Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:15, 16 lip 2021

KasiaBawaria napisał(a)

No patrz a u mnie slimaki mikolajkow nie ruszaja.

U nas jest ich tyle, że praktycznie nie ma roślin których by nie żarły już nawet na niskich gałązkach drzew znajduję je Co powódź świeża dostawa ślimaków z mułem
sylwia_slomc... 10:16, 16 lip 2021

Mirka napisał(a)
Sylwia w Warszawie nie lepiej miasto zalane ulice w wodzie chodnikiem nie da się przejść. Do pracy szlam po kostki w wodzie.

Makabra i nie ma być lepiej w najbliższym czasie
AniazUroczyska 14:37, 16 lip 2021

W Łodzi i Pabianicach też armagedon, mnóstwo wielkich drzew połamanych ,powyrywanych
z korzeniami. A u nas w Czarnym Lesie zupełnie spokojnie tym razem, trochę pogrzmiało , mocno popadało, wiatr nie hulał. Kilka roślin ucierpiało od deszczu. Maki mnie zadziwiają , niby takie delikatne, a po takich ulewach jeszcze jedna kępka trzyma się całkiem dobrze.
sylwia_slomc... 15:44, 16 lip 2021

AniazUroczyska napisał(a)
W Łodzi i Pabianicach też armagedon, mnóstwo wielkich drzew połamanych ,powyrywanych
z korzeniami. A u nas w Czarnym Lesie zupełnie spokojnie tym razem, trochę pogrzmiało , mocno popadało, wiatr nie hulał. Kilka roślin ucierpiało od deszczu. Maki mnie zadziwiają , niby takie delikatne, a po takich ulewach jeszcze jedna kępka trzyma się całkiem dobrze.

Aniu może trzeba ludźmi właśnie tak dosadnie wstrząsnąć by się opamiętali i by dotarło co robimy z klimatem i pogodą. Już chyba nie ma nikogo kto nie widzi co się dzieje. Może po to ta pogoda....
hankaandrus_44 16:50, 16 lip 2021

Przecież nie tylko u nas, patrzcie co sie wyprawia w Belgii, Francji, Niemczech. A plagi jakieś zawsze były, może kiedyś mniej się o nich słyszało, nie było komunikacji tele, Teraz w jednej minucie cały świat przy progu.

Własne bolączki trudno zaakceptować, ale to tylko bolączki. Ludzie tracą domy, samochody, życie. I ratowani, i ratujący.
Cieszmy się, że tylko tak mamy.

Sylwio, jestem myślami z Wami, ale to tylko slogan, może na chwilę lżej, Oby nie było gorzej.
Dragonka 17:36, 16 lip 2021

hej Sylwuś, ależ ten rok paskudny jest.. U mnie w nocy była tez burza, rąbneło gdzieś blisko, bo był błysk, nawet prąd się przestraszył i uciekł a potem ten grzmot. Drzew połamanych w pobliskim mieście mnóstwo, żal patrzeć bo niektóre stały tam jeszcze jak dzieckiem byłam. Okropnie się dzieje, ja też uważam, że te gwałtowne zjawiska przypadkowe nie są. Czy my się jako ludzie opamiętamy w końcu? Może. Oby.

Nie wiem jakich słów używać żeby Ci otuchy dodać, więc wiedz tylko, że jestem też. A z sadzeniem może jeszcze chwilę poczekaj faktycznie? Przyszły tydzień chyba już spokojniejszy ma być.
Waclaw 19:52, 16 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
[b]

Wszystkich, którzy mają żal, że nie dałam znać, że do Danusi jedziemy proszę by się nie obrażali, ale mój nastrój jest przygnebiający mocno i po co komu mam serwować takie klimaty. Jeszcze będzie okazja Ogród Danusi stale się rozwija, przyjedziemy znów i będę wtedy trąbić na prawo i lewo, że jadę

Czekam na to trąbienie w przyszłości
sylwia_slomc... 20:03, 16 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Przecież nie tylko u nas, patrzcie co sie wyprawia w Belgii, Francji, Niemczech. A plagi jakieś zawsze były, może kiedyś mniej się o nich słyszało, nie było komunikacji tele, Teraz w jednej minucie cały świat przy progu.

Własne bolączki trudno zaakceptować, ale to tylko bolączki. Ludzie tracą domy, samochody, życie. I ratowani, i ratujący.
Cieszmy się, że tylko tak mamy.

Sylwio, jestem myślami z Wami, ale to tylko slogan, może na chwilę lżej, Oby nie było gorzej.

Hanuś na całym Świecie tak się dzieje Tak ludzie stracili więcej, niektórzy wszystko, ale nie umiem się pocieszać cudzym nieszczęściem, współczuję im bardzo....
Judith 20:05, 16 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Hanusiu, niestety, całkowicie nie masz racji. Dopóki rządy wszystkich krajów i całe społeczeństwa nie zrozumieją, ze to nasza wina - będzie tylko gorzej.
sylwia_slomc... 20:07, 16 lip 2021

Dragonka napisał(a)
hej Sylwuś, ależ ten rok paskudny jest.. U mnie w nocy była tez burza, rąbneło gdzieś blisko, bo był błysk, nawet prąd się przestraszył i uciekł a potem ten grzmot. Drzew połamanych w pobliskim mieście mnóstwo, żal patrzeć bo niektóre stały tam jeszcze jak dzieckiem byłam. Okropnie się dzieje, ja też uważam, że te gwałtowne zjawiska przypadkowe nie są. Czy my się jako ludzie opamiętamy w końcu? Może. Oby.

Nie wiem jakich słów używać żeby Ci otuchy dodać, więc wiedz tylko, że jestem też. A z sadzeniem może jeszcze chwilę poczekaj faktycznie? Przyszły tydzień chyba już spokojniejszy ma być.

Dziś tylko wsadziłam to co było kopane, ale jutro pewnie zacznę sadzenie bo do końca lipca tak ma być, a ja mam zawalony warsztat roślinami i nawet kosiarka nie ma jak wyjechać. Teraz ziemia mokra powinny ładnie złapać sierpień bez deszczu głównie, a z temperaturami( jeśli się nie odmieni jeszcze) potem będzie gorszej z przyjęciem, a miesiąc tak stać nie mogą...