Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:24, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)

Dokładnie nad tym drewnianym kominem jest otwór w stropie o średnicy rury. I na strychu widac rure spiro aż do dachu , na dachu jest rura połączona specjalna dachówka z takim grzybkiem .

Dobrze to działa bo nie mam Tego tłustego osadu na meblach.

Ten węglowy miałam w bloku.
Wg mnie był dużo mniej skuteczny niz obecne rozwiązanie. Okap w srodku był cały oblepiony tlustym osadem i na meblach też.
Teraz jestem zadowolona.

Obudowe tego okapu -części z rurą- wymyślił nasz kolega który malował nam dom rok temu. Wcześniej była blacha tak jak kupiony był.

Dziękuje Lidziu. Bierzemy pod uwagę obudowę rury jeśli z filtrem węglowym się nie uda.
sylwia_slomc... 20:30, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)

Wg mnie u Ciebie też da się to zrobić. Trzeba tylko wyciąć dziurę w stropie dokładnie nad okapem. Mam żelbetonowy strop z plyt i do tego wycinania mąż kupił jakaś końcówkę dowiertarki i sam to zrobił. Dla Twojego M to będzie łatwe bo on robi o wiele trudniejsze rzeczy.

Już mi Em powiedział, że raczej odpada bo zasyfimy cały dom. U nas powała pod regipsem jest drewniana i podłoga na strychu też deski, a pomiędzy nimi masa sieczki z siana i słomy nagromadzone przez te 70 lat jak budynek stoi. Zapomniałam, ale wiem o co Mu chodzi bo jak burzyliśmy komin i ścianę żeby przemurować to była masakra. I teraz jak już mamy prawie na ukończeniu raczej się nie zdecydujemy, a szkoda, ze wcześniej nie pomyśleliśmy o tej możliwości bo można było od razu dziurę wyciąć i rurę wpuścić, a teraz tylko zrobić otwór do wentylacji na strychu i tam zrobić spiro do wentylacji.... no cóż...jakoś trzeba sobie będzie poradzić. Śliczna ścianę z cegły masz Lidziu w kuchni
LIDKA 20:56, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Już mi Em powiedział, że raczej odpada bo zasyfimy cały dom. U nas powała pod regipsem jest drewniana i podłoga na strychu też deski, a pomiędzy nimi masa sieczki z siana i słomy nagromadzone przez te 70 lat jak budynek stoi. Zapomniałam, ale wiem o co Mu chodzi bo jak burzyliśmy komin i ścianę żeby przemurować to była masakra. I teraz jak już mamy prawie na ukończeniu raczej się nie zdecydujemy, a szkoda, ze wcześniej nie pomyśleliśmy o tej możliwości bo można było od razu dziurę wyciąć i rurę wpuścić, a teraz tylko zrobić otwór do wentylacji na strychu i tam zrobić spiro do wentylacji.... no cóż...jakoś trzeba sobie będzie poradzić. Śliczna ścianę z cegły masz Lidziu w kuchni

Dziękuję ❤️
Ściana z cegły rozbiórkowej

płytki kupiłam ale sie nie mogłam jakoś zdecydować. W końcu sa w pralni.A cegłe też mam w salonie.
sylwia_slomc... 21:59, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)

Dziękuję ❤️
Ściana z cegły rozbiórkowej

płytki kupiłam ale sie nie mogłam jakoś zdecydować. W końcu sa w pralni.A cegłe też mam w salonie.

Cegła to jeden z moich ulubionych klimatów
LIDKA 23:26, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cegła to jeden z moich ulubionych klimatów

Da się zauważyć.
sylwia_slomc... 14:39, 01 sty 2025

No i mamy Nowy Rok..... wcale nie wiem czy się cieszyć. Cieszę się, że ten 2024 przetrwałam...

Zima nie zima, u nas ciągle nocami mrozi.

sylwia_slomc... 14:41, 01 sty 2025

sylwia_slomc... 14:43, 01 sty 2025

sylwia_slomc... 14:44, 01 sty 2025

sylwia_slomc... 14:45, 01 sty 2025