Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:43, 26 mar 2025

TAR napisał(a)

Ja podobnie, robie wtedy gdy czas pozwala, chwastow na rabatach troche tez jest, nikna w gastwie nasadzen. Ale zeby sie tym przejmowac? Nie ja. Tym bardziej, ze duzo sie nasiewa z czesci dzikiej. Nic bym nie zrobila jakbym zajmowala sie chwastami. Jest czas i nuda, moge odchwaszczac. A zawsze jak robie przeglad i z bialasami spaceruje to cos sie wyrwie. Nie mozna dac sie zwariowac.

I tego się trzymajmy. Wyjdą rośliny z ziemi to trawska tak nie będzie może widać bo na razie na rabatach mam więcej trawy niż roślin widocznej
Margo2 22:21, 26 mar 2025

Ja cały czas podziwiam Was, żę macie tyle siły na wszystkie prace.
Ogarnąć opieke nad babcią, remont dwóch domów i ogród i zwierzaki. Pełen szacunek.
Chyba już w domku większość prac skończonych?
Co Wam jeszcze zostało?
Czy Wy tam chcecie się przeprowadzić?
magewa 19:09, 28 mar 2025

Hej Sylwuś
Jestem
vita 12:10, 30 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosiu to chyba pierwszy rok kiedy na wiosnę nie wyczekiwałam, a wręcz chciałam żeby przyszła jak najpóźniej. Ale przyrody nie zatrzymam Trzeba teraz mocno gonić z robotą, żeby dogonić terminarz prac koniecznych

To tak jak ja, trudno nadążyć z robotą i trzeba się z tym pogodzić U Ciebie niezbyt szczęśliwie nawarstwiło się kilka różnych i pilnych spraw, nie będzie tak w każdym roku.
Jeszcze tydzień, trzy i wyjdziemy na prostą
sylwia_slomc... 13:33, 30 mar 2025

vita napisał(a)

To tak jak ja, trudno nadążyć z robotą i trzeba się z tym pogodzić U Ciebie niezbyt szczęśliwie nawarstwiło się kilka różnych i pilnych spraw, nie będzie tak w każdym roku.
Jeszcze tydzień, trzy i wyjdziemy na prostą

Dopiero wczoraj wycinaliśmy trawy w ogrodzie i oczyściłam większość paproci. Przy okazji szukałam siewek wawrzynka i jeśli to będą one, a nie chwast lub coś innego i urośnie większe to może by były trzy sztuki. Okaże się
vita 13:35, 30 mar 2025

Dobra wiadomość
basia3012 00:10, 05 kwi 2025

Sylwia, widzę, że romontowo idziecie do przodu. I oby tak dalej. Piękne, ciepłe wnętrza powstają.
Sylwia ja piszę do Ciebie w zupełnie innym temacie.
Ostatnio z wnukiem wspominaliśmy Ciebie i to powiedzenie, chyba o zupie i kluskach. Nie pamiętam dobrze ale było coś tak: A cemu ta klusia mo wielkie łocy i sie na mnie bocy. Przypomnisz? Chyba babcia opowiadała Ci tą historyjkę.
Przepraszam, że tak z innej beczki. Czasem lubimy powspominać.
Pozdrawiamy ciepło.
sylwia_slomc... 22:18, 05 kwi 2025

basia3012 napisał(a)
Sylwia, widzę, że romontowo idziecie do przodu. I oby tak dalej. Piękne, ciepłe wnętrza powstają.
Sylwia ja piszę do Ciebie w zupełnie innym temacie.
Ostatnio z wnukiem wspominaliśmy Ciebie i to powiedzenie, chyba o zupie i kluskach. Nie pamiętam dobrze ale było coś tak: A cemu ta klusia mo wielkie łocy i sie na mnie bocy. Przypomnisz? Chyba babcia opowiadała Ci tą historyjkę.
Przepraszam, że tak z innej beczki. Czasem lubimy powspominać.
Pozdrawiamy ciepło.

Mamusiu nie bede jadła klusi bo klusia mo łocy i sie na mnie bocy. Bo mama tej dziewczynki miała bardzo słaby wzrok, a wodę do gotowania brała ze źródełka przy lesie( nomen omen kilka razy to źródełko widziałam- to taki dołek w łące przy lesie przechodzący w podmokły teren)I nabrała tej wody z żabą, a gotowała kluski i z tą żabą ugotowała. To powiedzenie jest w takiej gwarze wiejsko góralskiej. Bo to blisko gór, na pogórzu było.
MagdaLenka 23:10, 05 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mamusiu nie bede jadła klusi bo klusia mo łocy i sie na mnie bocy. Bo mama tej dziewczynki miała bardzo słaby wzrok, a wodę do gotowania brała ze źródełka przy lesie( nomen omen kilka razy to źródełko widziałam- to taki dołek w łące przy lesie przechodzący w podmokły teren)I nabrała tej wody z żabą, a gotowała kluski i z tą żabą ugotowała. To powiedzenie jest w takiej gwarze wiejsko góralskiej. Bo to blisko gór, na pogórzu było.

Ja znam jeszcze takie zakończenie tej historyjki o żabie w talerzu, że tato radzi: Łyzkiem, łyzkiem (czyli łyżką), to wyskocy...
sylwia_slomc... 02:02, 06 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Ja znam jeszcze takie zakończenie tej historyjki o żabie w talerzu, że tato radzi: Łyzkiem, łyzkiem (czyli łyżką), to wyskocy...

Ale numer