Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:33, 08 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Też jestem ciekawa roślin!

Asia na razie z własnych zasobów irysy i hosty, a zamówienie jeszcze dojrzewa
sylwia_slomc... 22:42, 08 maj 2023

Agania napisał(a)
Współczuję kłopotu z tym oczkiem, rośliny dużo zmienią i większe kamienie, nie sam żwirek, ale wiem że to koszt, ja tak mam u siebie i wszystko trzyma, ale jest mokro, przy basenie mam glonowisko z wód gruntowych, jeszcze miesiąc i będzie sucho.
Stawik i oczko z rybami też mam jeszcze zamulone dodatkowo glony, podmiana wody i filtracja codzienna jest konieczna, to trudny temat, powodzenia

Agatka duże kamienie też były, ale niestety zamuliło i tylko kawałki wystają z mułu, nie odgrzebię ich bo jak zabetonowane w tym mule i żwirku. A że grozi ponowne zamulenie to mi kasy szkoda na kolejne kamienie.
Ja z glonami nie mam jakiegoś wielkiego problemu w oczkach, ale roślin w oczkach sporo.
Nawet nadmiary co jakiś czas lądują na kompoście.
Kordina 23:04, 08 maj 2023

Sylwia hosty mogę Ci przesłać, chyba ze masz jakieś konkretne wymagania
April 10:23, 09 maj 2023

Ładnie teraz to oczko wygląda okryte zielenią. Szkoda zdrowia ciągle walczyć z mułem. Choć kamienne brzegi wyglądały faktycznie lepiej, to teraz nie jest źle. Lekko poprawisz i będzie mniej stresu i roboty.
Jesteście niezwykle pracowici ale jak długo dacie radę?
Dorota321 19:07, 09 maj 2023

Młodzi fajnie się bawili, moje najmłodsze dziecię zwiedza Portugalię, Hiszpanię i Wyspy Azory. Wyjechał w lutym, już niedługo wróci, to może mamusię weźmie na jakąś wycieczkę. Mąż ma już dość wożenia mnie do Kielc. W ogrodzie masz prześliczny klimat.
Waclaw 21:34, 09 maj 2023

Witaj Sylwinko,
a u Ciebie niezmiennie pięknie.
Przeglądnąłem tylko obrazki.
Tych zamuleń współczuję. Mimo upływu czasu, pod tym względem nic się nie zmieniło - wciąż woda zalewa.
sylwia_slomc... 22:24, 09 maj 2023

Kordina napisał(a)
Sylwia hosty mogę Ci przesłać, chyba ze masz jakieś konkretne wymagania

Mam już trochę swoich host, dzisiaj uszczupliłam największe kępy i posadziłam już na bagienku, tyle, ze nie wiem czy dadzą radę bo są bliżej lustra wody niż wcześniejsze...no cóż to i tak eksperyment , a czy się powiedzie kto to wie. Jeśli tak to będę się cieszyć
sylwia_slomc... 22:27, 09 maj 2023

April napisał(a)
Ładnie teraz to oczko wygląda okryte zielenią. Szkoda zdrowia ciągle walczyć z mułem. Choć kamienne brzegi wyglądały faktycznie lepiej, to teraz nie jest źle. Lekko poprawisz i będzie mniej stresu i roboty.
Jesteście niezwykle pracowici ale jak długo dacie radę?

No właśnie, a gwarancji, ze się nie powtórzy, albo, że tama wytrzyma nie mamy,
Dosadziłam dzisiaj irysów, host, tojeści rozesłanej, bergenii i zobaczymy jak to sobie poradzi
sylwia_slomc... 22:33, 09 maj 2023

Dorota321 napisał(a)
Młodzi fajnie się bawili, moje najmłodsze dziecię zwiedza Portugalię, Hiszpanię i Wyspy Azory. Wyjechał w lutym, już niedługo wróci, to może mamusię weźmie na jakąś wycieczkę. Mąż ma już dość wożenia mnie do Kielc. W ogrodzie masz prześliczny klimat.

Dorotko Młodzi niech spełniają swoje marzenia, to Ich czas, nasza kolej już była. Ale mam wrażenie, że Oni mają więcej odwagi by sięgać po marzenia, a nie tylko marzyć.
U nas Starszy nurkuje, zrobił papiery do 45 metrów głębokości, wspina się po górach też kurs robi, morsuje, pracuje w zawodzie. Młodszy poszedł w muzykę, jeździ jako dźwiękowiec po różnych imprezach i koncertach, a prywatnie wspinaczka jak starszy i gitara oraz perkusja. W obu przypadkach samouk, a ostatnio grał na scenie na perkusji przeszło pół godzinny koncert w klubie. Super Mu to wychodzi
Dumni jesteśmy z chłopaków, jeszcze żeby znaleźli odpowiednie drugie połówki to będą szczęśliwi.
Fajnie by się było spotkać znowu, choć ogród przez chwasty słabo wyględny to póki remont na nic innego nie ma czasu
sylwia_slomc... 22:36, 09 maj 2023

Waclaw napisał(a)
Witaj Sylwinko,
a u Ciebie niezmiennie pięknie.
Przeglądnąłem tylko obrazki.
Tych zamuleń współczuję. Mimo upływu czasu, pod tym względem nic się nie zmieniło - wciąż woda zalewa.

Kogóż to moje oczy widzą W ubiegłym sezonie nam z mułem odpuściło, oby ten też był łaskawy
W czerwcu mamy wstępne plany na Wojsławice na piwonie mamy chęć pojechać