Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:29, 16 maj 2023

Kordina napisał(a)

Ta waza wybitnie pasuje do petunii (czy surfinii?)
Też znalazła trociniarkę i pozwoliłam jej uciec...
Mimoza zadziwia, jak ładnie przetrwała zimę w pomieszczeniu

to surfinie milion bells o takich drobniutkich kwiatuszkach za to powinno ich być bardzo dużo, świeżutkie sadzoneczki, dałam obornika końskiego w granulacie na dno doniczki, może sobie pociągną później jak podrosną. bo na stałe nawożenie nie mam czasu bawić się z doniczkowymi

U znajomych mimoza przezimowała w owinięciu w stanie bezlistnym w ogródku, choc zastanawiam się czy na pewno ona bo kore ma inną niż nasza. Wprawdzie o połowę musieli skrócić bo namarzła, ale żyje i już puszcza nowe zielone pędy widziałam wczoraj
sylwia_slomc... 22:34, 16 maj 2023

vita napisał(a)
Turkucie terkocą? O jakiej porze dnia? Coś takiego Dzięki za fotkę trociniarki, gdzie ją znalazłaś? A podpory dla groszku coś wspaniałego. Niedziela to zbyt mało na odpoczynek, jednak jak mus, to mus

Terkocą i to bardzo głośno, w internecie wpisz posłuchaj, można z żabami pomylić bo ciut podobnie. Nasze turkotają jak zmierzcha, z połowy ogrodu słychać, a ogród długi.
Trociniarki znajduję na chodniku przed domem, wyoglądałam dziś nawet wierzbę bo do niej by miały najbliżej, ale wydaje się być ok. Nasza stara jabłoń ta co już kończy żywot wskazywałaby na jej żerowanie, ale raczej bardzo dawno i długotrwale, a tam ich nie znajduję wcale. DO sąsiada w te krzaczory nie ma jak wejść by sprawdzić, ale tam masa powalonych drzew leży pytanie czy oby samym wiatrem.
Podpory dla groszku się sprawdzają, zresztą do ogórków też, te do ogórków odgapione kilka lat temu od Abiko
sylwia_slomc... 22:37, 16 maj 2023

Sprawdziłąm dzisiaj sposób z netu na turkucia z płynem do naczyń i niestety klapa moich te zabiegi nie wygoniły na powierzchnię
Przy zamulonym oczku jak będzie mocno lało to jutro mogę mieć rośliny w pianie....
MA na turkucia trutkę, ale nie mam jej jak zastosować bo jeden w warzywniku( nie zamierzam potem tej trutki jeść, a drugi przy tym zamulonym oczku, a w tym mule masa larw ważek i kijanki, nie chciałabym uśmiercić przypadkiem
sylwia_slomc... 23:01, 16 maj 2023

Trochę dekoracji mam

sylwia_slomc... 23:05, 16 maj 2023

zabezpieczamy dodatkowo przed zalaniem, czyli śluzy dostają drugą warstwę w razie czego, czyli gdyby w pierwszej deski nie wytrzymały naporu wody

sylwia_slomc... 23:09, 16 maj 2023

Nawet łatwo wyrywa się tą wydmuchrzycę piaskową, ciekawe czy będzie odbijać z wyrwanych miejsc czy nie

sylwia_slomc... 23:14, 16 maj 2023

Zapozowały

sylwia_slomc... 23:19, 16 maj 2023

Agatorek 23:51, 16 maj 2023

Zwierzyniec lubi pozować

Roboty macie po kokardę….

Przy śluzie rośnie jabłonka? Raindrops?
vita 00:42, 17 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sprawdziłąm dzisiaj sposób z netu na turkucia z płynem do naczyń i niestety klapa moich te zabiegi nie wygoniły na powierzchnię
Przy zamulonym oczku jak będzie mocno lało to jutro mogę mieć rośliny w pianie....
MA na turkucia trutkę, ale nie mam jej jak zastosować bo jeden w warzywniku( nie zamierzam potem tej trutki jeść, a drugi przy tym zamulonym oczku, a w tym mule masa larw ważek i kijanki, nie chciałabym uśmiercić przypadkiem

A prostszy sposób? W dołek obornika nałożyć (jak ma się skąd wziąć) i zaglądać w określonych porach?