Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElaS 22:38, 26 cze 2021

Haniu, dokładnie jest tak jak napisałaś. Zmiany, które nastąpiły wpływają na obecną sytuację.

Sylwia, oglądam zdjęcia i po plecach przechodzą mi dreszcze. Ogrom zniszczeń odbiera mowę. Wyobrażam sobie siłę tej wody. Poziom zamulenia ogrodu koszmarny
Mocno przytulam.
Waclaw 22:45, 26 cze 2021

Straszne widoki. Cóż pisać.;-(
Magleska 23:41, 26 cze 2021

o kurczę .....tyle tego mułu znowu -nawet chyba więcej niż poprzednio ....masakra ....
brak mi słów ....
nie wiem już co mówić ,jak pocieszyć .....

zadzwonię jutro ....
sylwia_slomc... 03:07, 27 cze 2021

tulucy napisał(a)
Ja tym bardziej nie rozumiem bezczynności władz gminy. To jest skandal.

A czy rodzaj upraw - ta kukurydza - ma znaczenie? Jakby było zboże czy ziemniaki, czy to by coś zmieniło?

Nie wiem. Ale myślę, ze to wina orki na pół metra głębokiej i zamiast motyczką wzruszania ziemi by pozbyć się chwastów, oprysk roundopem, a ziemia zasklepiona wody nie przyjmuje i glina wyorana na wierzch.... ale to takie moje domysły...
sylwia_slomc... 03:09, 27 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Kiedyś był podział pól. Nie było jednorodnych upraw. Każdy na swoim uprawiał we własnym płodozmianie. Pola były przedzielone miedzami, a nie raz i zadrzewionymi miedzami. Wiatr miał gdzie się zatrezymać, a i woda w takich układach nie szla w jednym kierunku. Oziminy, długo korzeniły się i trzymały wszystko w ryzach. Ziemniaki. miały redliny, ktorymi spływała woda, niekoniecznie z góry na dół.
Nawet ulewne deszcze nie robiły takiego spustoszenia, bo w uprawach były też wieloletnie chwasty, nie pryskane rundapem.
Wśródpolne bajorka zbierały nadmiar opadów. Nie ma drzew, nie ma zatrzymania. tak jak w stepie szerokim.

To jest powód tego bajzlu. Wg mojego chłopsko-babskiego myślenia. Narzekanie na tunele, nie ma sensu, Woda nie wypływa z tuneli, tylko z chmur, Co jest nie tak, że nad Wami takie się zbierają. Czytałam, że w jakiejś miejscowości powstały 2 sztuczne jeziorajako zbiorniki retencyjne, i to one piowodują powstawanie chmur burzowych.
Zaburzenie ustalonego porządkyu może powodować taki stan w otoczeniu. Może powodów trzeba szukać w sąsiedniej gminie albo i ciut dalej?

Hanuś myślimy podobnym torem....
sylwia_slomc... 03:10, 27 cze 2021

Alija napisał(a)
Sylwia! Powtórzę się, ale sami nie macie szans nic z tym zrobić. Może zainteresować tą sprawą kogoś, jakiegoś posła, czy coś, żeby to ruszyło. tu musi być dobrze przemyślana inwestycja. Przecież coś można wymyślić i jakoś zaradzić.

Alu już w zeszłym roku robiliśmy co się dało, teraz też usiłujemy.... nie tylko my...
sylwia_slomc... 03:11, 27 cze 2021

gogo napisał(a)
Sylwia, po raz pierwszy nie wiem, co napisać, czytam i patrzę i łzy mi lecą
Aż trudno sobie wyobrazić, co Wy czujecie, to jest ponad ludzką wytrzymałość patrzeć i być bezradnym i nie widzieć szans na zmianę, wobec bezdusznego podejścia gminy do ogromnego problemu

Napisałaś, że rowu na całej długości wsi nie da się poszerzyć, a czy znaczne pogłębienie i wybetonowanie, żeby się nie zsypywał, coś by dało?

Pogłębiane już były, po pierwszej powodzi wypłycone od razu, ten muł zostaje też w rowie
sylwia_slomc... 03:12, 27 cze 2021

Basieksp napisał(a)
Hania ma stuprocentową rację. W moich rodzinnych stronach były kiedyś pola PGR, były zborza, ziemniaki, w dołach bagienka, różne zarośla po starych siedliskach. Teraz wszystkie ziemię wykupił jeden gospodarz, zrównał wszystkie bagienka, powyrywał krzaki, są wielkie puste pola kukurydzy, smutny widok

Też tak myślę
sylwia_slomc... 03:13, 27 cze 2021

kasiek napisał(a)
Bardzo smutny widok, szczerze współczuje. Wyjątkowo katastrofalne zjawiska atmosferyczne skupiły się na Waszym terenie. Mimo wszystko trzymajcie się ...

Cały tydzień taki ma być podobno...
sylwia_slomc... 03:15, 27 cze 2021

ElaS napisał(a)
Haniu, dokładnie jest tak jak napisałaś. Zmiany, które nastąpiły wpływają na obecną sytuację.

Sylwia, oglądam zdjęcia i po plecach przechodzą mi dreszcze. Ogrom zniszczeń odbiera mowę. Wyobrażam sobie siłę tej wody. Poziom zamulenia ogrodu koszmarny
Mocno przytulam.

Z kim nie rozmawiam, każdy załamany, nawet mężczyźni już w depresję popadają, każdy się usiłuje ratować...