Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:37, 15 wrz 2024

Urszulla napisał(a)
Twój wodny park mnie powalił, ale droga, którą nie da się nawet przedrzeć to horror. Chyba chciałabym się oddzielić betonowym ogrodzeniem
No po takich upałach chyba muszą nas dobijać skrajne załamania pogody. Bądź dzielna.

Po północy obudził mnie huk na dachu. Nie dało się tego słuchać, musiałam zejść na dół. Trwało to prawie godzinę. Oby to była ostatnia fala tak intensywna i u nas a nie u Ciebie.

Ula też bym chciała, ale miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zabrania
sylwia_slomc... 09:38, 15 wrz 2024

Magara napisał(a)
Chciałoby się odzobaczyć to co pokazałaś, ale się nie da
Myślę o Was ciepło i trzymam kciuki - więcej zrobić nie mogę

Nie da się od zobaczyć, idę spać, a pod powiekami nadal powódź.... a po dachu wali deszczem.
sylwia_slomc... 09:38, 15 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Nie spodziewałam się, że aż tak... Wspieram mentalnie...

My też nie.
sylwia_slomc... 09:40, 15 wrz 2024

Urszulla napisał(a)
Aż patrzyłam w nocy na prognozy u Was i odetchnęłam z ulgą że tylko robny deszcz pokazali a od jutra słonecznie.
Niestety u mnie o 1 w nocy to nie była ostatnia fala- ściana deszczu. Kolejna o 3, a jeszcze pokazują o 5. Na dodatek jutro w nocy powtórka.nie chcę myśleć jak to wszystko spłynie niżej.
Spać się nie da jeszcze prądu nie ma.

Ula prognozy sie nie sprawdzały, tylko radar pokazywał jakie ilości wody idą i jemu się sprawdzało. rżnęło po dachu całą noc, syreny co chwilę wyły, straż pompuje nadal choć od 7 świeci słońce.
hankaandrus_44 09:42, 15 wrz 2024

Spałam dziś niespokojnie po wiadomościach z wieczora. Nie martwiłam się o siebie, moje 7 piętro to wysoki słupek, to mnie izoluje od powodzi, ale Wasze położenie nie do zazdroszczenia. Ludzie nie mają kontroli nad swoim życiem, dobytkiem, zwierzętami.
Co z tego, że jest ewakuacja, jak są ludzie inaczej myślący.
Na przykład taki wpis:" Mieszkam nad rzeką ,moja rzeka nie wylała, nie ewakuuję się."

A przecież zagrożenie jest realne, woda dotrze nawet z innego kierunku. A wtedy...

Ech, brak słów.

Sylwio, Wojtku, jestem z Wami myślami, bo inaczej nie mogę. Mam nadzieję, że zadbaliście o swe rodziny, babcie, dziadków, rodziców. W obliczu takiej tragedii, niektórzy tracą rozum, a my myślimy, że sobie poradzą. Bo wczoraj było wszystko ok, a dziś?

Ogród? Natura się odbuduje, w ten lub inny sposób. Dbajcie o siebie. Nie szukajcie winnych,. Tu winne są niebiosa. Może trzeba zalać kopalnie, bo beton wody nie przyjmuje. A wszędzie tylko kostka, i betonowe drogi.
I tyle ode mnie w ramach wsparcia. Ściskam Was i tulę, I niech dziś zaświeci słońce. Oby..,

sylwia_slomc... 09:42, 15 wrz 2024

Kasya napisał(a)

Strasznie mi przykro
Ja bym mogła przyjąć sporo wody …
Trzymam kciuki za jak najłagodniejsze skutki

Jak woda opadnie będziemy widzieć skalę zniszczeń. Ja tylko mam nadzieję, ze nie wywaliło deskowania od strony podwórka( bo już grunt by rozmoczony niesamowicie i, że górą nad deskami i tamą się nie przelało. Bo jeśli tak to już nie mamy ogrodu, ani kur, ani niczego....
sylwia_slomc... 09:43, 15 wrz 2024

Bee napisał(a)
Trzymaj się Sylwia, oby już dzisiaj przestało padać. Straszne te zdjęcia które pokazujesz. Tyle waszej pracy.

Teraz słońce świeci, ale noc byłą koszmarna. Jutro ma lać od nowa.
sylwia_slomc... 09:45, 15 wrz 2024

Magleska napisał(a)
Nawet nie wiem co mądrego napisać
mam nadzieję ,że woda szybko opadnie i nie zostawi zniszczeń ....

Madzia też na to liczymy, ale na samą myśl o ilości naniesionych nasion chwatów skóra mi cierpnie. Wszak to koniec sezonu, większość nasionkuje. Myślałam co u Ciebie, ale Ty na górce to może jest ok?
sylwia_slomc... 09:48, 15 wrz 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Spałam dziś niespokojnie po wiadomościach z wieczora. Nie martwiłam się o siebie, moje 7 piętro to wysoki słupek, to mnie izoluje od powodzi, ale Wasze położenie nie do zazdroszczenia. Ludzie nie mają kontroli nad swoim życiem, dobytkiem, zwierzętami.
Co z tego, że jest ewakuacja, jak są ludzie inaczej myślący.
Na przykład taki wpis:" Mieszkam nad rzeką ,moja rzeka nie wylała, nie ewakuuję się."

A przecież zagrożenie jest realne, woda dotrze nawet z innego kierunku. A wtedy...

Ech, brak słów.

Sylwio, Wojtku, jestem z Wami myślami, bo inaczej nie mogę. Mam nadzieję, że zadbaliście o swe rodziny, babcie, dziadków, rodziców. W obliczu takiej tragedii, niektórzy tracą rozum, a my myślimy, że sobie poradzą. Bo wczoraj było wszystko ok, a dziś?

Ogród? Natura się odbuduje, w ten lub inny sposób. Dbajcie o siebie. Nie szukajcie winnych,. Tu winne są niebiosa. Może trzeba zalać kopalnie, bo beton wody nie przyjmuje. A wszędzie tylko kostka, i betonowe drogi.
I tyle ode mnie w ramach wsparcia. Ściskam Was i tulę, I niech dziś zaświeci słońce. Oby..,

Hanuś, człowiek tak zabetonował świat, że to się inaczej skończyć nie może. Piszą, że to oznaki końca świata.... ja myślę, że dla niejednej osoby świat się wczoraj skończył... Myślę jak w takiej sytuacji radzą sobie bezdomni....
Tess 09:57, 15 wrz 2024

Sylwia, nie wiem, co napisać Wszystko mi się wydaje nietrafne.
Myślami jestem z Wami.
tulam