Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Mala_Mi 10:20, 19 wrz 2024

Informacyjnie dla tych co martwią się o Irenkę.... jeszcze jest dobrze i niech tak zostanie. On mieszka na pierwszej "linii frontu". Sprawdzam pogody i do niedzieli ma u nich nie padać. Wczoraj wieczorem padało... jakby miało mieli stresu
Judith 10:26, 19 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z tego co pamiętam to właśnie dlatego, że nie wysadzili zalało Wrocław. A może mi się z filmem już miesza....

Tak było.
Mówisz o serialu „Wielka woda”? On dość dobrze oddał to, co się wtedy działo. Było mi ciężko go oglądać.
sylwia_slomc... 10:46, 19 wrz 2024

Mala_Mi napisał(a)
Informacyjnie dla tych co martwią się o Irenkę.... jeszcze jest dobrze i niech tak zostanie. On mieszka na pierwszej "linii frontu". Sprawdzam pogody i do niedzieli ma u nich nie padać. Wczoraj wieczorem padało... jakby miało mieli stresu

U nas od niedzieli miało nie padać, a do dzisiaj nie padało tylko jeden dzień. Pogoda stała się nieprzewidywalna.
sylwia_slomc... 10:46, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)

Tak było.
Mówisz o serialu „Wielka woda”? On dość dobrze oddał to, co się wtedy działo. Było mi ciężko go oglądać.

Tak, o ten serial mi chodzi.
Tess 11:48, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)

Aniu, w 1997 roku wały pod Wrocławiem nie były wysadzane.

No właśnie sie zdziwiłam, jak przeczytałam, że były.
Zamierzano wysadzić, żeby zapobiec zalaniu Wrocławia, ale mieszkańcy okolicznych wsi, które miały być zalane protestowali na wałach, uniemożliwiając ten plan.
Polon 11:48, 19 wrz 2024

Kordina napisał(a)
https://www.youtube.com/watch?v=hWNs58F89Y8
Oraz tytuł:
Kto rozkopał wał przeciwpowodziowy w Jeleniej Górze Cieplicach

Co w Jeleniej, to poczekam na więcej danych, bo się już pogubiłam, czy przekopał wał powodziowy czy inny wał.
Co do informacji o zbiornikach z linka - bardzo dobry materiał
Tess 11:50, 19 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak, o ten serial mi chodzi.

Ten serial obejrzeliśmy z mężem w jednym ciągu, jednego wieczoru.

Kordina 11:52, 19 wrz 2024

Tess napisał(a)

No właśnie sie zdziwiłam, jak przeczytałam, że były.
Zamierzano wysadzić, żeby zapobiec zalaniu Wrocławia, ale mieszkańcy okolicznych wsi, które miały być zalane protestowali na wałach, uniemożliwiając ten plan.

Taki odwieczny problem człowieka, co wybrać? Tzw mniejsze czy większe zło? Czy dobro mniejszości jest ważniejsze lub mniej ważne od dobra większości?
To są pytania retoryczne, bez odpowiedzi...
ElzbietaFranka 11:59, 19 wrz 2024

Kordina napisał(a)
https://www.youtube.com/watch?v=hWNs58F89Y8
Oraz tytuł:
Kto rozkopał wał przeciwpowodziowy w Jeleniej Górze Cieplicach

"wodzowski i mocno awanturniczy" jak można tak mówić. Właśnie kim jest ten facet co mówi takie kocopoły.
Wszyscy wiedzieli, ze będzie powódź po takich opadach. Przecież nawoływali aby się ewakuować. Analizować sobie można.
Brak zarządzania kryzysowego, pewnie nieporadność władz Lądka Zdroju i Ostronia nie dawali sobie rady. Trzeba bylo zastąpić zarządzanie strażakami.
Ja już nie chce pisać bo się wk... Jak ludzie czekają na pomoc a sami nie biorą się za porządki po tej powodzi.
Przecież Tusk im chałupy nie odszlami. Jedynie osoba starszym należy pomoc - wojsko.

Ja nie opłakuje jestem realistka. Trzeba się pogodzić z tym co jest zakasać rękawy i do pracy.
Makao 11:59, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)

Aniu, w 1997 roku wały pod Wrocławiem nie były wysadzane.

Nie wiem które wały były wysadzane ale Irenka napisała mi że jakieś były więc pytaj jej
Ja tylko przekazuję informacje
Mówi że wały wysadzili i w ciągu godziny poszła na nich 10m fala
Nie będę się znowu tłumaczyć

Nie wiem komu wierzyć Wam czy Irence która tam mieszka i to widziała.