Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:07, 03 sty 2025

A swoją drogą ten rok już mi się kiepsko zaczyna i ta otwarta głowa bardzo by się przydała....

Już kiedyś pisałam, ze przywiązuję się do miejsc, ludzi i rzeczy i jest mi trudno jakąś zmianę nagłą zaakceptować i się z nią pogodzić.
A tu mi się w ciągu miesiąca szykuje wręcz rewolucja.

Mamy w naszej miejscowości kilka sklepów typu delikatesy i markety spożywcze i w miejscowościach przylegających Biedronkę i Leviatana. Ale ja jestem niezmotoryzowana( z wyboru bo prawko mam) więc wszędzie na pieszo chodzę... Obecnie zaopatruję się w sklepie wcale nie najbliższym choć najbliższy mam 200 m od domu (tylko tam nie ma tego co mi potrzeba i jest malutki( taki rodzinny sklepik pod patronatem Groszka) ale w takim o kilometr niecały ode mnie. Tam mam wszystko czego potrzebuję ja przy moich schorzeniach, babcia przy Jej dietach i nasze zwierzaki. A jak czegoś nie ma to mi sprowadzą. Emusiowi wszystko jedno, może jeść co chce. No i dziś się dowiedziałam, że nam te delikatesy zamykają Do następnych w którąkolwiek stronę mam 2 km do tego w jednych drogo drugie pod górę. A na dodatek nie ma w nich produktów jakie potrzebuję dla babci i dla siebie Pomijając fakt, że musiałabym to dźwigać taki kawał drogi. Do tej pory martwiłam się jak ogarnę nasze posiłki gdyby wojna była.....teraz się okazało, ze wcale jej nie musi być bym miała potężny problem nie do rozwiązania....
Joku 18:58, 03 sty 2025

Sylwia, może taki wózeczek - torba na kółkach? Dźwigać w rękach nie trzeba. Oby tylko drogi w miarę gładkie były. Tak mi się skojarzyło, bo widuje ludzi robiących zakupy w ten sposób, najczęściej starszych ale wszak ograniczeń wiekowych ustrojstwo chyba nie ma . Ja jeszcze doniosę siaty od położonej w odległości 0,5km Biedronki, ale na przyszłość widzę dla siebie ratunek .
Urszulla 08:58, 04 sty 2025

Sylwia, rozumiem zmartwienie bo gdy się z miasta przeprowadziłam to jeszcze przez rok jeździłam do swoich sklepów na zakupy.. uwierzysz...cały rok jie mogłam się przestawić ale też dlatego, że jeździłam tam do pracy. Teraz się śmieję z tego, bo na miejscu mam wszystko Ty masz sytuację trochę odwrotną i jeszcze te diety.
Może mogłabyś się z rodzicami umawiać i jechać na zakupy raz lub dwa w tygodniu dalej? U nas na wsi dużo osób się dogaduje z rodziną bo na piechotę mamy zbyt oddalone sklepy. Ja od pandemii robię zakupy w sobotę na cały tydzień i jest taniej tylko wymaga zorganizowania tygodniowego żywienia rodziny. Kiedyś.. uczyło się tego dziewczyn w szkole
Znam też sytuację, że zakupy zamawia się telefonicznie lub internetowo i sklep dowozi. To istna wygoda,ale raczej tylko w miastach można korzystać z takich dogodnych form.
Przepraszam za te wywody...tak mi się przypomniały różne doświadczenia z tej kwestii zakupowej.
Jakkolwiek nie patrząc zmiany nie przychodzą nam łatwo, ale w efekcie końcowym mogą mieć jakiś wpływ pozytywny. Trzymam kciuki za nowe zmiany wierzę, że dasz radę, przecież na codzień trudniejsze sprawy ogarniasz doskonale
Właśnie jadę na zakupy z długą listą
sylwia_slomc... 09:51, 04 sty 2025

Joku napisał(a)
Sylwia, może taki wózeczek - torba na kółkach? Dźwigać w rękach nie trzeba. Oby tylko drogi w miarę gładkie były. Tak mi się skojarzyło, bo widuje ludzi robiących zakupy w ten sposób, najczęściej starszych ale wszak ograniczeń wiekowych ustrojstwo chyba nie ma . Ja jeszcze doniosę siaty od położonej w odległości 0,5km Biedronki, ale na przyszłość widzę dla siebie ratunek .

Jolu ja od czasu covida już z takim wózkiem jeżdżę. Ale u mnie zakupów dużo i ciężkie. Wózek mam z tych największych, a i tak nie raz prócz dokładnego układania w wózku jeszcze z torba idę. Mleko ciężkie, mąka ciężka, makarony puszki dla psa i kotów( a pies duży, koty 4) kalafiory, cukinie, jabłka, mięso.....to wszystko ciężkie zakupy do tego jak idę dwa razy w tygodniu to muszę zrobić takie żeby mi do następnego razu nie brakowało...
Zamówiłabym dla zwierząt internetowo, ale nie mam gdzie trzymać większych ilości. Moja piwniczka tu gdzie mieszkamy ma ledwie półtora na półtora metra. Zajmują ją głównie przetwory, a i tak wejść nie ma jak. Muszę kupować na bieżąco. Do tego płatki owsiane psu do gotowania, makaron dla kur.... i robi się wielgachna ilość. Od targania wózka wysiada mi bark, chodniki już jak kocie łby się porobiły, o uniesieniu nie ma mowy żadnej. A przecież jeszcze pieczywo i inne dodatki i przybory higieniczne -toaletowe jak proszek do prania czy szampon....

