Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

gogo 19:24, 01 maj 2022

To odeskowanie wcale źle nie wygląda
Ważne żeby spełniło swoją rolę, jeśli pechowo będzie deszczowy sezon, czego absolutnie nie życzę.
Czy planujesz puścić pnącza na te deski?
sylwia_slomc... 20:05, 01 maj 2022

gogo napisał(a)
To odeskowanie wcale źle nie wygląda
Ważne żeby spełniło swoją rolę, jeśli pechowo będzie deszczowy sezon, czego absolutnie nie życzę.
Czy planujesz puścić pnącza na te deski?

Od strony podwórka po siatce idą clematisy, od strony rowu paprocie już startują, dalsze postepowanie zależy od tego czy te nasze konstrukcje się sprawdzą
Rumianka 20:35, 01 maj 2022

U Was praca wre jak zawsze...Deskowanie konieczne i wygląd wcale nie ma negatywnego odbioru...U Ciebie obawa przed zalewaniem, a u mnie susza od 2 miesięcy,,,Dziś odrobinkę pokropiło, ale nawet kurzu nie spłukało...w moim piasku tragicznie.
gogo 20:36, 01 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Od strony podwórka po siatce idą clematisy, od strony rowu paprocie już startują, dalsze postepowanie zależy od tego czy te nasze konstrukcje się sprawdzą

Oby nie musiały się sprawdzać i wszystko tam spokojnie rosło
Ja z powojników się wyleczyłam, nie bardzo mnie lubią.
Mam kilka i więcej nie kupię.
Dwa stare Błękitny Anioł i Kiri Te Kanawa są bez zarzutu, nowe bylinowe nawet jako tako, reszta ma listki, ale sadzonki mikre.
Urszulla 20:40, 01 maj 2022

Ta sobota chyba dla wszystkich była pracowita. W końcu doczekaliśmy ciepła. Rozumiem że deski to priorytet. Dobrze że chłopaki działają.
Gruszka_na_w... 21:11, 01 maj 2022

A będziecie czymś impregnować te deski?

Pytałaś o montaż drewnianych słupów/
Drewniane słupy konstrukcyjne podtrzymujace daszek na ganku i nad tarasem mocowane są do zalanych betonek stóp za pomocą takiej kotwy

Wyglądało to tak

Słupki balustrady są przymocowane do ryflowanych desek z modrzewia syberyjskiego za pomocą
tego typu kotwy

Wygląda to tak

W deskach tarasowych są wycięcia na przelot tych słupów konstrukcyjnych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 21:45, 01 maj 2022

Sylwia, odeskowany płot całkiem dobrze się prezentuje, najważniejsze, żeby było zabezpieczenie przed wodą. Jak jeszcze obrośnie clematisami będzie ślicznie.
Podziwiam ilość wykonanych prac, Wam to "robota w rękach się pali".
Pozdrawiam, zdrówka i sił dużo życzę.
sylwia_slomc... 22:57, 01 maj 2022

Rumianka napisał(a)
U Was praca wre jak zawsze...Deskowanie konieczne i wygląd wcale nie ma negatywnego odbioru...U Ciebie obawa przed zalewaniem, a u mnie susza od 2 miesięcy,,,Dziś odrobinkę pokropiło, ale nawet kurzu nie spłukało...w moim piasku tragicznie.

Ojej, życzę deszczu jak najszybciej. U nas ziemia wilgoć w głębi jeszcze trzyma, deszcze co były od razu wiatrem suszyło, więc szału nie ma, ale wole tak niż gdyby miało topić. Jutro dalsza część deskowania, a potem się zobaczy. Mam plan posiać trawę na kolejnym kawałku mułu, choć ona wcale rosnąc w nim nie chce mimo poprawy struktury. Posieję też fasolkę i ogórki jak zdążę i budleje muszę w końcu przyciąć
sylwia_slomc... 22:59, 01 maj 2022

gogo napisał(a)

Oby nie musiały się sprawdzać i wszystko tam spokojnie rosło
Ja z powojników się wyleczyłam, nie bardzo mnie lubią.
Mam kilka i więcej nie kupię.
Dwa stare Błękitny Anioł i Kiri Te Kanawa są bez zarzutu, nowe bylinowe nawet jako tako, reszta ma listki, ale sadzonki mikre.

U mnie na razie rosną ,a lubię je bardzo, niestety w tym roku mikstury nadmanganiowo czosnkowej nie dostały w marcu i póki co nie mam czasu kiedy jej zrobić żeby podlać.
sylwia_slomc... 23:00, 01 maj 2022

Urszulla napisał(a)
Ta sobota chyba dla wszystkich była pracowita. W końcu doczekaliśmy ciepła. Rozumiem że deski to priorytet. Dobrze że chłopaki działają.

Priorytet bo zaraz może znowu topić, a nie mamy siły znowu się odmulać, jeszcze ubiegłoroczny muł nie uprzątnięty i jak tak dalej pójdzie to w tym sezonie z całym nie zdążymy