Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hankaandrus_44 10:59, 27 cze 2021

Dobrze by było, żeby ten cały szlam dotarł do urzęduy gminy i ich zalał, może wtedy by się ruszyli,. Wywożenie mułu i im go wykiprowanie, bedzie się kwalifikowac jako protest, ale na waszą niekorzyść.

Piszcie w wielu egzemplarzach do wszystkiuch możliwych władz i mediów. Począwszy od sołtysa, na premierze, sejmie i senacie kończąc. Brak środków niech uzupełnią darowiznami od Rydzyka.

A czyje pola w tej chwili są zalewane i "przesuwane" w waszą stronę? Może trzeba właściciela podać do sądu, o naprawienie szkody i pokrycie waszej straty?

Stwórzcie komitet ochrony gminy, przecież nie tylko wasza gminę zalało, czytam , że jeszcze jakieś w pobliżu. Ale tylko dla dwóch sa jakieś realne pieniądze.
Urszulla 11:33, 27 cze 2021

Sylwia u mnie czwartek i piątek pokazują deszczowy a jaki prognozy u Was?
sylwia_slomc... 12:45, 27 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Dobrze by było, żeby ten cały szlam dotarł do urzęduy gminy i ich zalał, może wtedy by się ruszyli,. Wywożenie mułu i im go wykiprowanie, bedzie się kwalifikowac jako protest, ale na waszą niekorzyść.

Piszcie w wielu egzemplarzach do wszystkiuch możliwych władz i mediów. Począwszy od sołtysa, na premierze, sejmie i senacie kończąc. Brak środków niech uzupełnią darowiznami od Rydzyka.

A czyje pola w tej chwili są zalewane i "przesuwane" w waszą stronę? Może trzeba właściciela podać do sądu, o naprawienie szkody i pokrycie waszej straty?

Stwórzcie komitet ochrony gminy, przecież nie tylko wasza gminę zalało, czytam , że jeszcze jakieś w pobliżu. Ale tylko dla dwóch sa jakieś realne pieniądze.

Haniu to są wszystko nerwy, a moje serce tego może nie wytrzymać..... na taką szarpaninę z Nimi w pojedynkę nie mam siły, ani jedności wśród ludzi nie ma, ani poczucia solidarności też nie Od trzech lat szukamy rozwiązań....cos wymyśliliśmy, ale to na pewno nie raz będę wołać o pomoc i burzę mózgów bo nasz plan ma wiele niedociągnięć i punktów newralgicznych....o ile dojdzie do skutku.... czy się sprawdzi....wyjścia nie ma inaczej nic się nie zmieni.... właścicieli jest wielu, muł niesie z kilkunastu km, od każdego po trochu....gorzej, ze za nami podnosi, a my mimo zamulania stajemy się najniższym punktem
sylwia_slomc... 12:45, 27 cze 2021

Urszulla napisał(a)
Sylwia u mnie czwartek i piątek pokazują deszczowy a jaki prognozy u Was?

Ula u nas cały tydzień ma być taki
kerii 12:54, 27 cze 2021

Kurcze Sylwia, przykro patrzeć na to co Was spotkało.

Tak czytam różne pomysły różnych osób, odbijanie się od urzędów jak od bandy. I tak sobie myślę, że taka pojedyncza interwencja na nie wiele się zda, szkoda tylko nerwów. To powinna być jakaś zbiorowa (przecież nie tylko was zalało i z tego co widać nie raz jeszcze zaleje ) zwłaszcza osób, którym domy poniszczyło, pozalewało. do telewizji, do radnych, do posłów z jednej i drugiej strony a jak wójt taki bez radny to wyżej pisać, może jakiś protest, żeby zwrócić uwagę na sytuację.
Ja wiem, że dobrze się pisze i radzi komuś ale wy to chyba nie macie innego wyjścia tylko walczyć

