Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:57, 28 wrz 2025

O wypuszczeniu zaważyło też to, ze się jeden dobrał do podkładu i cały w nim wyturlał, musiałam widelcem wyczesywać bo powchodziło pomiędzy kolce

moment wypuszczenia

i dokarmianie w naturze

sylwia_slomc... 22:00, 28 wrz 2025

trawka wschodzi na dróżce

ale susza potworna znowu
liliowce nad rowem

nawet hosty powiędły

podlewamy czekając na deszcz, ale to za mało na tyle roślin
sylwia_slomc... 22:03, 28 wrz 2025

Cała rabata wjazdowa ma teraz pełna patelnię

odlatujące żurawie, ale o dziwo lecą na północ....

sylwia_slomc... 22:06, 28 wrz 2025

Wystraszone ptaki latają nam po podwórku, a u sąsiadki pisklę gołębi martwe na ziemi leży

Remontowo i ogród kolejnym razem bo na razie dochodzę jeszcze do siebie po tych sąsiedzkich wycinkach....
Gosialuk 06:28, 29 wrz 2025

No nie dziwię się, bo słabo to wygląda. U sąsiada to jeszcze może szybko zarośnie jakimiś samosiejkami, ale przy wjeździe kicha.
Jeżyki są rozczulające, choć na pewno wymagały sporo opieki. Super, że o nie dbacie.
sylwia_slomc... 10:27, 29 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
No nie dziwię się, bo słabo to wygląda. U sąsiada to jeszcze może szybko zarośnie jakimiś samosiejkami, ale przy wjeździe kicha.
Jeżyki są rozczulające, choć na pewno wymagały sporo opieki. Super, że o nie dbacie.

Kicha jest z tym, że ja praktycznie ani z jednej ani z drugiej strony nie mam miejsca żeby cokolwiek posadzić z drzew co by mnie mogło zasłonić. Taki układ działki i zabudowań dostałam i nie mogę nic zmienić w tej kwestii za bardzo...
Ulina 13:06, 29 wrz 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kicha jest z tym, że ja praktycznie ani z jednej ani z drugiej strony nie mam miejsca żeby cokolwiek posadzić z drzew co by mnie mogło zasłonić. Taki układ działki i zabudowań dostałam i nie mogę nic zmienić w tej kwestii za bardzo...

Posadź tuje od swojej strony, myślę z lewej strony domu. Tuje można wąsko prowadzić. Zapożyczony krajobraz nie jest na zawsze, nikt nie daje gwarancji.

A na wjazdowej podciągnęłabym wyżej deski, dodałabym jeszcze dwie do wysokości słupków tam nie masz miejsca na sadzenie, więc innej zasłony nie zrobisz. Chyba że od dwóch stron jest Wam łatwiej zrobić wysokie deskowanie jako ogrodzenie, to też zasłona. Resztę mogłyby zrobić rośliny.
Po prostu masz nowe wyzwania.
MagdaLenka 13:30, 29 wrz 2025

Sylwia, może nie jest tak źle, jak mogłoby się zdawać.
Skoro karczują działki sąsiednie, to może szykują do sprzedaży... Nowi właściciele pewnie coś posadzą, żeby się osłonić. Owszem, trochę potrwa zanim rośliny u sąsiadów podrosną, ale bądźcie dobrej myśli.
sylwia_slomc... 14:17, 29 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Posadź tuje od swojej strony, myślę z lewej strony domu. Tuje można wąsko prowadzić. Zapożyczony krajobraz nie jest na zawsze, nikt nie daje gwarancji.

A na wjazdowej podciągnęłabym wyżej deski, dodałabym jeszcze dwie do wysokości słupków tam nie masz miejsca na sadzenie, więc innej zasłony nie zrobisz. Chyba że od dwóch stron jest Wam łatwiej zrobić wysokie deskowanie jako ogrodzenie, to też zasłona. Resztę mogłyby zrobić rośliny.
Po prostu masz nowe wyzwania.

Nie ma tam gdzie posadzić tui bo w połowie studni jest granica, a przy balkonie od razu chodnik, zmieści się tylko ogrodzenie w granicy
sylwia_slomc... 14:19, 29 wrz 2025

MagdaLenka napisał(a)
Sylwia, może nie jest tak źle, jak mogłoby się zdawać.
Skoro karczują działki sąsiednie, to może szykują do sprzedaży... Nowi właściciele pewnie coś posadzą, żeby się osłonić. Owszem, trochę potrwa zanim rośliny u sąsiadów podrosną, ale bądźcie dobrej myśli.

Tylko w tym nasza nadzieja, że może sprzedadzą i przyjdzie ktoś kto będzie cenił sobie prywatność i zieleń o którą będzie dbał.