Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:59, 26 lip 2024

Magara napisał(a)

Kiedyś, kiedyś małżeństwa były aranżowane przez swatki Nie było to takie całkiem głupie, szczególnie jak się patrzy na relacje pokolenia X, Y, Z

Jakoś chyba ludzie mniej wagi przywiązywali do uczuć....

Mnie przeraża trochę trend dbania tylko o samego siebie samorealizacja, spełnianie marzeń, kochanie samego siebie. To wszystko ważne, ale w tym brak miejsca dla drugiego człowieka.
anabuko1 09:50, 27 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie już się jesień zaczyna, wrzosy zakwitają już

Oo.. moje wrzosy jeszcze śpią.
Urszulla 13:56, 27 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula rośliny u mnie na rabatach przemieszczają się jak chcą Wiesz, że u mnie na rabacie gołej ziemi nie ma, Na każdym cm cos rośnie, a mimo to chwat się nasiewa i też daje radę. Więc jak ktoś mi mówi, ze sadzi gęsto żeby chwastu nie było to mnie się śmiać chce bo gęściej niż u mnie chyba nikt nie ma, a są chwasty którym to wcale nie przeszkadza. Pierwsze jakie mi na myśl przychodzą: perz, podagrycznik, pokrzywa, mietlica, trzcinnik piaskowy, nawłoć, szczawik, kurdybanek, krwawnik, skrzyp, powój, wyka ptasia, koniczyna, mięta i jeszcze jeden co nazwy nie znam liście ma ładne, ale jest prze...olera. Tak, że nie z samą nawłocią u siebie walczę
W warzywniku prócz warzyw sporo kwiatów z samosiewu no bo przecież na kompost byliny po ścięciu idą, a potem kompost do warzywnika

Skąd to znam przy edenkach miałam już wszystko co ładnie pasuje do ŕóż i obok tego zawsze chwast (dużo z wymienionych przez Ciebie) a przecież rabata ma 0,5m szerokości tylko.
Teraz zaplanowałam przywrotnika, ale już widzę że nie specjalnie lubi to miejsce. Trudno, musi tam rosnąć bo nie będę 5 razy w roku plewić. Jeszcze mogłabym wypróbować bodziszka od Madzi.
Juzia 16:49, 27 lip 2024

Co tam ogród.... jakie chłopaki!!!!
Napatrzeć się nie mogę

Ale Ty masz fajowe te dzieciaki!!!!! (Synową też już wliczam Ładnie razem wyglądają )

sylwia_slomc... 21:39, 27 lip 2024

anabuko1 napisał(a)

Oo.. moje wrzosy jeszcze śpią.

Aniu dziś zobaczyłam pierwszego rozwiniętego astra i kwitnącego miscanta, chyba cukrowemu tak się spieszy ... i sumak tygrysi już się przebarwia
sylwia_slomc... 21:41, 27 lip 2024

Urszulla napisał(a)

Skąd to znam przy edenkach miałam już wszystko co ładnie pasuje do ŕóż i obok tego zawsze chwast (dużo z wymienionych przez Ciebie) a przecież rabata ma 0,5m szerokości tylko.
Teraz zaplanowałam przywrotnika, ale już widzę że nie specjalnie lubi to miejsce. Trudno, musi tam rosnąć bo nie będę 5 razy w roku plewić. Jeszcze mogłabym wypróbować bodziszka od Madzi.

Szukamy różnych rozwiązań żeby z chwastem wygrać. Ja drogę wjazdowa plewiłam w tym roku już 4 razy. Na nowo jest zielono. Sporo w niej orlików jak się pogoda odmieni i znajdę czas porozsadzam po ogrodzie.
sylwia_slomc... 21:43, 27 lip 2024

Juzia napisał(a)
Co tam ogród.... jakie chłopaki!!!!
Napatrzeć się nie mogę

Ale Ty masz fajowe te dzieciaki!!!!! (Synową też już wliczam Ładnie razem wyglądają )

Chłopy jak dęby porosły po 190 cm wzrostu, przyszła Synowa fajna, chyba lepiej wybrać nie mógł. Oby tak zostało
Kordina 22:05, 27 lip 2024

Co za przyjemność popatrzeć na młodych zakochanych
Ale długaśny ten płot, ile ma mniej więcej metrów? Długa działka to i długi płot
sylwia_slomc... 22:39, 27 lip 2024

Kordina napisał(a)
Co za przyjemność popatrzeć na młodych zakochanych
Ale długaśny ten płot, ile ma mniej więcej metrów? Długa działka to i długi płot

Ten płot ma coś koło 35- 36 metrów. Też kiedyś byłyśmy zakochane
sylwia_slomc... 10:06, 28 lip 2024

Wczorajszy upał minął nam na dalszym deskowaniu ogrodzenia, półtorej warstwy założone jeszcze dwie przed nami, ale znowu gotowych desek brak więc trzeba szlifować i malować kolejne. Prażyło niemiłosiernie znów, wieczorem podlewałam co mdlało, teraz sobie przypomniałam, że nie podlałam dwóch hortensji, ale może dziś co popada. W piątek przycinałam na szybko bukszpany w podwórku bo ćma zaatakowała z taką mocą, a jeszcze nie cięte, stwierdziłam, ze po co pryskać coś co zaraz utnę
Na dużym ogrodzie przyciąć nie zdążyłam bo opryskanie wszystkich zajęło mi półtorej godziny i zrobiło się ciemno. Pod nożyce dostały się też tuje i cyprysy pod gospodą plus trzmielina, która już zarosła prawie całe okno i wyszła na dach.
Trawa znowu do koszenia. W minionym tygodniu Emuś pierwszy raz w tym sezonie kosił granicę, dwa boki zrobił został jeszcze jeden. Chyba Go kwitnąca już nawłoć zmobilizowała.
Tym sposobem sterta do palenia rośnie, a jeszcze nie spalone róże z wiosennego cięcia bo stale albo lało, a potem wiało.
Trudna pogoda w tym sezonie do opieki nad roślinami. Cięcia mam jeszcze od groma, a słońce smaży, że nie ma jak ciąć. Nic na to nie poradzę.
Znalazłam wczoraj siewkę pierwszego po 7 latach przegorzanu w łące bardzo mnie to ucieszyło, choć efekt wysiewu marny. Dobry i taki bo już nie liczyłam na żaden Dalie obronione przed ślimakami wysokość mają do kolan, ale na razie słabo kwitną. O wiele lepiej kwitły jak były suche wiosny i lata niż jak im teraz wody nie brakowało. W sensie brakuje im teraz gdy pora kwitnienia, podlewam.