Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Alija 10:01, 15 wrz 2024

Sylwia, mnie też brak słów na to, co zobaczyłam u Was. Mój brak wody, to nic w porównaniu z nadmiarem u Was. Ogromnie mi przykro, ogromnie... Myślami jesteśmy z Wami, trzymajcie się, ściskamy mocno....
Kasya 10:04, 15 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Teraz słońce świeci, ale noc byłą koszmarna. Jutro ma lać od nowa.

No co ty mówisz… myślałam że ten front juz przeszedł i koniec tego deszczu
U mnie padało niewiele a ziemia sucha jak skorupa może jeszcze dużo przyjąć… taki to podział bez sensu
I jeszcze oczy szeroko otwieram jak czytam ze już was kilka razy zalewało w tym roku
Nie zaglądałam na forum długo ale wydawało mi się że wszędzie susza…..
Tess 10:06, 15 wrz 2024

Myślę o Irence z Miłkowa.... w 97 r rzeka zalała Im ogród. A teraz sytuacja podobna.

a ja o Pszczółce, ona za płotkiem miała rzeczkę (potoczek). A dzisiaj na fb widziałam, że tama w Międzygórzu na rzece Wilczce nie wytrzymała A Wilkanów poniżej...
Juzia 10:13, 15 wrz 2024

Na razie nawet tu gdzie mieszkamy odcięci jesteśmy od świata, bo drogi zlane, straż całą noc pompowała, a z nieba dolewało.

Przestanę narzekać na suszę! Serio. Już gęby nie otworzę w tym temacie.
Kordina 10:14, 15 wrz 2024

U nas Monia w tym roku już 5 razy zalewało, rowy znowu pozamulane bo nanosiło i natychmiast zarastało. Zmiana władz Gminnych i okazało się, że w budżecie na rowy w tym sezonie nic nie zabezpieczono środków. Dopiero na kolejny jest szansa, że radni uchwalą.

Qrcze, naciskać cały czas na władze gminy, pokazywać zdjęcia, oskarżać że nagłośnicie w TV brak reakcji na (straszenie TV bardzo często pomaga) Muszą być tereny zalewowe, łąki podtapiane czasowo, bez tego będziemy brnąć w takie tragedie.
W Polsce wybetonowano rzeki, zabrano jako nieużytki rolne łąki i rozlewiska. Chyba na Żuławach ze względu na specyfikę regionu jest najlepsza struktura wodno-kanalizacyjna. Chociaż oczywiście zdarza się wysoki poziom i okresowe zalewania ze strony rzeki Elbląg ale nie tak drastyczne jednak.
Juzia 10:30, 15 wrz 2024

Tess napisał(a)

a ja o Pszczółce, ona za płotkiem miała rzeczkę (potoczek). A dzisiaj na fb widziałam, że tama w Międzygórzu na rzece Wilczce nie wytrzymała A Wilkanów poniżej...

z tłitera:
#powódź Wilkanów odcięty z każdej strony

sylwia_slomc... 10:44, 15 wrz 2024

Tess napisał(a)
Sylwia, nie wiem, co napisać Wszystko mi się wydaje nietrafne.
Myślami jestem z Wami.
tulam

Trzymaj kciuki żeby dziś po nocy nie było gorzej niż wczoraj.
sylwia_slomc... 10:45, 15 wrz 2024

Alija napisał(a)
Sylwia, mnie też brak słów na to, co zobaczyłam u Was. Mój brak wody, to nic w porównaniu z nadmiarem u Was. Ogromnie mi przykro, ogromnie... Myślami jesteśmy z Wami, trzymajcie się, ściskamy mocno....

Alicjo no widzisz gdyby tą wodą równo podzieliło żadna z nas nie miałaby kłopotu.
Urszulla 10:48, 15 wrz 2024

Ula prognozy sie nie sprawdzały, tylko radar pokazywał jakie ilości wody idą i jemu się sprawdzało. rżnęło po dachu całą noc, syreny co chwilę wyły, straż pompuje nadal choć od 7 świeci słońce.

To miałaś taką noc jak ja
U mnie sąsiednią wieś Międzyrzecze zalana bo w dołku, pokazują w TV. Ale też Bestwinka niedaleko Madzi.
Ale wokół domu wszystko już wsiąknęło.
Najgorszy jest spływający muł, współczuję Wam.
sylwia_slomc... 10:50, 15 wrz 2024

Kasya napisał(a)

No co ty mówisz… myślałam że ten front juz przeszedł i koniec tego deszczu
U mnie padało niewiele a ziemia sucha jak skorupa może jeszcze dużo przyjąć… taki to podział bez sensu
I jeszcze oczy szeroko otwieram jak czytam ze już was kilka razy zalewało w tym roku
Nie zaglądałam na forum długo ale wydawało mi się że wszędzie susza…..

Bo susza była wszędzie, a potem jak lało to od razu topiło. W maju pierwszy raz nas podtapiało, a potem jeszcze kilkukrotnie. Ale tama broniła w podwórko nie wchodziło, na duży ogród troszkę. Teraz zalało nas dokumentnie. Jeszcze żeby w zamian była pewność, ze przez kolejne 10 lat nie zaleje..... gwarancji nie ma. Wybuchał wulkan za wulkanem wiedzieliśmy, że będzie ciężko, ale żeby aż tak nie myślałam. Do tego czytam, ze w tym roku pas monsunów i passatów przesunął się o 250 km w północną stronę, kolosalna zmiana klimatu, Sahara się zieleni, rzeki płyną i to tylko w jeden rok taka zmiana.