Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:52, 21 cze 2021

Urszulla napisał(a)

A Może wrócicie do boiska sportowego......
Sylwia, szukaj najprostszych i najtańszych rozwiązań na te 7 lat dopóki gmina nie zrobi swojego planu.

Ula robię co mogę tu gdzie boisko było to tylko imitacja studni z żurawiem stoi i łąki są wysiewane. W planach jest szklarnia wyniesiona na drewnianej skrzyni jak te z truskawkami czy inspekt, to się sprawdziło na razie.
Agatorek 23:46, 21 cze 2021

Zdjęcia i tak w pełni nie oddają tej pracy, którą musieliście wykonać.
Wielkie brawa i wielki szacunek dla Was i Przyjaciół
Basieksp 00:09, 22 cze 2021

Urszulla napisał(a)
Sylwia, strasznie mi Ciebie szkoda jak zobaczyłam ilości naniesionego. A może trzeba było z tego co naniesie usypywać wały zabezpieczające????

Jeszcze przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia wybetonowanego basenu ( zbiornika) na wodę do podlewania. Wystarczyłoby pompę włożyć po powodzi i masz wodę do podlewania górnej części. A basen z mułu wyczyścić to łatwiej niż rabaty. Głośno myślę..... basen połączyć grubymi rurami z rowem, na bieżąco żeby wodę ukierunkować. Ale nie wiem czy żywioł nie jest szybszy. Poza tym nie wiem czy taka inwestycja wymaga jakiegoś zezwolenia.

https://zielonyogrodek.pl/architektura/woda-w-ogrodzie/4116-basen-naturalny-staw-kapielowy

Ja też o jakimś basenie, zbiorniku myślałam, może chociaż część wody by zebrał , reszta może by jakoś dała radę odpłynąć, może mniejsze szkody by były, chociaż nie wiem jaka duża to jest woda ?
sylwia_slomc... 10:12, 22 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Zdjęcia i tak w pełni nie oddają tej pracy, którą musieliście wykonać.
Wielkie brawa i wielki szacunek dla Was i Przyjaciół

Po takim dniu każdy ma dość A to preludium dopiero...
sylwia_slomc... 10:14, 22 cze 2021

Basieksp napisał(a)

Ja też o jakimś basenie, zbiorniku myślałam, może chociaż część wody by zebrał , reszta może by jakoś dała radę odpłynąć, może mniejsze szkody by były, chociaż nie wiem jaka duża to jest woda ?

Z tego co ustalili hydrolodzy w zeszłym roku to potrzeba minimum dwóch zbiorników jeden o powierzchni 1,5 ha drugi 0,5 ha dopiero one plus sieć dodatkowych rowów mają szansę dać ulgę.
Urszulla 10:40, 22 cze 2021

To drugie to werbena hastata fioletowa.
Mgduska 10:46, 22 cze 2021

Jak to gmina gminie nierówna. Niedaleko naszej działki powstały wielkie zbiorniki retencyjne na rzeczce, która jeszcze nigdy nie wylała. Ale to bogata gmina i wiem, że będzie jeszcze więcej tych zbiorników.
Ja wiem, trzeba patrzeć do przodu, ale za każdym razem, kiedy patrzę na Twoje zdjęcia sprzed, serce mi się ściska, tak było ładnie z tymi obrzeżami. Trzymam za Was kciuki
sylwia_slomc... 11:01, 22 cze 2021

Urszulla napisał(a)
To drugie to werbena hastata fioletowa.

Dzięki
sylwia_slomc... 11:03, 22 cze 2021

Mgduska napisał(a)
Jak to gmina gminie nierówna. Niedaleko naszej działki powstały wielkie zbiorniki retencyjne na rzeczce, która jeszcze nigdy nie wylała. Ale to bogata gmina i wiem, że będzie jeszcze więcej tych zbiorników.
Ja wiem, trzeba patrzeć do przodu, ale za każdym razem, kiedy patrzę na Twoje zdjęcia sprzed, serce mi się ściska, tak było ładnie z tymi obrzeżami. Trzymam za Was kciuki

Nam się też ściska za każdym razem gdy nas zamula, łamie nam serce.... teraz już sporo znowu kwitnie, mam piękne róże, dom i wierzba osłoniły i są, ale jakoś nie potrafię się cieszyć nimi jak patrzę na resztę...
Judith 15:31, 22 cze 2021

Sylwia, oglądam zdjęcia i oczom nie wierzę, ze takie potworne ilości tego świństwa Wam naniosło...
A pomoc, jaką dostajecie od przyjaciół i ludzi z forum wzrusza i pokazuje, ze jesteście dobrymi ludźmi (wiem, ze to ckliwe stwierdzenie, ale w tej chwili nie umiem inaczej) i macie dzięki temu przy sobie tak wiele chętnych do pomocy osób... To wspaniałe w całym tym dramacie...