Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

vita 21:10, 15 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
a tu kiepskie bo znowu powiało i już ciemnawo było gruszka po przycięciu

Jeszcze wieje chwilami, ale lada moment wiosna eksploduje. Wszyscy o tym mówią, tylko kiedy? Wegetacja u mnie jakieś dwa tygodnie do tyłu w porównaniu z tą u Ciebie, nic nowego pod słońcem. Doczekam się i ja

Patrząc na zdjęcie przyciętej gruszy przypomniałam sobie swoje dwa drzewa, dawno temu, które z zapałem nowicjuszki cięłam wiosną. To były czasy!
Dużo masz cięcia razem wziąwszy?

sylwia_slomc... 21:18, 15 mar 2019

vita napisał(a)

Jeszcze wieje chwilami, ale lada moment wiosna eksploduje. Wszyscy o tym mówią, tylko kiedy? Wegetacja u mnie jakieś dwa tygodnie do tyłu w porównaniu z tą u Ciebie, nic nowego pod słońcem. Doczekam się i ja

Patrząc na zdjęcie przyciętej gruszy przypomniałam sobie swoje dwa drzewa, dawno temu, które z zapałem nowicjuszki cięłam wiosną. To były czasy!
Dużo masz cięcia razem wziąwszy?

Na razie najwięcej w podwórku bo mam stare drzewa owocowe, których babcia nigdy nie cięła wcześniej i ja je dopiero doprowadzałam do jako takiego wyglądu i owocowania
Ale na dużym ogrodzie już mam sporo cięcia głównie krzewów na razie. Bo drzewka jeszcze małe.
Na samej górze tylko podcinam drzewa od dołu bo tam będą rosły raczej na żywioł, ma byc lasek. ale poniżej łąki kwietnej bede pilnowała by nie były za wysokie

Duzy ogród jeszcze mam nie przycinany w tym sezonie, dopiero w przyszłym tygodniu tam zaczynam. Jesienią podkrzesałam samą górę i brzeziniak więc teraz o tyle mniej
Cieszę się, że znowu Jesteś
Gruszka_na_w... 21:27, 15 mar 2019

Ten kurzy ma plusy w postaci dodatku mikroelementów.
Owczemu po zgranulowaniu mocno zredukowali właściwości.
Toszka kiedyś pisała, że te granulowane oborniki nie mają tak pozytywnego wpływu na strukturę gleby jak obornik naturalny. W sumie do do końca nie wiadomo, co tak naprawdę jest granulowane.
Dla porównania tabela dotycząca naturalnych oborników.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
vita 21:31, 15 mar 2019

Czyli trochę cięcia masz. Jak jest dobry sprzęt (i naostrzony ) to cięcie jest samą przyjemnością. Bardzo lubię. Dlaczego mieszasz nawozy? Czy coś przekręciłam?
sylwia_slomc... 21:36, 15 mar 2019

Wychodzi na to, że najbogatszy jest owczy naturalny, ale jak pomyślę, że po zaaplikowaniu w rabatę lub warzywnik miałabym tam zaraz dziką łąkę nie do ogarnięcia ....
Wiem bo koński od rolnika biorę zawsze pod gunnerę, a potem mi pod nią rośnie stado różnych łąkowych roślin w tym pokrzywy

Natomiast z tego co kupiłam to najbogatszy w składzie ten kurzeniec, ale z kwasami humusowymi mam dobre doświadczenia więc co roku kupuję biohumusy różne, gunnera dostaje rok w rok
vita 21:37, 15 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Toszka kiedyś pisała, że te granulowane oborniki nie mają tak pozytywnego wpływu na strukturę gleby jak obornik naturalny. W sumie do do końca nie wiadomo, co tak naprawdę jest granulowane.

A to ciekawe, że do końca nie wiadomo co tak naprawdę jest granulowane.
W zeszłym roku zalałam w kuble nawóz kurzy granulowany i 'woniał' mi dziecięca kupą z pieluch. Znajomy ogrodnik po sprawdzeniu potwierdził. Wywaliłam cały zapas. Nie kupię więcej.
Gruszka_na_w... 21:38, 15 mar 2019

Trzeba by owce wypasać na Twojej łące kwietnej. Chwastów w qpie by nie było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 21:40, 15 mar 2019

vita napisał(a)

Czyli trochę cięcia masz. Jak jest dobry sprzęt (i naostrzony ) to cięcie jest samą przyjemnością. Bardzo lubię. Dlaczego mieszasz nawozy? Czy coś przekręciłam?

Też w sumie lubię cięcieMój eMuś mniej lubi jak biore sekator w rękę bo On by wszystko na żywioł puścił jak las

Kupiłam trzy różne nawozy naturalne granulowane i wymieszałam bo miałam jednego 3 kg drugiego 1,5 kg i trzeciego coś koło 2,5 , każdego z osobna brakło by nawet dla samych róż, a jeszcze rabaty chciałam bylinowe posypać więc zmieszałam i każda z roślin dostała troszkę takiego miksu.
Gruszka_na_w... 21:40, 15 mar 2019

Vita, jakiś drastyczny eksperyment robiłaś.
sylwia_slomc... 21:42, 15 mar 2019

vita napisał(a)

A to ciekawe, że do końca nie wiadomo co tak naprawdę jest granulowane.
W zeszłym roku zalałam w kuble nawóz kurzy granulowany i 'woniał' mi dziecięca kupą z pieluch. Znajomy ogrodnik po sprawdzeniu potwierdził. Wywaliłam cały zapas. Nie kupię więcej.

Pieluch nie czułam Za to kurzeniec owszem wonił kurzym gó..em.
Na pocieszenie każda qupa to nawóz