Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:51, 15 wrz 2024

Tess napisał(a)

a ja o Pszczółce, ona za płotkiem miała rzeczkę (potoczek). A dzisiaj na fb widziałam, że tama w Międzygórzu na rzece Wilczce nie wytrzymała A Wilkanów poniżej...

O Boziu..... zapomniałam że Ona z tamtego regionu.
sylwia_slomc... 10:52, 15 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Przestanę narzekać na suszę! Serio. Już gęby nie otworzę w tym temacie.

Przed suszą jakoś tam się obronimy przed wodą nijak nie idzie
sylwia_slomc... 10:53, 15 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Qrcze, naciskać cały czas na władze gminy, pokazywać zdjęcia, oskarżać że nagłośnicie w TV brak reakcji na (straszenie TV bardzo często pomaga) Muszą być tereny zalewowe, łąki podtapiane czasowo, bez tego będziemy brnąć w takie tragedie.
W Polsce wybetonowano rzeki, zabrano jako nieużytki rolne łąki i rozlewiska. Chyba na Żuławach ze względu na specyfikę regionu jest najlepsza struktura wodno-kanalizacyjna. Chociaż oczywiście zdarza się wysoki poziom i okresowe zalewania ze strony rzeki Elbląg ale nie tak drastyczne jednak.

Mamy kolosalny wpływ na to co się dzieje jako ludzkość. Naciski nic nie dadzą. Całe południe Polski zalane i zachód.
sylwia_slomc... 10:54, 15 wrz 2024

Juzia napisał(a)

z tłitera:
#powódź Wilkanów odcięty z każdej strony

O Matko!!!
sylwia_slomc... 10:55, 15 wrz 2024

Urszulla napisał(a)

To miałaś taką noc jak ja
U mnie sąsiednią wieś Międzyrzecze zalana bo w dołku, pokazują w TV. Ale też Bestwinka niedaleko Madzi.
Ale wokół domu wszystko już wsiąknęło.
Najgorszy jest spływający muł, współczuję Wam.

Ula ja współczuję wszystkim, których żywioł dotknął i usiłuję obudzić w sobie siły do jakiejś odbudowy jak minie.
Tess 12:15, 15 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Trzymaj kciuki żeby dziś po nocy nie było gorzej niż wczoraj.

Trzymam mocno.
kasiek 16:12, 15 wrz 2024

Jesssu Sylwia, mam oczy jak spodki, tulam mocno, mam nadzieję że tama muł zatrzyma! A to wlało się tylko z rowu czy też z góry z pól kukurydzianych?
jolanka 16:43, 15 wrz 2024

Sylwia, też nie wiem co napisać bo każde słowo jest bez sensu. Ściskam mocno.
Zana 16:56, 15 wrz 2024

Nic mądrego w tej sytuacji napisać się nie da. Myślami jestem z Wami i trzymam kciuki żeby nie było gorzej.
sylwia_slomc... 17:52, 15 wrz 2024

Dziewczyny
Teraz wróciliśmy z ogrodu. Woda opadła wróciła do koryta, gdyby nie worki z piaskiem gospodę by zalało. Na ślizach do dużego ogrodu nad wodą była tylko jedna deska czyli woda między deskowaniem, a tamą sięgała mi do pasa. Dobrze, e dziś nie pada bo w nocy i jutro znowu ma lać. więc by się górą nad tamą przelało. Kto u mnie był wie, że tama sięga mi na wysokość do szyi. Kiepsko było. Jest nieciekawie bardzo bo mułu zostawiło i w podwórku i za śluzami, najwięcej między deskowaniem a tamą( z tym się liczyliśmy). Ale mogło być o wiele gorzej gdyby tamy nie było i gdyby przelało się górą.

Współczuję ogromnie wszystkim, którym pozalewało domy, mieszkania, miejsca pracy. Idzie zima, a ludzie stracili wszystko.