Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:23, 16 cze 2021

Magleska napisał(a)
Sylwuś .....

mogę w sobotę ....więc ,czekam na Twój telefon ....

Buziaki i ściskam mocno

Ok jak coś będę wiedziała dam znać na razie nie zadzwonili
sylwia_slomc... 16:28, 16 cze 2021

Bogdzia napisał(a)

Sylwia mój ogród ucierpiał od gradu 6 czerwca 2017r a Twój chyba też szóstego czy siódmego czerwca w tym roku,tak wiec niemal w tym samym czasie , powtarzalnosc podobna jak z Ogrodnikami którzy przymrażaja w róznych miejscach ale w tym samym czasie.Masz rację gdyby nas równo obdzieliło obie byśmy były zadowolone. Rodki odchorują takie zalanie bo one nie lubią braku dostępu powietrza do korzeni a tu pewnie woda stała a może i mułu naniosło. Jeśli jest muł jak najszybciej trzeba go zdjąc i spłukac i chwilę dac im odpocząc po tym katakliźmie a potem będzie można podlac wodą z torfu tak jak chciałas ale najpierw zapewnij dostęp powietrza do korzeni, chwilowo nie zalewaj chyba żeby bardzo sucho miały.Pamiętasz że jesteś Dzielną Dziewczyną?????

Posadzone są na podniesionej rabacie w podwórku w torfie z kompostem, ale poziom wody był tak wysoki, że je zalało, szybko z korzeni powinno odpłynąć, bo wyżej są , ale muł został to prawda, szacowania jeszcze nie było więc ze sprzątaniem czekam, ale w takim razie od rodków odgarnę ile dam radę by powietrze wpuścić. No widzisz Jesteś nie zastąpionaTak zrobię jak radzisz
popcorn 16:30, 16 cze 2021

Masakra że nawet nie możecie zacząć sprzątać...
buziam Sylwia.
Gosialuk 16:31, 16 cze 2021

Hyży pokazywał, jak napowietrza róże widłami amerykańskimi wbijając na całą głębokość co ok 10 cm. Może rodkom też by pomogło.
sylwia_slomc... 16:35, 16 cze 2021

popcorn napisał(a)
Masakra że nawet nie możecie zacząć sprzątać...
buziam Sylwia.

Czekamy jak na szpilkach.
sylwia_slomc... 16:41, 16 cze 2021

Gosialuk napisał(a)
Hyży pokazywał, jak napowietrza róże widłami amerykańskimi wbijając na całą głębokość co ok 10 cm. Może rodkom też by pomogło.

Tak robiłam z drzewami jak naniosło 20 cm, nie wiem czy i teraz tak nie zrobię, przynajmniej z żywopłotem...
Agatorek 23:04, 16 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czekamy jak na szpilkach.

A może spróbuj sama do nich przedzwonić?
Basieksp 23:38, 16 cze 2021

Zgodzę się z Agą, może warto przedzwonić, spokojne , wiem ,że to nie będzie
łatwe być spokojnym, ale wytłumaczyć, że za chwilę to nie będzie co odkopywać z tego mułu, może coś to pomoże, taka bezczynność jest chyba najgorsza trzymam kciuki my po tej dużej nawałnicy w 2017 roku mogliśmy naprawiać szkody przed oględzinami, mieliśmy porobione zdjęcia, ale to były uszkodzone głównie dachy, ogrodu i roślin nie mieliśmy ubezpieczonych, finalnie do nas nikt z ubezpieczalni nie przyjechał, ale chyba dlatego, że było tego naprawdę dużo i nie ogarniali tych wszystkich zgłoszeń, wystarczyło nasze zgłoszenie szkód i na tej podstawie wypłacili odszkodowanie.
sylwia_slomc... 09:59, 17 cze 2021

Piszę do Nich emailowo, wiem, że przeczytali, odzewu nie ma. A opiekun sprawy odpisuje, ale nawet Się nie przedstawił. A to Ich poczta w Moje PZU wiec nie ma stopki z podpisem
Kokesz 10:10, 17 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

A nie jeszcze skoro Jesteś zapytam czym zakwasić teraz po tym zmuleniu rodkom ziemię bo mi całą kwasowość zabrało i żółkną z dnia na dzień bardziej, potrzebuję coś co zadziała migusiem, masz pomysł? Bo myślałam lać wypłukaną wodę z torfu, ale nie wiem czy to wystarczy...?

Sylwia...obejrzałam wszystko...nie wiem co powiedzieć...jakaś masakra normalnie
Podpisuję się pod tym co Bożenka Ci napisała masz wsparcie w najbliższych to jest najważniejsze razem dacie radę wszystkim przeciwnościom losu

Rozmawiałam ostatnio z Panem, który hoduje rododendrony i on radził, żeby zakwaszać ziemię roztworem kwasu siarkowego. Niestety nie zapamiętałam proporcji.