Dragonka 14:54, 27 cze 2021

Orzesz-ku.. tylko tak można wyrazić co się ciśnie na język, bardzo mi przykro Sylwuś
Mam nadzieję, że Wasz plan, mimo tych niedociągnięć jeszcze- jak piszesz, zaradzi jednak, no bo ile można?? Okolica ewidentnie zalewana co rusz, sąsiedzi też jak pokazywałaś mają wodę aż w domach..a po polach woda jak rzeka spływa no to nie jest w porządku wcale. Ani normalne. Gmina musi coś zacząć robić, wiecznie zasłaniać się brakiem środków nie może, w końcu po coś tą władzę mamy? Trzymajcie się i mam nadzieję, że coś wykombinujecie.
Basilikum 15:49, 27 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Kiedyś był podział pól. Nie było jednorodnych upraw. Każdy na swoim uprawiał we własnym płodozmianie. Pola były przedzielone miedzami, a nie raz i zadrzewionymi miedzami. Wiatr miał gdzie się zatrezymać, a i woda w takich układach nie szla w jednym kierunku. Oziminy, długo korzeniły się i trzymały wszystko w ryzach. Ziemniaki. miały redliny, ktorymi spływała woda, niekoniecznie z góry na dół.
Nawet ulewne deszcze nie robiły takiego spustoszenia, bo w uprawach były też wieloletnie chwasty, nie pryskane rundapem.
Wśródpolne bajorka zbierały nadmiar opadów. Nie ma drzew, nie ma zatrzymania. tak jak w stepie szerokim.

To jest powód tego bajzlu. Wg mojego chłopsko-babskiego myślenia. Narzekanie na tunele, nie ma sensu, Woda nie wypływa z tuneli, tylko z chmur, Co jest nie tak, że nad Wami takie się zbierają. Czytałam, że w jakiejś miejscowości powstały 2 sztuczne jeziorajako zbiorniki retencyjne, i to one piowodują powstawanie chmur burzowych.
Zaburzenie ustalonego porządkyu może powodować taki stan w otoczeniu. Może powodów trzeba szukać w sąsiedniej gminie albo i ciut dalej?

Hania a racje, moim zdaniem winne sa pola kukurydzy. U nas zawsze z pol kukurydzy w czasie wiekszych ulew schodzi mul. Kukurydza prawie nie ma korzeni, nie trzyma ziemi. Madry rolnik podsiewa ja czyms innym ale trend jest kukurydziny wiec wiekszosc robi z trendem i niskimi kosztami. Rolnik musi niskokosztowo pracowac, bo jak bedzie mial wyzsze koszty to bedzie musial podwyzszyc cene. tej wyzszej nikt nie zaplaci. I to my konsumenci jestesmy za to odpowiedzialny. Reka do gory kto nie kupuje hiszpanskich truskawek, ktore przez cala Europe sa wozone tirami ( no wiem nie to forum, tu swiadomosc jest inna ) To my jestesmy czescia tej katastrofy i sami ja sobie szykujemy.

Co do gminy, ktora nie ma srodkow, to srodki sa trzeba napisac podanie, plan.... by te srodki dostac. Jak wojt bedzie siedzial z zalozonymi rekami i jak mantre powtarzal, ze nie ma srodkow i czekal az mu jakos urzad je przyzna to sie nie doczeka i Wy z nim.

Sylwia ja po raz kolejny nie wiem co madrego powiedziec. Dziwi mi sie, ze Wam sie chce jeszcze w tym miejscu cos robic.
Rench 17:13, 27 cze 2021

OMG, po prostu brak mi słów. Bardzo Ci współczuję.
AgnieszkaW 17:46, 27 cze 2021

Sylwia, myślami i sercem jestem z Wami... Oby wszystko się ułożyło z korzyścią dla Was i całej zalewanej okolicy...
sylwia_slomc... 20:20, 27 cze 2021

Nam się już nie chce, ale do końca roku musimy odtworzyć bo inaczej nie ubezpieczą, jak nie ubezpieczą nie ma z czym stawać do walki. Do tego jak nic nie będziemy robić to nam zaleje w końcu budynki w podwórku.... Do tego nie dam rady patrzyć z załozonymi rękami na ten muł i wierzcie mi nikt z Was by nie dał rady, bo po każdym deszczu nawet jak nie zalewa to przez takie namulone nie ma jak przejść