Trudno mi będzie bardzo teraz z zakupami
sylwia_slomc... 09:53, 04 sty 2025

Urszulla napisał(a)
Sylwia, rozumiem zmartwienie bo gdy się z miasta przeprowadziłam to jeszcze przez rok jeździłam do swoich sklepów na zakupy.. uwierzysz...cały rok jie mogłam się przestawić ale też dlatego, że jeździłam tam do pracy. Teraz się śmieję z tego, bo na miejscu mam wszystko Ty masz sytuację trochę odwrotną i jeszcze te diety.
Może mogłabyś się z rodzicami umawiać i jechać na zakupy raz lub dwa w tygodniu dalej? U nas na wsi dużo osób się dogaduje z rodziną bo na piechotę mamy zbyt oddalone sklepy. Ja od pandemii robię zakupy w sobotę na cały tydzień i jest taniej tylko wymaga zorganizowania tygodniowego żywienia rodziny. Kiedyś.. uczyło się tego dziewczyn w szkole
Znam też sytuację, że zakupy zamawia się telefonicznie lub internetowo i sklep dowozi. To istna wygoda,ale raczej tylko w miastach można korzystać z takich dogodnych form.
Przepraszam za te wywody...tak mi się przypomniały różne doświadczenia z tej kwestii zakupowej.
Jakkolwiek nie patrząc zmiany nie przychodzą nam łatwo, ale w efekcie końcowym mogą mieć jakiś wpływ pozytywny. Trzymam kciuki za nowe zmiany wierzę, że dasz radę, przecież na codzień trudniejsze sprawy ogarniasz doskonale
Właśnie jadę na zakupy z długą listą

Ula wtedy kiedy rodzice będą w domu to nie taki problem problem, że Ich nie ma ok 8 miesięcy w roku.... na ten czas rozwiązania nie mam. Zwłaszcza, że potrzebnych produktów dla diabetyków i jelitowców w pobliskich sklepach nie ma dostępnych
LIDKA 10:33, 04 sty 2025

Sylwia prawko by Ci się przydało odświeżyć i jakiś mały bzik np kija picanto. Wszędzie mnie dowiezie i zakupy też a na budowe cuda nią zwoziłam.
Patrycja_KG_Lu 11:08, 04 sty 2025

Jedna moja sąsiadka jeździ skuterem do sklepu, choć ma prawo jazdy, ale autem się boi jeździć. Mało taki skuter pali, pod siedzeniem ma schowek i dodatkowo bagażnik - można takimi linkogumkami coś zapiąć. Z drugą sąsiadką na emeryturze jestem dogadana na cotygodniowe wspólne zakupy. Co piątek jedziemy do supermarketu razem. Mi jako matce z dzieckiem jak było małe było prościej, bo ona ją z tyłu zabawiała podczas drogi i pilnowała przy kasie, a ja wtedy wykładałam swoje i jej zakupy, potem pakowałam. Może i u Ciebie jest jakaś sąsiadka co regularnie jeździ?
sylwia_slomc... 21:10, 04 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Sylwia prawko by Ci się przydało odświeżyć i jakiś mały bzik np kija picanto. Wszędzie mnie dowiezie i zakupy też a na budowe cuda nią zwoziłam.

Może by się i przydało, prawo jazdy mam tylko jeździć nie lubię od czasu wypadku wiele lat temu
sylwia_slomc... 21:14, 04 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jedna moja sąsiadka jeździ skuterem do sklepu, choć ma prawo jazdy, ale autem się boi jeździć. Mało taki skuter pali, pod siedzeniem ma schowek i dodatkowo bagażnik - można takimi linkogumkami coś zapiąć. Z drugą sąsiadką na emeryturze jestem dogadana na cotygodniowe wspólne zakupy. Co piątek jedziemy do supermarketu razem. Mi jako matce z dzieckiem jak było małe było prościej, bo ona ją z tyłu zabawiała podczas drogi i pilnowała przy kasie, a ja wtedy wykładałam swoje i jej zakupy, potem pakowałam. Może i u Ciebie jest jakaś sąsiadka co regularnie jeździ?

Niestety regularnych brak. A na razie i tak zakupy zeszły w dniu dzisiejszym na plan dalszy bo mi Się babcia wywróciła w domu i złamała przyskrętarzową kość udową. Na razie szpital i operacja A ma prawie 95 lat.
sylwia_slomc... 22:13, 04 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Niestety regularnych brak. A na razie i tak zakupy zeszły w dniu dzisiejszym na plan dalszy bo mi Się babcia wywróciła w domu i złamała przyskrętarzową kość udową. Na razie szpital i operacja A ma prawie 95 lat.