Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:20, 21 cze 2023

Urszulla napisał(a)
Piękny ten zestaw host i liliowców. U mnie w parku też taki jest i zawsze zachwyca
Chyba nad rowem teraz Ci się podoba, tylko te przechodzące burze będą stresować.

Ula jak nie zniszczy to za moment liliowce, a potem hosty kwitły będą, zawsze czekam efektu, ale nieraz doczekać nie dane. Teraz pogoda niebezpieczna mocno.
Jak czytam i oglądam co się w tym roku na południu i zachodzie Europy dzieje to mi skóra cierpnie na sama myśl co Ci ludzie tam przechodzą. Bardzo im współczuję.
Ale zmiany pogody dotykają już też Afrykę. Dziś dostaliśmy list od rodziny naszej adopcyjnej córci i masakra, pora deszczowa wcześniej przyszła mocno dolało w tym czasie, a potem zaraz przypiekło słońcem i ugotowało sporo plonów. Ludzie w Rwandzie stanęli przed groźbą głodu w tym roku, a wystarczy dodać, że na co dzień pokarmu raczej brakuje to w tej sytuacji mają poważny kryzys żywnościowy.
sylwia_slomc... 23:50, 21 cze 2023

Agatorek napisał(a)

O kurczę, jak tu pięknie ❤️❤️❤️

Ha, a w 2015 roku tak to wyglądało Zwróć uwagę na odległości między roślinami po wsadzeniu

Fotki pod ciut innym kątem, ale miejsca te same

sylwia_slomc... 00:34, 22 cze 2023

Magleska napisał(a)
Sylwuś bardzo fajne plany na kuchnię -ten pierwszy pin świetny

a w ogrodzie magia nad rowem super ,wjazdowa ,to wiadomo -zjawiskowa ....cała reszta też oczywiście zasługuje na zachwyt

Buziaki

Madzia one tylko obrazowo klimat jaki ma być przybliżają, nie będzie kopiuj wklej bo wiesz,że ja tak nie potrafię i nie chcę
Będzie po mojemu, ale w zbliżonych klimatach i stylu łączonym z resztą pomieszczeń.

Nad rowem za moment wszystko zakwitnie, a wjazdowa już kwitnie kolejnymi bodziszkami lubię bardzo tą naszą wjazdową
mirkaka 16:44, 22 cze 2023

Perenial i ta biała olbrzymka przecudne
Wszystkie róże masz śliczne, na rabatach gęsto aż się wylewa
Piszesz o mule przy domku, zalało Was w tym roku??
Doranma 16:48, 22 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zapisuję kiedy. Jak zauważam pierwszą ich bytność po zimie, one są wtedy malutkie mają tak po ok pół do 1 cm. Wtedy sypię.
Przez pierwsze dwa lata musiałam sypać praktycznie po każdym deszczu takie ilości ich były, ale dzięki temu mocno ograniczyłam ich populację na terenie ogrodu i nie zdążyły nanosić nowych jajek. Od tamtej pory uprawiamy też warzywnik przed zimą by te jaja naniesione w głębi wydostać na powierzchnię, to ptaki wyzbierają, a resztę roboty zrobi mróz. W tym sezonie sypałam już tylko po jednym razie w każdej części ogrodu. Najpóźniej sypałam las i łąkę bo tam niestety też się już dobrały do roślin. W tym sezonie najwięcej mam tych drobno skorupkowych z kolorową muszlą.
A winniczki zbieram nadal i odsyłam powietrzem skąd przyszły czyli w ugór. Jakoś do nich mam sentyment bo jako dziecko hodowałam jednego Maćka w słoiku i jadł mi z ręki sałatę
Pamiętam, że w czasach mojego dzieciństwa czyli głębokiej komuny wśród moich kolegów i koleżanek była moda na hodowanie ślimaka, niektórzy trzymali na balkonie. Dziś sobie uzmysławiam, ze było to jedno z niewielu stworzeń na jakie większość dzieciaków mogła sobie pozwolić, bo karmienie nie wymagało zbyt wielkiego zachodu i kosztów Wystarczyło pod blokiem urwać mlecza lub innego zielska Chomika czy rybki miało niewielu, a pies to był może jeden na całym osiedlu i to zwykły kundelek, rasowe pierwsze jakie pamiętam, że się pojawiły to były owczarki niemieckie i szkockie coli czasem jakiś bokser lub pudelek. Ale te to już były z wyższych sfer

