Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:55, 28 mar 2022

Kasiek napisał(a)
Pokaz lotosowo

Jeszcze nie ma co pokazywać. Ten co puścił kiełki to mu się jeden ułamał przy podmianie wody, strasznie kruche są puścił dzisiaj jeden żółty, a reszta śpi i się nie kwapi Skorupki się zrobiły takie jakby śliskie i z nalotem białawym....nie wiem czy to początki gnicia czy grzyb czy o co chodzi...
sylwia_slomc... 23:02, 28 mar 2022

Kordina napisał(a)

A może mają świadomość, żeby nie tworzyć bagna behawioralnego?
Świat natury jest taki niezbadany jak kosmos. Nie tak dawno odkryto, że rośliny potrafią się ze sobą porozumiewać.

O porozumiewaniu się między nimi czytałam ale co to bagno behawioralne to nie wiem
Kasiek 23:10, 28 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze nie ma co pokazywać. Ten co puścił kiełki to mu się jeden ułamał przy podmianie wody, strasznie kruche są puścił dzisiaj jeden żółty, a reszta śpi i się nie kwapi Skorupki się zrobiły takie jakby śliskie i z nalotem białawym....nie wiem czy to początki gnicia czy grzyb czy o co chodzi...

Ja dzisiaj oberwalam niechcacy jednego liscia,(przycisnelam szklanka) ale, nie martwe sie tym, urosna nastepne. I Ty sie nie martw, urosna.
Na moich tez tu i tam widze taka bialawa mgielke, ale lotosy wygladaja na zdrowe. Narazie.
Systematycznie wymieniam wode i licze rosnace korzonki. Mysle ze za chwile bedzie moment przesadzania do ziemi. Bedzie?
Co bedzie to bedzie
Monia81 06:48, 29 mar 2022

Właśnie z tą łączką to nie wiem co jest grane bo nasadziłam tak przez ostatnie lata ok 400-500 cebulek, a kwitnie może 100.... i to już tak co roku. Jesienią dosadzam, a nie widzę by kwitło więcej...

Też się nad tym zastanawiam, bo też dosadzam krokusy i mnie rozczarowały, bo nikłe mają te kwitnienie. Te co posadziłam jesienią dopiero będą kwitły i też widzę że nie wszystkie...
sylwia_slomc... 11:44, 29 mar 2022

Kasiek napisał(a)

Ja dzisiaj oberwalam niechcacy jednego liscia,(przycisnelam szklanka) ale, nie martwe sie tym, urosna nastepne. I Ty sie nie martw, urosna.
Na moich tez tu i tam widze taka bialawa mgielke, ale lotosy wygladaja na zdrowe. Narazie.
Systematycznie wymieniam wode i licze rosnace korzonki. Mysle ze za chwile bedzie moment przesadzania do ziemi. Bedzie?
Co bedzie to bedzie

Prorokuję Ci sukces w uprawie
sylwia_slomc... 11:46, 29 mar 2022

Monia81 napisał(a)

Też się nad tym zastanawiam, bo też dosadzam krokusy i mnie rozczarowały, bo nikłe mają te kwitnienie. Te co posadziłam jesienią dopiero będą kwitły i też widzę że nie wszystkie...

Nie wiem czemu tak się dzieje, trawy nie kosimy na tej polance do czerwca żeby dać czas cebulkom...
mirkaka 16:24, 29 mar 2022

Nie wiem czemu tak się dzieje, trawy nie kosimy na tej polance do czerwca żeby dać czas cebulkom...

A nawozisz je? czytałam gdzieś że krokusy lubią obornik owczy, na halach w górach właśnie wypasane owce je nawożą, dlatego tam takie piękne rosną
antracyt 16:42, 29 mar 2022

Moją mini łączką po kwitnieniu podlewam nawozem do cebulowych. Na razie na kwitnienie nie narzekam i widzę też spore przyrosty w kępkach. Przy dłuższej suszy dodatkowo podlewam to miejsce.
Agatorek 21:19, 29 mar 2022

One i szeroko i wysokie rosną, Aga musi im dać sporo przestrzeni. Nie wiedziałam o tych butelkach

Mają sporo miejsca . Te białe chyba tak się nie rozrastają, więc chyba będzie dobrze. Jeszcze jutro popatrzę.
Też nie zamierzam wycinać im liści .

Widzę, że Leoś zainteresowany ogrodnictwem
Magleska 22:01, 29 mar 2022

Sylwuś jakbyś chciała się siewek ciemierników pozbyć -to jestem chętna jakby co

cudne oznaki wiosny masz Leoś zadowolony ,spokojny

Buziaki