęście Pani odebrała, okazało Się, że połowa moich emaili nie dotarła do Niej w tym spis Musiałam wysyłać jeszcze raz na inny Email. Czekam na potwierdzenie, że odebrała. Mamy zaczynać prace, z Ich winy oględziny wcześniej się nie odbędą, mamy robić szczegółową dokumentację zdjęciową z wykonywanych prac. Dodatkowa robota dla mnie bo musze potem wysyłać, ale przynajmniej mogę zaczynać sprzątanie.

Wstajemy z kolan dziadostwo polskie, jak bylo tak jest a może i gorzej.
gogo 15:03, 17 cze 2021

Sylwio, w sumie to dobra wiadomość, że możecie zacząć sprzątanie, dzięki temu uratujecie rośliny.
I muł nie zaschnie w skorupę nie do ruszenia.
Na malutkie pocieszenie: chciałaś nasiona drżączki, a będę miała dla Ciebie sadzoneczki
Wysiały mi się w doniczce i nawet kwitną, niech rosną dla Ciebie
sylwia_slomc... 15:46, 17 cze 2021

gogo napisał(a)
Sylwio, w sumie to dobra wiadomość, że możecie zacząć sprzątanie, dzięki temu uratujecie rośliny.
I muł nie zaschnie w skorupę nie do ruszenia.
Na malutkie pocieszenie: chciałaś nasiona drżączki, a będę miała dla Ciebie sadzoneczki
Wysiały mi się w doniczce i nawet kwitną, niech rosną dla Ciebie

Dziękuję
Muł niestety już skorupieje na dużym ogrodzie, ale może w sobotę koparka sobie z nim poradzi...
Przypomnij mi jeszcze czy to drżączka średnia czy drżączka większa bo pierwsza jest bylina, a druga jednoroczna w naszym klimacie.
gogo 18:35, 17 cze 2021

Sylwio, to drżączka średnia.
Tak myślałam, że bez koparki się nie obejdzie, trudno rozbić wysuszoną ziemię, a co dopiero zeskorupiały muł.

Zapomniałam Ci napisać, że będę miała jeszcze żmijowca do Twojej łąki.
Nie zebrałam jesienią nasion, bo wróciłam od Mamy w grudniu, ale się wysiał /niezawodnie co roku/ i siewki dla Ciebie już rosną w doniczce.
Agatorek 18:40, 17 cze 2021

Sylwia, dobrze, że się dodzwonilaś. Przynajmniej wiecie już, na czym stoicie. I najważniejsze, źe nie musicie czekać na oględziny.
Koparka da sobie spokojnie radę.

Przesyłam trochę swojego powera .
Magleska 21:34, 17 cze 2021

Sylwia
dobrze,że się dodzwoniłaś

to jak ? przyjeżdżać w sobotę ?

sylwia_slomc... 21:41, 17 cze 2021

gogo napisał(a)
Sylwio, to drżączka średnia.
Tak myślałam, że bez koparki się nie obejdzie, trudno rozbić wysuszoną ziemię, a co dopiero zeskorupiały muł.

Zapomniałam Ci napisać, że będę miała jeszcze żmijowca do Twojej łąki.
Nie zebrałam jesienią nasion, bo wróciłam od Mamy w grudniu, ale się wysiał /niezawodnie co roku/ i siewki dla Ciebie już rosną w doniczce.

Dziękuje Kochana Jesteś My dzisiaj z dolnych łąk które koparka zasypie i zjeździ ratowaliśmy co się nadawało na górną, głównie kilka maków, rumianków, miesiącznice i takie fajne różowe nie wiem co I budleje z żywopłotu budlejowego, oraz cztery liliowce. Wszystko w stanie gorzej niż opłakanym, ale żywe jeszcze, szansę dostały od nich zależy co z nią zrobią.
sylwia_slomc... 21:42, 17 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Sylwia, dobrze, że się dodzwonilaś. Przynajmniej wiecie już, na czym stoicie. I najważniejsze, źe nie musicie czekać na oględziny.
Koparka da sobie spokojnie radę.

Przesyłam trochę swojego powera .

Jeszcze nie wiemy czym będziemy dysponować na odbudowę zniszczeń, ale przynajmniej możemy sprzątać.Dzięki będzie bardzo potrzebny.