Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ewsyg 16:06, 15 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przed momentem u Ciebie spacerowałam

Czasem mam dość, ostatnio cześciej bo zostałam na razie z ogrodem praktycznie sama, czasu mam dla niego nie wiele, pogoda dopiero w tym tygodniu była fajna, choć głowę urwać chciało tak wiało. Trudny pogodowo sezon jak na , choć przynajmniej podlewam pojedynczo sporadycznie tylko to co w tym roku sadzone, reszta ma wilgoci dość.
Ćma się znowu pojawiła, ciekawe jaka jest szansa, że kiedyś się nie pojawi wcale...
rośliny sobie fajnie radzą, ale chwasty jeszcze lepiej. Żyrafowa to dosłownie nawłociowisko. Mus się tam rzucić, a nie ma kiedy bo jeszcze wrzosy nie cięte, a już dawno powinnam bo rosną.
Rabaty , które już w tym sezonie plewiłam zarastają od nowa ze zdwojoną mocą. A są takie do których jeszcze nie dotarłam wcale. Nic nie poradzę, ręce mam dwie , a od wtorku w zasadzie jedną do użytku drugą nie

W tym tygodniu obszarpałam mułowisko z chwastów ile dałam radę, obsadziłam własnymi roślinami z podziałów. Oplewiłam rabatę w balach i rdestowo parzydłową przy warzywniku, oczyściłam dolny bieg suchego strumienia, a w zasadzie odzyskałam spod irgi Dammera, bo zarosła tak, że kamyków wcale nie było widać. Oczyściłam placyk pod bacówkę( która chyba nie zdąży powstać bo budowa i remont wygrywają) opryskałam buksy, posadziłam pory, aksamitki, fasolniki, groszki pachnące, cukinie i dzisiaj część pomidorów, podlewam wszystko co sadzone, oczyściłam inspekt z gwaizdnicy bo zarosła sałatę, że nie było jej widać, dosadziłąm trochę roślin w łące, posiałam niezapominajki i to chyba tyle nie licząc codziennej opieki nad babcią, zwierzyńcem i zwykłe obowiązki domowe

Sylwia, działasz jakbyś była na dopalaczach,a nie kobieta jednoręczna.
A tak na poważnie. Początkowo nasza działka wydawała mi się za mała, a teraz uważam, że jest w sam raz. Praca w ogrodzie jest zawsze. Przyroda jest szybsza od nas. Niestety mnie z roku na rok przybywa lat i sił coraz niej. Dodatkowo tyle dzieje się ciekawych rzeczy w ogrodzie, chciałabym mieć czas na obserwację i delektowanie się roślinami.
Pozdrawiam i podziwiam
vita 20:50, 15 maj 2023

Sylwia? Może zaplanujesz sobie w tygodniu jeden dzień wolny, tylko dla siebie? No, może oprócz opieki nad Babcią?
Wszystko co robisz jest na mega obrotach, cudowne są efekty Twojej pracy, wszyscy to widzą, ale skutki mogą być niekorzystne dla Twojego zdrowia. No, chyba, że masz je żelazne, potwierdzone badaniami A i tak, to za dużo pracujesz
sylwia_slomc... 22:05, 15 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Sylwia, działasz jakbyś była na dopalaczach,a nie kobieta jednoręczna.
A tak na poważnie. Początkowo nasza działka wydawała mi się za mała, a teraz uważam, że jest w sam raz. Praca w ogrodzie jest zawsze. Przyroda jest szybsza od nas. Niestety mnie z roku na rok przybywa lat i sił coraz niej. Dodatkowo tyle dzieje się ciekawych rzeczy w ogrodzie, chciałabym mieć czas na obserwację i delektowanie się roślinami.
Pozdrawiam i podziwiam

No przybywa nam laty, sił ubywa, a rośliny rosną. Zawsze czyszczę trytomy z suchego w tym sezonie nie zdążyłam, rosną już na całego i chyba zostaną takie w suchych sukienkach bo nie ma kiedy tego zrobić. Wniosek rośliny i bez naszej opieki dają radę, tylko gorzej to wygląda
sylwia_slomc... 22:10, 15 maj 2023

vita napisał(a)
Sylwia? Może zaplanujesz sobie w tygodniu jeden dzień wolny, tylko dla siebie? No, może oprócz opieki nad Babcią?
Wszystko co robisz jest na mega obrotach, cudowne są efekty Twojej pracy, wszyscy to widzą, ale skutki mogą być niekorzystne dla Twojego zdrowia. No, chyba, że masz je żelazne, potwierdzone badaniami A i tak, to za dużo pracujesz

Wiktorio, badania różnie wychodzą , zdrowia tak naprawdę nie mam, ale ogród mam i trzeba się nim zająć. Jak się zajmuję nie myślę o zdrowiu, odczuwam jak się zajmowanie kończy
Generalnie to w niedzielę nie pracujemy ogrodowo chyba, ze trzeba coś posadzić pilnie, albo podlewać to tak. Ta niedziela jest taka na reset, a czasem z Muszkieterkami moimi mam wyjazdowe po ogrodach, obecnie myślimy nad Pisarzowickim świętem azalii, oraz Wojsławicach, miałyśmy na piwonie jechać, ale chyba nie zdążymy.... każdy ma jakieś plany, a przy kilku osobach czasem trudno terminy pogodzićAle te wyjazdy to mega ładunek akumulatorów, tylko zawsze przywiozę sobie dodatkowej roboty z sadzeniem
sylwia_slomc... 11:04, 16 maj 2023

Mam w ogrodzie turkucie
Wczoraj byłam do późna i terkotało w dwóch miejscach na całego jeden w warzywniaku drugi gdzieś koło zamulonego oczka i grabów. Gdyby nie to, że zastanowiło mnie, że turkoce że stałym natężeniem to bym nie wiedziała bo brzmi podobnie do żab tylko dłużej i jednostajnie. Poszłam za dźwiękiem i w warzywniku wysłuchałam, że pod ziemią w daliach. Muszę jakoś zadziałać kolejną gąsienicę trociniarka też znalazłam, nie wiem z którego drzewa, chyba z krzaków od sąsiada, ale obejrzę jeszcze moją starą jabłoń.
sylwia_slomc... 12:25, 16 maj 2023

Pierwsze plony

sadzone mieczyki

Irysek od Asi

sylwia_slomc... 12:31, 16 maj 2023

Wiśnia kosmata od Uli

Od Moni gladiole i cudne kukliki

I jeszcze wiele innych roślinek od dziewczyn, buziaki, wszystko posadzone.
Od Joli dostałam derenia kanadyjskiego, jak się przyjmie będę focić nie raz.
trociniarki już dwie znalazłam w ogrodzie, zawsze w podwórku, podejrzewam drzewa u sąsiada lub naszą jabłoń

zawsze znajduję na chodniku...
pleszka mi wyśpiewuje trele
sylwia_slomc... 12:34, 16 maj 2023

i jeszcze taki jegomość co nie wiem za bardzo co za on

żeby nie było też sobie kupiłam i posadziłam kwiatki jednoroczne
wprawdzie nie supertunie, ale cieszą

sylwia_slomc... 12:36, 16 maj 2023

I na parapecie
wreszcie mogłam bo już jest jak podlewać

sylwia_slomc... 12:38, 16 maj 2023

duże gabaryty też latają

mimoza przezimowana w domu wysadzona do ogrodu