Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:19, 18 gru 2022

kasiek napisał(a)
Jak mają być takie mrozy to lepiej niech śnieg jeszcze poleży. My też otrzepujemy z drzew, dachy garażu odśnieżamy, podjazdy, słowem łopata za łopat...
A najlepsze że wciąż śmiejemy sie z tego zapisu pamiętnika
https://www.wykop.pl/wpis/20874097/12-sierpnia-przeprowadzilismy-sie-do-naszego-noweg/

Nie wiem czy tym razem śnieg nie zniszczył więcej roślin niż gdyby go nie było, a przyszły mrozy...
Sporo mam połamane mimo otrzepywania prawie codziennego. Wiele roślin kształtu już nie odzyska, berberysy całe połamane do przycięcia przy samej ziemi chyba, jak się białe roztopi będzie obraz nędzy i rozpaczy, a to dopiero grudzieńŁąkę nie wiem jak skosimy położyło ją pokotem tylko nawłoć sterczy, ta się nie poddała.
GorAna 21:04, 18 gru 2022

Bogactwo ptaków do pozazdroszczenia. U mnie koty sąsiada przetrzebiły co nieco, cwaniaki siedzą i polują
sylwia_slomc... 19:49, 19 gru 2022

U nas kotka na razie nie zwraca uwagi na nie za bardzo, ale jak sypię do karmników to chodzi za mną krok w krok.
sylwia_slomc... 10:40, 20 gru 2022

Coś tam poczyniłam na Święta, ale tylko w domu, ogród nie nadaje się do dekoracji w tym sezonie.

Jeszcze tylko dołożę gałązek sosnowych
Agania 11:06, 20 gru 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

To nie o to chodzi, że jest dużo śniegu, ale, że dużo ciężkiego, mokrego śniegu i jeszcze ciągle dosypuje. Dawniej śniegu bywało sporo więcej, ale był suchy, lekki, puch nie czynił tylu zniszczeń. Były mrozy, a teraz jest tak sobie przez co śnieg mokry w dużych płatach. ta woda przydałaby się wiosną, a tu pewnie wiosną znowu przyjdzie susza.
Nie zdążyliśmy skosić przed nim łąki, teraz wszystko leży przygniecione do ziemi, będzie ciężko z koszeniem jak stopnieje. Tylko nawłoć sterczy w górę nad śniegiem.

Ja nie zdążyłam niczego zrobić cieszę się tym co teraz
Faktycznie śniegu po kokardę, pewnie mama mi wypomni że nie otuliłam hortensji ogrodowych
Ale przyjmę to na klatę grunt to zdrowie Sylwia
Nie ma co się przejmować na zapas a zaspy
w ogrodzie są super roślinkom cieplej, kołderki na dachu ogrzewają domy, ptaszki mają u Ciebie wypas, aż miło popatrzeć
Śliczna dekoracja
Pozdrawiam Was przedświątecznie
Kordina 16:31, 20 gru 2022

Agania napisał(a)

Śliczna dekoracja

Absolutnie zgadzam się z Agatką, śliczna
sylwia_slomc... 18:35, 20 gru 2022

Agania napisał(a)

Ja nie zdążyłam niczego zrobić cieszę się tym co teraz
Faktycznie śniegu po kokardę, pewnie mama mi wypomni że nie otuliłam hortensji ogrodowych
Ale przyjmę to na klatę grunt to zdrowie Sylwia
Nie ma co się przejmować na zapas a zaspy
w ogrodzie są super roślinkom cieplej, kołderki na dachu ogrzewają domy, ptaszki mają u Ciebie wypas, aż miło popatrzeć
Śliczna dekoracja

Agatka Ty to potrafisz zobaczyć szklankę do połowy pełnąUściski dla Ciebie i całej rodzinki
sylwia_slomc... 18:35, 20 gru 2022

Kordina napisał(a)

Absolutnie zgadzam się z Agatką, śliczna

Dzięki dzisiaj już zielone gałązki w niej pachną
Rumianka 22:30, 20 gru 2022

Moje ozdoby świąteczne zalegają jeszcze w przepastnych czeluściach... Czas by był juz je stamtąd wydostać na światło dzienne...może jutro?
sylwia_slomc... 11:45, 21 gru 2022

Ja od dzisiaj już nie miałabym na to czasu. Porządki, gotowanie,pieczenie, a do gadziny trzeba lecieć podać w kurniku i do karmników też zabiera czas. Dziś jeszcze rękę mam po szczepieniu wyłączoną z użycia więc musiałam wcześniej zadziałać