Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:48, 13 maj 2025

MartaCho napisał(a)
Jejciu, jak tam musi pięknie pachnieć u Ciebie przy tej ilości lilaków! Coś cudownego!
Aromaterapia idealna!
Czasem gdy daję kwiaty do wazonu jest ten zapach zbyt mocny dla mnie we wnętrzu, ale na zewnątrz- bajka!
Ściskam!

W ogrodzie pachnie od wczesnej wiosny. Najpierw wawrzynek, potem magnolie i kaliny, jabłonie, fiołki, teraz azalie i lilaki, jeszcze akebia, za chwilę róże, potem goździki, lilie, budleje, a jesienią róże kolejny raz i szelest liści i traw dochodzi Czasem dym z ogniska
sylwia_slomc... 12:53, 13 maj 2025

Informacja dla Vity i tych co maja miłorzęby odmiany żeńskiej w ogrodzie. W niedzielę w ogrodzie botanicznym był potężnych rozmiarów okaz żeński z masą owoców na trawie. Smród rzygowin z daleka nie był wyczuwalny, może przez bliskie sąsiedztwo azalii pontyjskich. Koleżanka nawet nie dowierzała jak Jej powiedziałam i wzięła w dłoń. Nie mogła się potem tego smrodu pozbyć. Tak, że lepiej okazów żeńskich nie sadzić. Ciekawe czym się okaże mój miłorząb. Bo nie miał zaznaczonego rodzaju. Ale nie będę miała obiekcji gdyby trzeba było wyciąć. Póki co problemu nie ma bo mi nawet do ramion nie sięga. Mega wolno rośnie.
sylwia_slomc... 13:06, 13 maj 2025

April napisał(a)

Pamiętasz odmianę tego bzu? Kolorystyka dla mnie idealna. I ta gęstość kwiatów.

Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności kwitnących.

Jeśli czegoś nie pomyliłam przy zapisywaniu w kajet to wychodzi na to, ze to lilak Katherine Havemeyer
April 13:26, 13 maj 2025

Pewnie masz rację, to Katherine Havemeyer, w internecie wygląda bardzo podobnie
Dorota321 21:15, 13 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

jak one przekwitną zaczynają Chanellki, a w tle już widać Homebush , obłędnie pachnąca

Sylwio podziwiam każde miejsce w Waszym ogrodzie, to wygląda rewelacyjnie. Azalie masz bardzo ładne, u mnie co rok wypada kilka. W tym roku znów 2 po zimie nie ożyły. Ilość lilaków powalająca, też uwielbiam ich zapach.
sylwia_slomc... 22:49, 13 maj 2025

Dorota321 napisał(a)

Sylwio podziwiam każde miejsce w Waszym ogrodzie, to wygląda rewelacyjnie. Azalie masz bardzo ładne, u mnie co rok wypada kilka. W tym roku znów 2 po zimie nie ożyły. Ilość lilaków powalająca, też uwielbiam ich zapach.

Ja się zachwycam Twoim ogrodem i dekoracjami Dorotko
Roocika 08:08, 14 maj 2025

Niesamowicie, dopiero z porównaniem do człowieka widać jakie wszystko wysokie już porosło.

ElzbietaFranka 13:34, 14 maj 2025

Sylwia bardzo dużo wszystkiego masz. Też się nieraz nad swoimi roślinami zastanawiam kiedy ja to wszystko zniosłam na tą wieś.
Rośnie wszystko na potęgę.

Piękny buk przy którym eMus twój stoi. Sama bym takiego bordowego posadziła. Mam zielonego. Buki są bardzo piękne.
Bzy przepiękne zapachu mnóstwo.
Jaka radość jak idziesz z dołu pod górkę i takie wszystko bujne.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 13:49, 14 maj 2025

Roocika napisał(a)
Niesamowicie, dopiero z porównaniem do człowieka widać jakie wszystko wysokie już porosło.

Sama jak po ogrodzie idę to mi się takie nie wydaje, dopiero jak Em gdzieś w tle się pojawia to zaskoczona jestem jakie już duże wszystko.
sylwia_slomc... 13:51, 14 maj 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia bardzo dużo wszystkiego masz. Też się nieraz nad swoimi roślinami zastanawiam kiedy ja to wszystko zniosłam na tą wieś.
Rośnie wszystko na potęgę.

Piękny buk przy którym eMus twój stoi. Sama bym takiego bordowego posadziła. Mam zielonego. Buki są bardzo piękne.
Bzy przepiękne zapachu mnóstwo.
Jaka radość jak idziesz z dołu pod górkę i takie wszystko bujne.
Pozdrawiam

Uwielbiam momenty kiedy mam czas sobie spokojnie pospacerować po ogrodzie Szkoda, że nie ma ich zbyt wiele, ale samo się nie zrobi. Trzeba działać
Tak sobie myślę, że wszystkie te ogrody, które powstawały w tym samym czasie co nasz też się już zmieniły i wszystko porosło w górę