Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 14:25, 13 mar 2025

TAR napisał(a)

Sylwia jakbys przycinala bluszcz to poprosze w kopertke i podesłać do mnie te scinki, zrobie sobie sadzoneczki. Marzy mi sie puszczenie bluszczu na ogrodzeniu a te kupne cos nie bardzo sobie radza. Chyba są za bardzo wycacane.

ID z poprzedniego ogrodu wyrzucilam, zagluszaly mi juz inne rosliny, ja swoje jechałam kosiarka

Moja Babunia miala podobne objawy, to niestety wiek, przyspieszylo jej to bardzo po narkozie. Od operacji biodra juz nie byla sobą

Tu nie było narkozy, ale chemia w kręgosłup podpajęczynówkowo co niestety przełożyło się na czucie zwieraczy.
Ale chyba ograniczenie bodźców zewnętrznych tzn cały czas te same osoby i ściany ma spory wpływ na postepowanie demencji. Choć robimy co możemy by ten proces spowolnić.

O bluszcz Się przypominaj co jakiś czas mam go tyle, że nie musisz czekać na cięcie, tylko, że czas mam mega ograniczony i multum na głowie mogę zapomnieć więc wołaj.
sylwia_slomc... 14:27, 13 mar 2025

Bee napisał(a)

Ależ to słodkie.

Piękna wiosna już u Ciebie.

Sylwia dużo zdrowia dla Babci i dla Was.

Doniczkę wypchnęło mrozem z ziemi. Jakoś te sadzone w doniczkach przyrastają, a inne nie ciekawe czemu.
TAR 14:57, 13 mar 2025

Sylwia, nie ma cisnienia. Wiem, ze masz teraz duzo innych spraw na głowie.
Juzia 16:58, 13 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bluszcz mam posadzony w kilku miejscach w ogrodzie, w podwórku w naszą stronę go kontroluję w stronę zarośli sąsiada i Jego rudery z premedytacją puściłam swobodnie. Na dużym ogrodzie robi mi pod jałowcami za roślinę okrywową, na rabacie inna odmiana już przykryła całe zrębki. Po drzewach na razie mam tylko na orzecha puszczony bo mi na tym drzewie nie zależy. Rośnie u mnie od 11 lat na razie jest do opanowania. Jak mi wszystkie drzewa porosną trawa nie będzie miała światła to bluszcz jak w lesie może robić za runo. Tak myślę. Ja kocham las na równi z ogrodem więc taka zamiana na starość nawet wskazana
Ice dance te co cięłam za przykładem koleżanek forumowych wszystkie padły A nie cięte cieszą. To jest też fajna trawa okrywowa jak dla mnie też na miejsca cieniste dobra.

Heh. To myślimy podobnie z tym bluszczem
Naoglądałam się filmików z Anglii jak klną na bluszcz i trochę zwątpiłam przez chwilę

Jak ktoś lubi naturalny wygląd, a nie idealne ogrody bez uschniętego źdźbła to Ice Dance jest bezobsługowa.

Makao 18:21, 13 mar 2025

Też mam bluszcz w kilku miejscach. Tam gdzie chce coś zasłonić lub gdzie nic nie chce rosnąć. Taka zapytaj dziura ale do ogarnięcia. Można ciąć i wyrywać ale masz pewność że nie odrośnie niewiadomo gdzie lub z korzenia. Lubię go. Mam nawet odmianę variegata Profesor Seneta. Tylko on wolniej rośnie niż ten zielony.
Joku 18:44, 13 mar 2025

Bardzo lubię dywany z bluszczu oraz obrośnięte bluszczem ogrodzenia. Miałam w poprzednim ogrodzie, mam i w obecnym. Z nadmierną ekspansją radzę sobie przycinaniem po obwodzie tego co za bardzo się panoszy. Wymaga to trochę zachodu ale moim zdaniem taki dywan wygląda pięknie.
sylwia_slomc... 21:25, 13 mar 2025

TAR napisał(a)
Sylwia, nie ma cisnienia. Wiem, ze masz teraz duzo innych spraw na głowie.

Ale wołaj
sylwia_slomc... 21:26, 13 mar 2025

Juzia napisał(a)

Heh. To myślimy podobnie z tym bluszczem
Naoglądałam się filmików z Anglii jak klną na bluszcz i trochę zwątpiłam przez chwilę

Jak ktoś lubi naturalny wygląd, a nie idealne ogrody bez uschniętego źdźbła to Ice Dance jest bezobsługowa.

sylwia_slomc... 21:29, 13 mar 2025

Makao napisał(a)
Też mam bluszcz w kilku miejscach. Tam gdzie chce coś zasłonić lub gdzie nic nie chce rosnąć. Taka zapytaj dziura ale do ogarnięcia. Można ciąć i wyrywać ale masz pewność że nie odrośnie niewiadomo gdzie lub z korzenia. Lubię go. Mam nawet odmianę variegata Profesor Seneta. Tylko on wolniej rośnie niż ten zielony.

Ciekawa ta odmiana, ja mam jeszcze niebieskolistny
sylwia_slomc... 21:30, 13 mar 2025

Joku napisał(a)
Bardzo lubię dywany z bluszczu oraz obrośnięte bluszczem ogrodzenia. Miałam w poprzednim ogrodzie, mam i w obecnym. Z nadmierną ekspansją radzę sobie przycinaniem po obwodzie tego co za bardzo się panoszy. Wymaga to trochę zachodu ale moim zdaniem taki dywan wygląda pięknie.
Do tego nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie przycięcie raz w sezonie zupełnie wystarcza.