Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:23, 22 wrz 2023

Bee napisał(a)

Ależ piękności.

Jak to robisz, że astry już kwitną? Mam nowoangielskie i nowobelgijskie ale one startują dopiero z końcem października kiedy już rzadko bywam na działce. Czy te niskie wcześniej kwitną czy to kwestia klimatu?

Sylwia, pisz jak najwięcej i pokazuj duuuużo łączki. Ja z tych co czytają ale rzadko piszą. Obiecuję się poprawić.

Beatko wszystko zależy od odmiany, mam też takie atry, które kwitną dopiero przed samymi przymrozkami. Pewnie klimat też ma znaczenie, u nas wcześnie jest wiosna.
Jak się przypomnisz w marcu to Ci mogę moich wysłać
sylwia_slomc... 10:24, 22 wrz 2023

TAR napisał(a)
Owady maja u Ciebie raj. Kolczaste tez pewnie tuptaja. Sielskie i przyjemne dla oka widoczki.

Ostatnio często pojawia się zaskroniec, żab jest bez liku pewnie poluje na nie. Fotek nie ma bo nas zawsze zaskakuje swoją obecnością i szybko ucieka U nas jedyna nie pryskana enklawa chyba w całej gminie
sylwia_slomc... 10:25, 22 wrz 2023

Magleska napisał(a)
Motywacja niech nie spada ja zawsze jestem ,tylko czasem nie wiem co napisać -niby w życiu jestem gaduła ,ale z pisaniem mi coś nie po drodze

Piękniutko
Kiedy mogę wpaść na żywo podziwiać ?

Buziaki

Zdzwonimy się
sylwia_slomc... 10:27, 22 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Cudnie u Ciebie Sylwia Jak Wy to ogarniacie to ja nie wiem. Ale wszystko super rośnie a chwastów nie widać.
Ile lat mają Twoje brzozy?

pozdrawiam!

Najstarsze brzozy te nad rowem mają 10 lat te w brzeziniaku jakoś w 2016 chyba sadziłam...mogę się mylić o rok w jedną lub drugą stronę.
TAR 10:44, 22 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ostatnio często pojawia się zaskroniec, żab jest bez liku pewnie poluje na nie. Fotek nie ma bo nas zawsze zaskakuje swoją obecnością i szybko ucieka U nas jedyna nie pryskana enklawa chyba w całej gminie

u nas z kolei oprocz żab jest ogromna masa padalcow i zwinek a w poidle dla ptakow i jezy notorycznie wygrzewaja sie małe traszki, zaskronce pewnie tez sa ale ja nie widzialam jeszcze w tym roku. Przyznaje, ze przez przeprowadzke potem szybkie tworzenie ogrodu malo mialam czasu na przygladanie sie. Zamierzam to nadrobic w przyszlym sezonie
gdzieś mi sie zapodziało kilka miesiecy
sylwia_slomc... 11:07, 22 wrz 2023

TAR napisał(a)

u nas z kolei oprocz żab jest ogromna masa padalcow i zwinek a w poidle dla ptakow i jezy notorycznie wygrzewaja sie małe traszki, zaskronce pewnie tez sa ale ja nie widzialam jeszcze w tym roku. Przyznaje, ze przez przeprowadzke potem szybkie tworzenie ogrodu malo mialam czasu na przygladanie sie. Zamierzam to nadrobic w przyszlym sezonie
gdzieś mi sie zapodziało kilka miesiecy

Może i się zapodziały, ale za to z jakim spektakularnym skutkiem
Masz wodę przy domu to i życia na pewno cała masa
Gosialuk 11:10, 22 wrz 2023

Fajnie. U mnie najwięcej pszczół i motyli siedzi na rozchodnikach i werbenie.
Obserwacje życia na działce są bezcenne. Mi też zawsze serce mocniej zabije na widok kolejnego gościa, za wyjątkiem golasów oczywiście.
Jakbyś się umawiała z dziewczynami, to daj znać. Chętnie zobaczę twój ogród w jesiennej odsłonie.
DariaB 11:11, 22 wrz 2023

Sylwia fakt, jak ktoś zostawi po sobie ślad to się milej robi U mnie motyle masowo obsiadały rozchodniki, teraz urzędują na sadźcu, ale i tam mam wrażenie, że motyli jest mniej w tym roku. U mnie była żaba i jaszczurka
Urszulla 12:09, 22 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

ale mają gdzie szaleć

Tego mam od Ciebie, zawsze na nim masa motyli i jest niezawodny

Brzeziniak mi się podoba cały sezon
Basieksp 13:32, 22 wrz 2023

Aż się chce pospacerować tą ścieżką Wyobrażam jak tam musi być głośno, od świerszczy