Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Rumianka 18:24, 16 gru 2022

Różnorodność ptactwa uwijającego się w karmnikach, zachwyca. U mnie takiej różnorodności nie zauważyłam, głównie sikorki i wróbelki...no i sroki rozganiajace całe bractwo.
sylwia_slomc... 20:40, 16 gru 2022

Anda napisał(a)
Ale fajne masz te ptaszęta
U mnie dzisiaj spokój przy karmniku. Pewnie albo kot albo jakiś jastrząb (na tego stawiam) znów któreś upolował.

Jak wiedzą, ze drapieżnik w pobliżu siedzą pochowane. Raczej latający drapieżnik, na kota tak nie reagują, przenoszą się po prostu na inne drzewo
sylwia_slomc... 20:41, 16 gru 2022

Rumianka napisał(a)
Różnorodność ptactwa uwijającego się w karmnikach, zachwyca. U mnie takiej różnorodności nie zauważyłam, głównie sikorki i wróbelki...no i sroki rozganiajace całe bractwo.

U mnie sroki i sójki kradną sikorkom słoninkę
Agatorek 22:48, 17 gru 2022

Śniegu masz już chyba dosyć w tym sezonie… u nas na szczęście jest go „w sam raz” (jeśli chodzi o ochronę przed mrozem). No i był suchy, na drzewach utrzymał się tylko 1 dzień, później spadł, zwiał go wiatr.

Nie dziwię się, że się martwisz…
Basieksp 09:45, 18 gru 2022

U mnie też nie ma tyłe różnych ptaków, no ale cieszę się mich wróbli i sikorek a takiej ilości śniegu współczuję, szczególnie na dachach, bo to niebezpieczne jest
sylwia_slomc... 09:48, 18 gru 2022

Agatorek napisał(a)
Śniegu masz już chyba dosyć w tym sezonie… u nas na szczęście jest go „w sam raz” (jeśli chodzi o ochronę przed mrozem). No i był suchy, na drzewach utrzymał się tylko 1 dzień, później spadł, zwiał go wiatr.

Nie dziwię się, że się martwisz…

Od ostatnich zdjęć mamy go drugie tyle
Po kokardę. Na dużym ogrodzie po kolana. Wczoraj trzeba było znowu otrzepywać wszystkie rośliny, coraz więcej połamane nie do uratowania chyba, albo do ścięcia przy ziemi i całkowitego odmładzania. Berberysy połamane prawie wszystkie. Niektóre tuje szmaragd dotykają ziemi czubkami tak wygięte pod ciężarem. Odśnieżaliśmy wczoraj dach szałasu woliery, kojca dla psa bo groziły zawaleniem, bardzo mocno się już uginały. Co chwilę dosypuje świeżego białego, nie wiem co będzie z więźbami budynków gospodarczych czy utrzymają ciężar. Są stare 70 letnie....
sylwia_slomc... 09:52, 18 gru 2022

Basieksp napisał(a)
U mnie też nie ma tyłe różnych ptaków, no ale cieszę się mich wróbli i sikorek a takiej ilości śniegu współczuję, szczególnie na dachach, bo to niebezpieczne jest

Do karmników nie wiem co sypiesz, ale im bardziej różnorodnie tym więcej gatunków przylatuje. U mnie mają mieszankę różnych zbóż: pszenica, proso, siemię, kukurydza, słonecznik, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, włoskie, słoninkę. Każde znajduje coś dla siebie.
O dachy się obawiamy bardzo.
Rumianka 15:24, 18 gru 2022

Zmartwienie masz duże z tymi dachami... śnieg potrafi narobić szkód, czego Ci nie życzę... W ostatnie zimy u nas było podobnie z ilością ciężkiego śniegu, odśnieżanie śniło mi się już po nocach, a łopaty wprost nie odpoczywały. Teraz jakoś jest znośnie, chociaż ten pierwszy śnieg był bardzo obfity. Współczuję tej katorżniczej roboty i oby wszystkie dachy wytrzymały, a drzewa, by ominęło to najgorsze...
sylwia_slomc... 18:12, 18 gru 2022

W prognozie na razie brak opadów za to mrozy po -17 w nocy, ale już w sobotę +10 i deszcz, trzymaj kciuki żeby nas nie zalało w zimie...
kasiek 20:05, 18 gru 2022

Jak mają być takie mrozy to lepiej niech śnieg jeszcze poleży. My też otrzepujemy z drzew, dachy garażu odśnieżamy, podjazdy, słowem łopata za łopat...
A najlepsze że wciąż śmiejemy sie z tego zapisu pamiętnika
https://www.wykop.pl/wpis/20874097/12-sierpnia-przeprowadzilismy-sie-do-naszego-noweg/