Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:57, 12 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Sylwia, cudny masz ten ogród, taki sielski. Współczuję Ci kłopotów z oczkiem i wcale się nie dziwię, ze masz już dość tych przeciwności losu.

Przed momentem u Ciebie spacerowałam

Czasem mam dość, ostatnio cześciej bo zostałam na razie z ogrodem praktycznie sama, czasu mam dla niego nie wiele, pogoda dopiero w tym tygodniu była fajna, choć głowę urwać chciało tak wiało. Trudny pogodowo sezon jak na , choć przynajmniej podlewam pojedynczo sporadycznie tylko to co w tym roku sadzone, reszta ma wilgoci dość.
Ćma się znowu pojawiła, ciekawe jaka jest szansa, że kiedyś się nie pojawi wcale...
rośliny sobie fajnie radzą, ale chwasty jeszcze lepiej. Żyrafowa to dosłownie nawłociowisko. Mus się tam rzucić, a nie ma kiedy bo jeszcze wrzosy nie cięte, a już dawno powinnam bo rosną.
Rabaty , które już w tym sezonie plewiłam zarastają od nowa ze zdwojoną mocą. A są takie do których jeszcze nie dotarłam wcale. Nic nie poradzę, ręce mam dwie , a od wtorku w zasadzie jedną do użytku drugą nie

W tym tygodniu obszarpałam mułowisko z chwastów ile dałam radę, obsadziłam własnymi roślinami z podziałów. Oplewiłam rabatę w balach i rdestowo parzydłową przy warzywniku, oczyściłam dolny bieg suchego strumienia, a w zasadzie odzyskałam spod irgi Dammera, bo zarosła tak, że kamyków wcale nie było widać. Oczyściłam placyk pod bacówkę( która chyba nie zdąży powstać bo budowa i remont wygrywają) opryskałam buksy, posadziłam pory, aksamitki, fasolniki, groszki pachnące, cukinie i dzisiaj część pomidorów, podlewam wszystko co sadzone, oczyściłam inspekt z gwaizdnicy bo zarosła sałatę, że nie było jej widać, dosadziłąm trochę roślin w łące, posiałam niezapominajki i to chyba tyle nie licząc codziennej opieki nad babcią, zwierzyńcem i zwykłe obowiązki domowe
Kordina 23:42, 12 maj 2023

O jeżu ogrodowy! Jednoręka kobieto, skąd bierzesz tyle energii? Poproszę o namiary na żródło na priv niech Ci się szybko łapka zregeneruje, bo chyba widzi, ze potrzeba posiadania jej sprawności wielka jest
Kiedyś była dobra maść Arcalen dla sportowców, na noc w owijkę elastyczną.
Waclaw 09:32, 13 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przed momentem u Ciebie spacerowałam

Czasem mam dość, ostatnio cześciej bo zostałam na razie z ogrodem praktycznie sama, czasu mam dla niego nie wiele, pogoda dopiero w tym tygodniu była fajna, choć głowę urwać chciało tak wiało. Trudny pogodowo sezon jak na , choć przynajmniej podlewam pojedynczo sporadycznie tylko to co w tym roku sadzone, reszta ma wilgoci dość.
Ćma się znowu pojawiła, ciekawe jaka jest szansa, że kiedyś się nie pojawi wcale...
rośliny sobie fajnie radzą, ale chwasty jeszcze lepiej. Żyrafowa to dosłownie nawłociowisko. Mus się tam rzucić, a nie ma kiedy bo jeszcze wrzosy nie cięte, a już dawno powinnam bo rosną.
Rabaty , które już w tym sezonie plewiłam zarastają od nowa ze zdwojoną mocą. A są takie do których jeszcze nie dotarłam wcale. Nic nie poradzę, ręce mam dwie , a od wtorku w zasadzie jedną do użytku drugą nie

W tym tygodniu obszarpałam mułowisko z chwastów ile dałam radę, obsadziłam własnymi roślinami z podziałów. Oplewiłam rabatę w balach i rdestowo parzydłową przy warzywniku, oczyściłam dolny bieg suchego strumienia, a w zasadzie odzyskałam spod irgi Dammera, bo zarosła tak, że kamyków wcale nie było widać. Oczyściłam placyk pod bacówkę( która chyba nie zdąży powstać bo budowa i remont wygrywają) opryskałam buksy, posadziłam pory, aksamitki, fasolniki, groszki pachnące, cukinie i dzisiaj część pomidorów, podlewam wszystko co sadzone, oczyściłam inspekt z gwaizdnicy bo zarosła sałatę, że nie było jej widać, dosadziłąm trochę roślin w łące, posiałam niezapominajki i to chyba tyle nie licząc codziennej opieki nad babcią, zwierzyńcem i zwykłe obowiązki domowe

Ogrom pracy - godny Tytanów.
Jak często powiadam: "jak dbasz tak masz" Ty masz przepięknie
sylwia_slomc... 23:02, 13 maj 2023

Kordina napisał(a)
O jeżu ogrodowy! Jednoręka kobieto, skąd bierzesz tyle energii? Poproszę o namiary na żródło na priv niech Ci się szybko łapka zregeneruje, bo chyba widzi, ze potrzeba posiadania jej sprawności wielka jest
Kiedyś była dobra maść Arcalen dla sportowców, na noc w owijkę elastyczną.

