Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Margo2 12:46, 11 paź 2024

Mam takie same odczucia. Nie umiem stworzyć ogrodu atrakcyjnego przez cały sezon.
Niby jest ok, ale to nie to samo co wiosną i jesienią
antracyt 13:35, 11 paź 2024

Makao napisał(a)

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.

Mam pod orzechem sporo z tej listy i tego, co dorzuciły inne dziewczyny. Mogę dopisać jeszcze bodziszka żałobnego, konwalie, fiołki, orliki, brunerę i poziomki
Juzia 13:48, 11 paź 2024

antracyt napisał(a)

Mam pod orzechem sporo z tej listy i tego, co dorzuciły inne dziewczyny. Mogę dopisać jeszcze bodziszka żałobnego, konwalie, fiołki, orliki, brunerę i poziomki

Konwalie!!!!!
A od wczoraj się właśnie zastanawiam czy sobie poradzą

Dzięki!!!!
sylwia_slomc... 15:18, 11 paź 2024

Margo2 napisał(a)
Mam takie same odczucia. Nie umiem stworzyć ogrodu atrakcyjnego przez cały sezon.
Niby jest ok, ale to nie to samo co wiosną i jesienią

Mnie najbardziej zależało na tych dwóch porach roku. Lato też mam ładne, ale te dwie pory są wyjątkowe. Na zimowy ogród odkąd iglaki śmignęły też już nie narzekam
sylwia_slomc... 15:20, 11 paź 2024

Bodziszka żałobnego potwierdzam, zapomniałam o nim bo go sama tam nie sadziłam. Brunery u mnie średnio. A konwalie mam tylko w lesie koło szałasu sadzone więc nie wiem.
Makao 21:34, 11 paź 2024

Juzia napisał(a)

Konwalie!!!!!
A od wczoraj się właśnie zastanawiam czy sobie poradzą

Dzięki!!!!

Wychodzi na to że nie taki orzech straszny

Na pewno też zawilce chyba leśne te niskie bo u moich rodziców cały łan rośnie
sylwia_slomc... 19:27, 12 paź 2024

Może.... ja jednak sprzątam te liście ile dam radę więc trudno mi się wypowiedzieć tak w 100 procentach.
ajka 10:36, 13 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

O jejciu, jak cudnie ! To różowe to astry? Jaka zachwycająca kępa! Ja dopiero w tym roku u siebie posadziłam, ale widzę że za długo czekałam. Co to za odmiana?
sylwia_slomc... 12:16, 13 paź 2024

ajka napisał(a)

O jejciu, jak cudnie ! To różowe to astry? Jaka zachwycająca kępa! Ja dopiero w tym roku u siebie posadziłam, ale widzę że za długo czekałam. Co to za odmiana?

Tak to astry. Niestety nie wiem co to za odmiana, może Abiko wie bo ja te astry mam od Jej mamy z ogródka.
Urszulla 14:22, 13 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mnie najbardziej zależało na tych dwóch porach roku. Lato też mam ładne, ale te dwie pory są wyjątkowe. Na zimowy ogród odkąd iglaki śmignęły też już nie narzekam

To super sprawa takie słowa brzmią optymistycznie czyli stan zadowolenia jest.
Ja też od tego roku w lepszych barwach widzę swój ogród z nowości, przesadziłam perukowca i kilka innych rzeczy. Pociągnęłam zakręt, narazie taki stan surowy, ale popracuje się nad nim wiosną wiesz jak to u mnie leci