Piękne wspomnienie ☺
Jak pomyślę że 3 lata temu miałam na działce pierwszego winniczka i się nim cieszyłam, nazwałam Karol ...a teraz ich mam tabuny... Na wiosnę zjadały mi pąki wychodzących z ziemi krokusów. Strasznie szybko się mnożą. Golasy dopiero od ubiegłego roku i od razu zaczęłam sypać ale chyba muszę więcej.
Te drobne w kolorowych skorupkach, gajowe, nie są groźne. Zawsze były, w dzieciństwie się nimi bawiłam. Ptaki ograniczają ich liczebność. Ale tych gołych przybyszów to się brzydzę i boję. Tej jesieni chyba też zrezygnuję z no dig i przekopię swój warzywnik
Urszulla 19:21, 22 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula jak nie zniszczy to za moment liliowce, a potem hosty kwitły będą, zawsze czekam efektu, ale nieraz doczekać nie dane. Teraz pogoda niebezpieczna mocno.
Jak czytam i oglądam co się w tym roku na południu i zachodzie Europy dzieje to mi skóra cierpnie na sama myśl co Ci ludzie tam przechodzą. Bardzo im współczuję.
Ale zmiany pogody dotykają już też Afrykę. Dziś dostaliśmy list od rodziny naszej adopcyjnej córci i masakra, pora deszczowa wcześniej przyszła mocno dolało w tym czasie, a potem zaraz przypiekło słońcem i ugotowało sporo plonów. Ludzie w Rwandzie stanęli przed groźbą głodu w tym roku, a wystarczy dodać, że na co dzień pokarmu raczej brakuje to w tej sytuacji mają poważny kryzys żywnościowy.

Tam w Rwandzie jest naprawdę ciężko, jeszcze lokalne wojny dochodzą. Są strasznie doświadczani, dlatego pomagamy misjom żeby im choć trochę ulżyć. Czytam info z tamtych stron.

A taka kuchnia wpadła na pintereście, jasna kolorystycznie, do pooglądania na luzie

https://pin.it/1jZrKvv
sylwia_slomc... 21:33, 22 cze 2023

mirkaka napisał(a)
Perenial i ta biała olbrzymka przecudne
Wszystkie róże masz śliczne, na rabatach gęsto aż się wylewa
Piszesz o mule przy domku, zalało Was w tym roku??

Nie, w tym roku jeszcze nie. To muł zostatniej powodzi z 2021 roku. Jeszcze z nim się nie wszędzie uporaliśmy
sylwia_slomc... 21:35, 22 cze 2023

Doranma napisał(a)

Piękne wspomnienie ☺
Jak pomyślę że 3 lata temu miałam na działce pierwszego winniczka i się nim cieszyłam, nazwałam Karol ...a teraz ich mam tabuny... Na wiosnę zjadały mi pąki wychodzących z ziemi krokusów. Strasznie szybko się mnożą. Golasy dopiero od ubiegłego roku i od razu zaczęłam sypać ale chyba muszę więcej.
Te drobne w kolorowych skorupkach, gajowe, nie są groźne. Zawsze były, w dzieciństwie się nimi bawiłam. Ptaki ograniczają ich liczebność. Ale tych gołych przybyszów to się brzydzę i boję. Tej jesieni chyba też zrezygnuję z no dig i przekopię swój warzywnik

Niestety metoda no dig dla golasów jest wymarzoną miejscówką do rozmnażania
sylwia_slomc... 21:38, 22 cze 2023

Urszulla napisał(a)

Tam w Rwandzie jest naprawdę ciężko, jeszcze lokalne wojny dochodzą. Są strasznie doświadczani, dlatego pomagamy misjom żeby im choć trochę ulżyć. Czytam info z tamtych stron.

A taka kuchnia wpadła na pintereście, jasna kolorystycznie, do pooglądania na luzie

https://pin.it/1jZrKvv

Bardzo ładna też mam w tym stylu pozapisywane. Feler z tym, że takich mebli rodami nie zrobimy. Ale myślę o połączeniu dwóch styli i mam nadzieję, że wyjdzie smacznie
sylwia_slomc... 22:27, 22 cze 2023

W łące tydzień temu