Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 20:05, 11 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula tego chciałaś

i chyba tego

Ten pierwszy nie będzie pasował, a drugiego mam To najwyżej dla kogoś innego zostanie. Dzięki za chęci
Martka 20:16, 11 sie 2021

Tak bardzo staramy się , ba prawo nas zobowiązuje do dbania o zwierzęta i zapewnienia im jak najlepszych warunków bytowych....a co z roślinami?

Włożę kij w mrowisko? Bo oczywiście, prawa roślin to realne już postulaty w niektórych środowiskach, tylko dokąd nas zaprowadzą, zastanawiam się..... Wyobrażam sobie, że wówczas za moje "zamordowanie" hakonek dostanę rok więzienia albo karę pieniężną, bo nie przeżyły. Jawi mi się wizja urzędników spacerujących po moim ogrodzie i sprawdzających stanowisko danej rośliny zgodnie z jej paszportem i zakwalifikowaniem w tabeli. Urzędnicy będą w swoim urzędniczym żywiole. Problemem tylko będą rośliny nierozpoznane przez nich... mogą wywołać irytację.
Ja jestem w tych kwestiach za wolnością i także za prawem do eksperymentowania z roślinami, poza tym trudno wymagać od wszystkich, by studiowali stosowne kierunki, ale jeśli zechcą się nauczyć, to nauczą się prędzej czy później pewnych rzeczy, ale przecież też nie wszystkich. To, że padnie kilka roślin... oznacza też, że będzie kompost. Rośliny w naturze też wymierają, nie idealizujmy. Bardziej niż egzekwowanie praw roślin widziałabym potrzebę edukacji i uwrażliwiania. Małych i dużych.
Mirka 20:57, 11 sie 2021

Sylwia jakie masz nożyce do cięcia żywopłotu?Szukam czegoś niedrogiego a dobrego do żywopłotu liściastego.
sylwia_slomc... 21:39, 11 sie 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, w punkt! Popieram.

Tak jakoś od dłuższego czasu mnie to gryzło
sylwia_slomc... 21:41, 11 sie 2021

Roocika napisał(a)
Sylwia, bardzo się z Tobą zgadzam
Ale w sumie sama nie zawsze wiem dokładnie czy można niektóre rośliny zestawiać czy nie, chociaż się mocno staram Czasami też nie trafiam z miejscem i rośliną bo zwyczajnie nie mam odpowiedniej wiedzy. Tworzymy ogrody, a to zwykle są twory sztuczne dopasowane do naszych oczekiwań i potrzeb
Ale hortensja z krwawnicą czemu nie może być?

Pomimo tego co piszę wyzej to uważam, że masz rację, więcej uwagi powinniśmy poświęcić na analizowanie informacji na temat roślin i dopasowania ich do stanowisk
Buziaki

Bo hortensja lubi półcień i cień, a krwawnica słońce i bagienko lub ziemię, która długo trzyma wilgoć. Hortensji raczej na łące nie spotkasz, a krwawnice na podmokłych łąkach uwielbiają
sylwia_slomc... 21:46, 11 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Dobre takie przypomnienie. U mnie to też często wynika z niewiedzy. Tak teraz dumam właśnie czy uda mi się na mojej ziemi stworzyc odpowiednie warunki dla hakone. Ale u mnie to mam wrażenie, że dopiero posadzenie rosliny pokazuje, czy ona będzie się u mnie czuła dobrze, bo czasem rosliny dobrane niby do warunków a nie rosną.

Jest wiele czynników, które należałoby sprawdzić, czasem pół metra dalej są już zupełnie inne warunki glebowe. Na moim ogrodzie są trzy rodzaje gleby, od ciemnej gliny do gliny żółtej, przez kwaśnawy czarnoziem na samej górze, wszystko z domieszką lessu.
Rzadko przesadzam rośliny w inne miejsce, staram się trafić z wyborem by nie musieć wędrować, ale dzisiaj przenieśliśmy magnolię sunsation wyżej, bliżej łąki bo w dotychczasowym coś jej nie odpowiadało, słabo rosła mimo przerobienia ziemi. Teraz jest na innej glebie, gdzie już rosną inne magnolie więc może i jej przypasuje
sylwia_slomc... 21:50, 11 sie 2021

Pliszka5 napisał(a)
Też to widzę i zaczynam coraz mniej się udzielać czy tu na Ogrodowisku czy na innych forach lub Pewnym portalu na F. Większość osób które zakładają nowoczesny ogród chcą mieć szybko pięknie, ładnie i chcą mieć rośliny które nie będą rosły lub zasypują wszystko kamieniem. Bo mają swoją wizję ogrodu ale rośliny powinny być dobierane pod kątem stanowiska. A jak rośliny obumierają to wtedy jest lament i płacz a najzabawniejsze jeszcze jest to że często tacy ludzie wyładowują się na sprzedawcach lub osobach które zakładają ogród. Powinniśmy na początku przyglądać się ogrodowi z czego się składa i jakie możemy mieć stanowisko w nim. Koniec

Niestety masz sporo racji......
Dlatego tak mi odpowiadają ogrody Pieta Oudolfa, tam nie ma przypadku, wszystko przemyślane, dopasowane dopracowane, ale to ogrom zdobytej na własnym doświadczeniu wiedzy o roślinach właśnie i szacunek do nich.
sylwia_slomc... 21:51, 11 sie 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Pawle, nic dodać nic ująć.

Moja babcia mówiła: nie pchaj się na afisz, jak nie potrafisz. Jak nie umiesz, nauczymy, jak nie potrafisz pomożemy, ale jak tobie nie chce się nic do łepetyny wziąć, to już nie ma rady, mus odpuścić przedsięwzięcie.

Dobrze mówiła
Rojodziejowa 21:51, 11 sie 2021

Jest wiele czynników, które należałoby sprawdzić, czasem pół metra dalej są już zupełnie inne warunki glebowe. Na moim ogrodzie są trzy rodzaje gleby, od ciemnej gliny do gliny żółtej, przez kwaśnawy czarnoziem na samej górze, wszystko z domieszką lessu.
Rzadko przesadzam rośliny w inne miejsce, staram się trafić z wyborem by nie musieć wędrować, ale dzisiaj przenieśliśmy magnolię sunsation wyżej, bliżej łąki bo w dotychczasowym coś jej nie odpowiadało, słabo rosła mimo przerobienia ziemi. Teraz jest na innej glebie, gdzie już rosną inne magnolie więc może i jej przypasuje

Żeby zdobyć tą potrzebną wiedzę trzeba sporo czasu, dokształcania i doświadczeń, więc te nasadzenia czasem to takie testy.
U mnie jeszcze ukształtowanie terenu i warunki pogodowe dokładają kilka czynników.
Ze względu na nie nie mam magnolii, bo wątpię, czy jakakolwiek by przetrwała.
sylwia_slomc... 21:52, 11 sie 2021

Urszulla napisał(a)

Ten pierwszy nie będzie pasował, a drugiego mam To najwyżej dla kogoś innego zostanie. Dzięki za chęci
Ok