Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:32, 24 lis 2024

Kordina napisał(a)

Świetna, taka naturalna
Ech, ten Twój M... masz szczęście

Em pomaga wykonać, pomysły moje
sylwia_slomc... 17:34, 24 lis 2024

A i rozpoczęliśmy już dokarmianie bo szukały jak zrobiło się zimno

sylwia_slomc... 17:35, 24 lis 2024

sylwia_slomc... 17:37, 24 lis 2024

Joku 19:01, 24 lis 2024

Dziękuję za zdjęcie wernonii. Będę kombinować wiosną. Zamiennie myślę jeszcze o dzielżanie, pokrój mają chyba podobny.
sylwia_slomc... 19:44, 24 lis 2024

Joku napisał(a)
Dziękuję za zdjęcie wernonii. Będę kombinować wiosną. Zamiennie myślę jeszcze o dzielżanie, pokrój mają chyba podobny.

Dzielżany są o połowę niższe od niej.
anpi 20:02, 24 lis 2024

Jesień w miarę łaskawa, to jeszcze można kontynuować jakieś prace przygotowujące ogród do zimy U Was, to tej pracy masa, a jak jeszcze zdrówko szwankuje...! Ale sporo już udało się Wam zrobić!

Pomyśl Sylwia, czy nie wysiać na te ścieżki w warzywniaku trawy, może z koniczynką. Nie wiem czy tam jest szerokość na kosiarkę, ale można podkaszarką czy kosą. Wiem że są tam kamyczki ułożone ale i tak przykrywa je ziemia (muł) to będą trzymać dodatkowo wilgoć. One chyba nie były kładzione na cemencie?

Też skusiłam się na Wernonię do trawiastej rabaty, ale wiem, że ona rośnie na bardzo wysoką nawet do 2m! Więc z dzielżanami nawet nie ma co jej porównywać
Makao 20:26, 24 lis 2024

Też muszę ogarnąć jakieś jedzonko dla ptaków. U mnie tylko problem bo nie mam gdzie karmnik powiesić. Śliwę wycięliśmy i nie mam teraz miejscówki
sylwia_slomc... 11:52, 25 lis 2024

anpi napisał(a)
Jesień w miarę łaskawa, to jeszcze można kontynuować jakieś prace przygotowujące ogród do zimy U Was, to tej pracy masa, a jak jeszcze zdrówko szwankuje...! Ale sporo już udało się Wam zrobić!

Pomyśl Sylwia, czy nie wysiać na te ścieżki w warzywniaku trawy, może z koniczynką. Nie wiem czy tam jest szerokość na kosiarkę, ale można podkaszarką czy kosą. Wiem że są tam kamyczki ułożone ale i tak przykrywa je ziemia (muł) to będą trzymać dodatkowo wilgoć. One chyba nie były kładzione na cemencie?

Też skusiłam się na Wernonię do trawiastej rabaty, ale wiem, że ona rośnie na bardzo wysoką nawet do 2m! Więc z dzielżanami nawet nie ma co jej porównywać

Aniu kosiarką nie wjedzie w te ścieżki nijak, podkaszarką jak Em kosi jest narozrzucane trawy dookoła, wiec i w grządkach by było do tego po pierwszym zalaniu od nowa wszystko przykryje mułem i nowymi nasionami chwastów. Myślałam czy nie rozciągnąć włókniny i wysypać piaskiem, bo przynajmniej łatwiej z piachu chwast wyrywać, ale w ten sposób znowu grządki będą niżej niż woda i będzie je zalewać, a nie o to mi chodzi. Dlatego wiosną muł znowu uprzątniemy i chyba opryskam bo szkoda rąk i kręgosłupa, a efekt żaden na dłuższą metę. Ze ścieżką do ogniska już się poddałam. W ubiegłym roku pryskałam ja i cały teren wokół ogniska, skutek jednosezonowy. Już zarosła że trzeba by zgadywać czy była tam ścieżka. Em będzie kosił i tyle. Tylko mi się to trawsko co przypłynęło pcha na rabaty stale bo jakieś takie płożące ukorzeniające się jest.
Prawda jest taka, że te powozie niszczą nam ogród i to długofalowo nawet jak muł uprzątniemy. Cztery lata temu przyniosły ślimaki, w zeszłym roku i w obecnym przypłynęły szczury. Ciężko si pozbyć tak jednych jak drugich, a szkody robią ogromne. Plus zachwaszczenie nasionami z ugoru sąsiada. Nieraz miałam ochotę się poddać, tylko szkoda nam 10 lat ciężkiej pracy i pieniędzy jakie w ten ogród włożyliśmy.
sylwia_slomc... 11:53, 25 lis 2024

Makao napisał(a)
Też muszę ogarnąć jakieś jedzonko dla ptaków. U mnie tylko problem bo nie mam gdzie karmnik powiesić. Śliwę wycięliśmy i nie mam teraz miejscówki

U nas niektóre karmniki są na balu wkopanym w ziemię