Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:43, 14 wrz 2024

Juzia napisał(a)
W Karkonoszach zalało schronisko czeskie na 1400m.
Kotlina Kłodzka popłynęła.
Mówią, że będzie gorzej niż w 1997...

Niestety będzie gorzej Juzia
U nas znowu leje i do 23.00 mamy mieć ulewę
sylwia_slomc... 20:43, 14 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
Kurczę, a jednak cały czas miałam nadzieję, że jednak nie będzie aż tak źle. Oby na tym się skończyło.

Raczej się nie skończy niestety...
sylwia_slomc... 20:44, 14 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Brak mi słów i tak strasznie przykro, że znów Was to doświadcza… będę tam z Wami myślami i mam nadzieję, że chociaż nie będzie gorzej…

Dzięki Asia.
sylwia_slomc... 20:48, 14 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sylwia, trzymam kciuki, żeby tamy wytrzymały nocne dolanie. U nas poszczególne gminy w każdym sołectwie zorganizowały punkty, w których udostępniają piasek i worki. Nie trzeba za nikim biegać.
Juzia, w kotlinie poziom wody jest wyższy niż w 97, ale od tamtego czasu powstało sporo rozwiązań zapobiegających wielkim powodziom. Zdecydowanie lepsza jest komunikacja na linii obywatele i władza. Jest też lepiej rozwinięta sieć internetowa, łatwiej i szybciej można przekazywać informacje i śledzić aktualny poziom rzek w regionie. Już od czwartku przygotowano miejsca dla ewentualnych ewakuowanych.

Haniu dla tych co się musza ewakuować marnym pocieszeniem jest, że są miejsca gdzie mogą przeczekać gdy każdy ma przed oczami jak im dobytek życia zalewa. Każdy ma gdzieś dalej rodzinę, u której mógłby przeczekać, tylko potem musi wrócić do niczego i jakoś dźwignąć to co zostało po powodzi, o ile jest jeszcze co dźwigać.
sylwia_slomc... 20:48, 14 wrz 2024

TAR napisał(a)
O cholipka. Trzymam kciuki by jednak odpuscilo i nie bylo gorzej.
Dzięki, niestety właśnie mamy coś jak oberwanie chmury
Agatorek 20:56, 14 wrz 2024

Strasznie mi przykro
Monia81 21:12, 14 wrz 2024

strasznie mi przykro Sylwuś żal na to wszystko patrzeć
U nas dolewa cały czas, wszystko ciumcia, teraz ulewa taka, że szkoda mówić i wiatr się wzmógł... jeden plus to u nas dopiero skończyli robić drogę, rowy posprzątali, udrożnili, to woda spływa... Myślami jestem z Wami.
Juzia 22:05, 14 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sylwia, trzymam kciuki, żeby tamy wytrzymały nocne dolanie. U nas poszczególne gminy w każdym sołectwie zorganizowały punkty, w których udostępniają piasek i worki. Nie trzeba za nikim biegać.
Juzia, w kotlinie poziom wody jest wyższy niż w 97, ale od tamtego czasu powstało sporo rozwiązań zapobiegających wielkim powodziom. Zdecydowanie lepsza jest komunikacja na linii obywatele i władza. Jest też lepiej rozwinięta sieć internetowa, łatwiej i szybciej można przekazywać informacje i śledzić aktualny poziom rzek w regionie. Już od czwartku przygotowano miejsca dla ewentualnych ewakuowanych.

Powstało sporo rozwiązań, które w sumie nic nie dadzą przy takiej ilości wody.
Komunikacja i ewakuacja... ludzie nie na to liczą po ostatniej powodzi. Tyle było lat na poprawki. Poprawili komunikację... i ewakuację. Wstydu nie mają. I co z tego, że ludzie będą wiedzieć wczesniej, że ich zaleje? Do czego później wrócą?

Aż obejrzałam jakieś info w tv z ciekawości. Dłużej gadali o Ukrainie niż o tym co się aktualnie na południu kraju dzieje.
Juzia 22:06, 14 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Niestety będzie gorzej Juzia
U nas znowu leje i do 23.00 mamy mieć ulewę

Nie masz pojęcia jak mi przykro..
Urszulla 22:14, 14 wrz 2024

Twój wodny park mnie powalił, ale droga, którą nie da się nawet przedrzeć to horror. Chyba chciałabym się oddzielić betonowym ogrodzeniem
No po takich upałach chyba muszą nas dobijać skrajne załamania pogody. Bądź dzielna.

Po północy obudził mnie huk na dachu. Nie dało się tego słuchać, musiałam zejść na dół. Trwało to prawie godzinę. Oby to była ostatnia fala tak intensywna i u nas a nie u Ciebie.