Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Majówka na Majówce

Majówka na Majówce

deszczowymaj 12:54, 11 lut 2019

Moniu taborecik ekstra na jaki kolor będziesz go malować ?

Trawki brązowe mi najbardziej podobają się z mega mocnym różem np.z jeżówkami
mikina34 13:21, 11 lut 2019

makadamia napisał(a)
Moniu, tak jak teraz to widać, to w zasadzie każde wymienione drzewko mogłoby być. Nie widzę tu w okolicy żadnych drzew, do których trzeba by się dopasować (choć przyznaję, że nie wszystkie gryzmołki na planie rozczytałam).

Kluczowym czynnikiem byłaby dla mnie docelowa wysokość tuj: jeśli będziesz je cięła na wys. ok. 2m, to każde drzewo, również o szerokiej koronie, pasuje. Jeśli tuje pójdą wysoko, to drzewo trzeba odsunąć dalej od nich i wybrać jakieś kolumnowe. Chodzi o to, żeby się tuje z drzewem nie stykały.

I jeszcze drobna uwaga: jeśli ma być drzewo, to tą trzmielinę na pniu przesunęłabym w bok, żeby nie była w jednej linii z pniem. Ładniej to będzie wyglądało

Masz rację, trzmielina z drzewem nie będzie grała, o tym nie pomyślałam i teraz się zastanawiam czy w ogóle wciskać tam drzewo, bo żeby wykopać trzmielinę musiałabym moco podłubać w korzeniach bukszpanów, hmmm...
Tuje będą cięte właśnie na jakieś 2m i nie więcej chyba, na razie nie mamy tam sąsiadów jak widać, ale w przyszłości może trzeba będzie się osłonic bardziej, ale to na kiedyś...
Tam gdzie chcę wciskać drzewo teraz jest troszkę zdziczały grujecznik, ma odrostu do korzenia zamiast głównego pnia i jakiś taki rozcapierzony, może porostu z nim coś dałoby się zrobić jak już jest... ale namieszałam
mikina34 13:27, 11 lut 2019

deszczowymaj napisał(a)
Moniu taborecik ekstra na jaki kolor będziesz go malować ?

Hania_Gruszka pisała, że ona maluje meble taką mocno rozcieńczoną farbą i potem woskuje (chyba), i mnie tak by pasowały żeby je taką szaro-beżowa farba delikatnie pokryć żeby były widoczne słoje i polakierować, bo na meblach do siedzenia to wosk sie raczej nie nadaje

deszczowymaj napisał(a)
Trawki brązowe mi najbardziej podobają się z mega mocnym różem np.z jeżówkami

W życiu bym nie wpadła, ze można je łączyć z jeżówkami ja mogę co najwyżej choreografie w tańcu układać nie w ogrodzie (żeby nie było, że takie beztalencie ze mnie )
abiko 13:30, 11 lut 2019

Teraz to widać, że jednak drzewo może być
Bukszpany zniosą dłubanie w korzeniach.

Trawki brązowe mam z berberysami, rozchodnikami, między innymi bylinami.. sieja się same. Polecam.
deszczowymaj 14:04, 11 lut 2019

W życiu bym nie wpadła, ze można je łączyć z jeżówkami ja mogę co najwyżej choreografie w tańcu układać nie w ogrodzie (żeby nie było, że takie beztalencie ze mnie )

Choreografie w tańcu ..wow.. ale ,że naprawdę ? czy w balona mnie robisz
mikina34 14:09, 11 lut 2019

abiko napisał(a)
Teraz to widać, że jednak drzewo może być
Bukszpany zniosą dłubanie w korzeniach.
.

aaa, no to może i bym im pogmerała w nóżkach...

Reasumując, na tą chwilę do wyboru:
1. śliwa wiśniowa pissardii (najlepiej szczepiona) - mam już jedną zwykłą z tyłu
2. ambrowiec kolumnowy
3. oczar - niestety zupełnie nie znam chociaż w kliku ogrodach widziałam
4. klon ściętolistny - kupiłam na jesieni i czeka na miejscówkę
5. buk kolumnowy?
6. grujecznik - wegetuje tam, może do odrestaurowania?

mikina34 14:10, 11 lut 2019

deszczowymaj napisał(a)

Choreografie w tańcu ..wow.. ale ,że naprawdę ? czy w balona mnie robisz

A gdzieżbym śmiała , taki mam zawód
deszczowymaj 14:12, 11 lut 2019

Moniu sadź tam drzewko koniecznie trzmielina nie ma jakoś specjalnie rozbudowanego systemu korzeniowego (jeżeli dobrze kojarzę) także spokojnie możesz przesadzić .
Tylko ciekawi mnie odległość jaką masz od tuj do owego drzewka?Bo tuje chcesz wysokie na 2m i teraz pytanie jakiej wysokości miałoby być to drzewo ?
Bo jeżeli np.szczepione na wysokości ok 1,7m i np.pisardii to minimum 1,5m odległości od tuj...ja sadziłam w odległości 2m.
deszczowymaj 14:14, 11 lut 2019

mikina34 napisał(a)

A gdzieżbym śmiała , taki mam zawód

Łooo jaaaa super to się nazywa mieć fajną pracę ..Ty zdolniacho
a jaki konkretnie styl ?
mikina34 14:21, 11 lut 2019

deszczowymaj napisał(a)

Łooo jaaaa super to się nazywa mieć fajną pracę ..Ty zdolniacho
a jaki konkretnie styl ?

Towarzyski mogłabym się trochę powymądrzać przy Dancing with the Stars
Ale teraz to bardziej jako dodatkowe zajęcie.

deszczowymaj napisał(a)
Moniu sadź tam drzewko koniecznie trzmielina nie ma jakoś specjalnie rozbudowanego systemu korzeniowego (jeżeli dobrze kojarzę) także spokojnie możesz przesadzić .
Tylko ciekawi mnie odległość jaką masz od tuj do owego drzewka?Bo tuje chcesz wysokie na 2m i teraz pytanie jakiej wysokości miałoby być to drzewo ?
Bo jeżeli np.szczepione na wysokości ok 1,7m i np.pisardii to minimum 1,5m odległości od tuj...ja sadziłam w odległości 2m.

Musze pomierzyć jakie tam odległości są żeby się nie okazało, że chcę upchnąć coś gdzie nie ma miejsca