Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

TAR 09:14, 08 mar 2025

Kurcze to ciezko takie cos zutylizowac
sylwia_slomc... 21:38, 08 mar 2025

No nie za bardzo jest co z tym zrobić
vita 10:31, 09 mar 2025

Sylwia kibicuję wszystkim Waszym poczynaniom, łatwo nie macie. Utylizacja mułu dosyć problematyczna, może jakieś rozwiązanie się znajdzie?
U mnie też na jednej rabacie wszystkie pąki kwiatowe ciemierników zmrożone, nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, a mrozów dużych nie było.
Pokaż wawrzynek wilczełyko o białych kwiatach, już pewnie u Ciebie przekwita, u mnie jeszcze nie zakwitł.
sylwia_slomc... 11:10, 09 mar 2025

vita napisał(a)
Sylwia kibicuję wszystkim Waszym poczynaniom, łatwo nie macie. Utylizacja mułu dosyć problematyczna, może jakieś rozwiązanie się znajdzie?
U mnie też na jednej rabacie wszystkie pąki kwiatowe ciemierników zmrożone, nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, a mrozów dużych nie było.
Pokaż wawrzynek wilczełyko o białych kwiatach, już pewnie u Ciebie przekwita, u mnie jeszcze nie zakwitł.

Dopiero będzie kwitł Vito Zaczynał już w styczniu, ale lutowe mrozy go wstrzymały jak większość roślin, które się nadmiernie rozpędzały do wiosny. Teraz dopiero krokusy odpalają i przebiśniegi kwitną. Swoją drogą dzielenie zeszłoroczne kwitnących powiodło się w stu procentach. Będę dzieliła kolejne kępki w tym roku. Za to na razie nie widzę żeby z pod mułu wychodziła jakakolwiek przylaszczka. Nie jestem w stanie ich zlokalizować na rabacie by odgrzebać
Judith 11:10, 09 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
No nie za bardzo jest co z tym zrobić

Sylwia, muł można wywieźć na wysypisko.
Pisałaś kiedyś, że masz ubezpieczony ogród - w takiej sytuacji ubezpieczenie być może pokryje część kosztów związanych z zebraniem i wywiezieniem mułu?
sylwia_slomc... 13:51, 09 mar 2025

Judith napisał(a)

Sylwia, muł można wywieźć na wysypisko.
Pisałaś kiedyś, że masz ubezpieczony ogród - w takiej sytuacji ubezpieczenie być może pokryje część kosztów związanych z zebraniem i wywiezieniem mułu?

U nas nie da rady, nie odbierają tego typu odpadów. Do tego u mnie tego mułu jest kilka wywrotek do zabrania. No nic zobaczymy co będzie choć na razie kiepsko mi się to zapowiada.
Darecka 10:18, 10 mar 2025

Cześć Sylwio, chciałam tylko dać znać, że dzisiaj wysłałam do Was paczkę z dzwonkami i nasionkami rodzynka brazylijskiego vel miechunki. Test kiełkowania zaliczyły na 6, więc jestem pewna, że w tym roku będziecie się zajadać własnymi owockami .

Niezmiennie kibicuję Waszym poczynaniom remontowym i ogrodowym i ufam, że w końcu wszystko się Wam ułoży.

Pozdrawiam gorąco!
sylwia_slomc... 19:32, 10 mar 2025

Darecka napisał(a)
Cześć Sylwio, chciałam tylko dać znać, że dzisiaj wysłałam do Was paczkę z dzwonkami i nasionkami rodzynka brazylijskiego vel miechunki. Test kiełkowania zaliczyły na 6, więc jestem pewna, że w tym roku będziecie się zajadać własnymi owockami .

Niezmiennie kibicuję Waszym poczynaniom remontowym i ogrodowym i ufam, że w końcu wszystko się Wam ułoży.

Pozdrawiam gorąco!

Bardzo Ci jestem wdzięczna za pamięć. Możesz mi przypomnieć tylko wysokość orientacyjną tych dzwonków żebym wiedziała w jakie miejsce posadzić na rabacie?
Darecka 19:45, 10 mar 2025

One są niziutkie, może z 10cm mają jak kwitną
sylwia_slomc... 20:20, 10 mar 2025

Darecka napisał(a)
One są niziutkie, może z 10cm mają jak kwitną

Super. Na brzeg rabatki dzięki