Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

LIDKA 16:52, 29 gru 2024

Sylwia ja mam dziurke w suficie dokładnie nad okapem i rure spiro wyprowadzona na dach przez strych.

Okap nowoczesny stalowy ale był za zimny w widoku i go obłożyłam drewnem.
Przypomniałyście mi o myciu tych kratek i ide je stawić do zmywarki
❤️
Basieksp 17:34, 29 gru 2024

Ładny, chyba nie spotkałam takiego gościa fajnie jak jest tak dużo, różnych ptaków u nas ciepło i tylko wróble, mazurki i sikorki się kręcą remontowo też sprytnie sobie radzicie, cały czas podziwiam No i te wszystkie dodatki kiedyś miałam podobną maszynę, w domu rodzinnym, udało mi się przygarnąć cały dół, mam z niej stolik na tarasie, a maszynę zostawiłam i żałuję, bo już jej nie ma, pewnie poszła na złom.
Darecka 17:44, 29 gru 2024

Kordina napisał(a)

Daria!! Ale Ty masz talent, bosssski wierszyk, pisz!
Dziękuję za pochwałę, ale to tylko takie proste rymowanki pisane w 5 minut na kolanie przy porannej kawie (bez fałszywej skromności). Mam ostatnio dużo wolnego czasu i jeszcze więcej spokoju w głowie, to takie coś się w tej mojej łeptowinie lęgnie, chociaż cieszę się, że czytanie tego sprawia Wam frajdę, bo taki był zamysł, żeby wywołać na Waszej buzi uśmiech (nawet jeśli tylko pobłażliwy ).
sylwia_slomc... 18:02, 29 gru 2024

Kordina napisał(a)
Taki węglowy to trzeba wymieniać co pół roku przynajmniej, kup sobie od razu zapas. Węglowy musi mieć taką obudowę z "klapą zwrotną" żeby oddawał powietrze oczyszczone z powrotem.

Emuś ma się wywiedzieć jak to wygląda, jak się montuje i jaki to koszt. Jak koszt znośny i montaż nie trudny to można pomyśleć...
sylwia_slomc... 18:04, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Sylwia ja mam dziurke w suficie dokładnie nad okapem i rure spiro wyprowadzona na dach przez strych.

Okap nowoczesny stalowy ale był za zimny w widoku i go obłożyłam drewnem.
Przypomniałyście mi o myciu tych kratek i ide je stawić do zmywarki
❤️

Możesz pokazać?
sylwia_slomc... 18:08, 29 gru 2024

Basieksp napisał(a)

Ładny, chyba nie spotkałam takiego gościa fajnie jak jest tak dużo, różnych ptaków u nas ciepło i tylko wróble, mazurki i sikorki się kręcą remontowo też sprytnie sobie radzicie, cały czas podziwiam No i te wszystkie dodatki kiedyś miałam podobną maszynę, w domu rodzinnym, udało mi się przygarnąć cały dół, mam z niej stolik na tarasie, a maszynę zostawiłam i żałuję, bo już jej nie ma, pewnie poszła na złom.

Jery u nas są rzadko, w ciągu naszej bytności tam dopiero drugi raz spotkaliśmy. Remontowo oby do przodu to kiedyś w końcu skończymy Nogi też poszły pod stół tyle, ze nie u nas. Nam się dostała góra. Ale zachowamy chyba tylko maszynę bo drewno zsiekane przez kołatka.
sylwia_slomc... 18:09, 29 gru 2024

Darecka napisał(a)
Dziękuję za pochwałę, ale to tylko takie proste rymowanki pisane w 5 minut na kolanie przy porannej kawie (bez fałszywej skromności). Mam ostatnio dużo wolnego czasu i jeszcze więcej spokoju w głowie, to takie coś się w tej mojej łeptowinie lęgnie, chociaż cieszę się, że czytanie tego sprawia Wam frajdę, bo taki był zamysł, żeby wywołać na Waszej buzi uśmiech (nawet jeśli tylko pobłażliwy ).

Śmieje mi się gęba do teraz
Kordina 18:47, 29 gru 2024

Sylwia ja mam dziurke w suficie
sylwia_slomczewska napisał(a)

Możesz pokazać?

Hmmmm, jak to możliwe???
LIDKA 18:50, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Możesz pokazać?

Dokładnie nad tym drewnianym kominem jest otwór w stropie o średnicy rury. I na strychu widac rure spiro aż do dachu , na dachu jest rura połączona specjalna dachówka z takim grzybkiem .

Dobrze to działa bo nie mam Tego tłustego osadu na meblach.

Ten węglowy miałam w bloku.
Wg mnie był dużo mniej skuteczny niz obecne rozwiązanie. Okap w srodku był cały oblepiony tlustym osadem i na meblach też.
Teraz jestem zadowolona.

Obudowe tego okapu -części z rurą- wymyślił nasz kolega który malował nam dom rok temu. Wcześniej była blacha tak jak kupiony był.

LIDKA 19:00, 29 gru 2024

Wg mnie u Ciebie też da się to zrobić. Trzeba tylko wyciąć dziurę w stropie dokładnie nad okapem. Mam żelbetonowy strop z plyt i do tego wycinania mąż kupił jakaś końcówkę dowiertarki i sam to zrobił. Dla Twojego M to bedzie łatwe bo on robi o wiele trudniejsze rzeczy.