Powiem Ci, ze pierwsze dwa dni to masakra była, jak nie łykam żadnych przeciwbólowych prawie nigdy bo mnie po nich astma dusi to zastosowałam w maści bo nie dawałam rady nawet włosów spiąć w kucyk, jedną ręką nie potrafię tego dokonać
Na szczęście oszczędzanie przez trzy dni ręki i smarowanie maścią przeciwzapalną pomogło na tyle, że częściowo już mogę się lewą ręką wspomóc w czynnościach lekkich
Nie znaczy to, ze próżnuję ogrodowo Mam przecież druga łapkę jeszcze choć w niej dokucza mi łokieć to nie na tyle by nic nie robić jak robota się piętrzy.
Dzisiaj posadziłam pomidory, ogórki, dynie i oplewiłam dwie leśne rabaty bo tam lżej wyrywać z trocin niż na dole z gliny.

A niestety na dole zarastają mi bylinówki nawłocią i plewienie już gorączkowo potrzebne bo nawłoć ma ze trzydzieści cm wysokości już, no ale przecież zębami jej nie powyrywam... a jest jej na rabacie więcej niż bylin Masowo się w tym roku z ugoru nasiała

został mi jeszcze górnyt strumień i golenie wrzosów, ale przynajmniej maszynkę do ich golenia mam już naładowaną, teraz tylko odpowiednia pogoda potrzebna i czas.
a na przyszły tydzień coś nawalnymi opadami straszą, aż mi skóra na myśl cierpnie....
sylwia_slomc... 23:06, 13 maj 2023

Waclaw napisał(a)

Ogrom pracy - godny Tytanów.
Jak często powiadam: "jak dbasz tak masz" Ty masz przepięknie

Wacław ja bylinówki mam w tym sezonie na maxa zaniedbane bo pogoda na wiosnę nie pozwalała nic zrobić, te co już miałam ogarnięte z chwastów zarastają od nowa, a do kilku jeszcze z plewieniem nie dotarłam. Takie życie co poradzić, klona nie mam bo by ogarniał babcię w domu, a ja w tym czasie działałabym w ogrodzie i na budowie, a tak to dziele czas jak mogę w ogrodzie tyram do ciemnej nocy, prawie bez względu na pogodę, ale jedne ręce nie wystarczają na tak duży ogród. Emuś dziś wykosił trawę, ogólne widoki jakoś wyglądają, ale w szczegółach to lepiej nie patrzeć
Alija 23:44, 13 maj 2023

i maj obecnie
czyli 2023
wody nie widać bo bobrek liśćmi nakrył
chwastów sporo, ale przynajmniej zamiast mułowiska zielono
I tak pomyślałam pod wpływem Uli, że może w to zielono nasadzić roślin strefy przybrzeżnej to by się jakoś obroniło....

bo w ciągu trzech lat zalane zostało 6 razy i na więcej nie mamy siły

Sylwia, może to jest dobry pomysł, wygląda bardzo ładnie, zamiast oczka będziesz miała "bagienko",
dosadzisz jakieś roślinki, które lubią takie stanowisko i nie będziesz się martwić, że znowu zamuli.
Oszczędzaj rękę, żeby szybko wydobrzała i nie przesilaj drugiej, zdrówka i sił życzę. Pozdrawiam.
hankaandrus_44 08:08, 14 maj 2023

Sylwuś, wiem, że to mało realne, ale daj odpocząć rękom. Jak je zaniedbasz, to kto zamiast Ciebie? Jeden tydzień kiepskiej pogody by się przydał, żebyś rąk w ogród nie wtykała.

Mierz siły na zamiary. Zdrowia życzę i serdeczności załączam.
zawitka 09:42, 14 maj 2023

Kolorowy cudowny ogród napasłam oczy .Mnóstwo roslin i krzaczków ale ile to pracy trzeba włozyć .Podziwiam Was .Cudowne czerwone krzaczory przy sośnie mnie urzekły .
Magleska 13:19, 14 maj 2023

Sylwuś pooszczędzaj się troszkę pracusiu
Urszulla 14:49, 14 maj 2023

Dekoracji ogrodowych wśród roślin już prawie nie widać a kiedyś było widać tylko dekoracje, a roślin nie Młodzi zadowoleni, my też bo strat w roślinności nie ma po imprezie, wbrew stylizacji bardzo fajna młodzież w tej ekipie jest i wszyscy ogrodem zachwyceni, synkowie w piórkach

Fajnie gdy wszyscy są zadowoleni
Dobrze że masz skoszone, ja wreszcie też na dziś za tydzień od nowa