Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:10, 17 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Pięknie z nawłocią ale strach przed jej ekspansją do mnie przemawia. Sytuacja patowa czy będziecie robić przecinki w łące żeby ją usuwać?

Ula rok w rok ją wyrywamy ile się uda, a i tak jest jej coraz więcej bo sąsiad nadal nic ze swoją nie robi.
Eupraksja 14:40, 19 wrz 2025

Sylwia, Twoja łąka jest niesamowita! Szczerze mówiąc dla mnie stworzenie takiego ekosystemu, gdzie przeplatają się rośliny "ogrodowe" z rodzimymi, to jest mistrzostwo sztuki ogrodniczej, dużo trudniejsze do realizacji niż najpiękniejsze rabaty. Walka o to, żeby nawłoć tego nie zniszczyła i nie zagarnęła, też trudniejsza niż na ozdobnej rabacie, gdzie ostatecznie można wykopać wszystko, oczyścić korzenie, i posadzić z powrotem - szaleństwo, ale już nam się zdarzyło, jeszcze w ogrodzie moich rodziców. Z mamą kopałyśmy takie rowy krok po kroku - takie dwa Kopciuszki No ale na łące to niemożliwe...
sylwia_slomc... 15:20, 19 wrz 2025

Eupraksja napisał(a)
Sylwia, Twoja łąka jest niesamowita! Szczerze mówiąc dla mnie stworzenie takiego ekosystemu, gdzie przeplatają się rośliny "ogrodowe" z rodzimymi, to jest mistrzostwo sztuki ogrodniczej, dużo trudniejsze do realizacji niż najpiękniejsze rabaty. Walka o to, żeby nawłoć tego nie zniszczyła i nie zagarnęła, też trudniejsza niż na ozdobnej rabacie, gdzie ostatecznie można wykopać wszystko, oczyścić korzenie, i posadzić z powrotem - szaleństwo, ale już nam się zdarzyło, jeszcze w ogrodzie moich rodziców. Z mamą kopałyśmy takie rowy krok po kroku - takie dwa Kopciuszki No ale na łące to niemożliwe...

Mam dwie rabaty którym by się takie oczyszczanie przydało. Ale biorąc pod uwagę sąsiedztwo tych rabat i to co z granicy w nie przerasta byłaby to nieadekwatna ilość roboty na jeden sezon efektu. Szkoda naszego zdrowia. a jakby powódź przyszła to może nawet jednego czystego sezonu by nie zaliczyły...
Tak się ostatnio zastanawiałam jak to jest, ze jak byliny w chwast posadzić( łąka) to wygląda to fajnie. Ale już jak rabaty chwastem zarosną to niefajnie.... chyba chodzi o właściwe proporcje jednego do drugiego....
sylwia_slomc... 21:23, 26 wrz 2025

No i stało się dzisiaj, zaszliśmy do ogrodu, a tam orzecha u sąsiada nie ma. Wycięli, a dokładniej wycięli też wszystkie inne drzewa i krzewy. Jest pusto, wiatr hula, i rudera straszy. Przy okazji nasze podwórko zsypane gałęziami, liśćmi i orzechami. Połamane paprocie, poszarpane tuje i róża. Biorąc pod uwagę straty jakie by były gdyby orzech się przewrócił to koszty poniesione obecnie są niewielkie. Za to widoki paskudne mam teraz z dwóch stron ogrodu
Magara 21:58, 26 wrz 2025

Sylwia, bardzo Wam współczuję
Wiem co czujecie, bo ja też się "za bardzo" do widoków zapłotowych przywiązałam, a one nie są dane raz na zawsze, niestety
sylwia_slomc... 21:19, 28 wrz 2025

No to teraz obrazki dla ludzi o mocnych nerwach bo zgrałam fotki.

Najpierw od strony sąsiadki...
było

w trakcie

jest
sylwia_slomc... 21:41, 28 wrz 2025

I u sąsiada
było

Jest

a reszta też zniknie
sylwia_slomc... 21:45, 28 wrz 2025

Było

Jest

sylwia_slomc... 21:49, 28 wrz 2025

A za ławeczką nie dość, ze łyso to jeszcze mi tuje uszkodzili orzechem

Tyje dosadzę pomiędzy i sytuację podratują, bo gdyby orzech się wyłożył to by mi zmiótł całe podwórko z powierzchni ziemi razem z budynkami.
Ale teraz sami widzicie, że nie dramatyzowałam bez powodu bo jak to wszystko widzę chce mi się wyć. Trzymajcie kciuki, żeby to był początek zmian do pięknych widoków w przyszłości, a nie, że tak zostawią. Diametralnie zmieniły mi się warunki świetlne, wietrzne i wodne dla roślin w podwórku
sylwia_slomc... 21:54, 28 wrz 2025

Co u jeży.
Jeże rosły, brudziły potwornie wręcz, w momencie gdy zaczęły walczyć między sobą, 4 największe poszły na wolność - nadal dokarmiamy je. Dwa mniejsze jeszcze w klatce, ale już nie długo.