Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Majówka na Majówce

Majówka na Majówce

sylwia_slomc... 19:59, 11 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Powiem, że te twarde krzesła nie dała rady nawet szlifierka oscylacyjna, emuś musiał kątówka z nakładką ścierną pierwszą warstwę zdjąć, potem ja resztę. Te sosnowe taborety to pikuś ale i tak ręcznie sobie nie wyobrażam żeby to dziergać więc tym bardziej szacun dla Was

Jeżeli chodzi o grujecznika to on naprawdę nie wygląda dobrze jeżeli chodzi o pokrój, ponieważ głowny pień usechł od korzenia poszły odrosty i one są dziwne, zupełnie nie przypominają pokrojem grujecznika, tylko liście jako tako są podobne. Wstydziłabym się komuś takiego pokracznika oferować

Ty tylko wstaw i pokaż fotke, a nuż sie komuś właśnie taki przyda, teraz drzewka wielopniowe w modzie , a on na takiego zakrawa. Mój jak sadziłam miał od dołu gałązki , które usunełam bo chciałam dwupniowo go puścic , nic to nie dało, bo nawypuszczał nowych i będzie w formie krzewu chyba, ale taki też mi sie podoba, dlatego warto go zgłosić , może ktoś go zechce takiego właśnie, gdybym bliżej miała sama bym go wzięła
Do ogrodów naturalistycznych będzie pasował
mikina34 20:05, 11 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ty tylko wstaw i pokaż fotke, a nuż sie komuś właśnie taki przyda, teraz drzewka wielopniowe w modzie , a on na takiego zakrawa. (...)
Do ogrodów naturalistycznych będzie pasował

Jak puści listki to mu zrobię sesję, no chyba, że dostanie ostatnią szansę
Gruszka_na_w... 20:11, 11 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Hania_Gruszka pisała, że ona maluje meble taką mocno rozcieńczoną farbą i potem woskuje (chyba), i mnie tak by pasowały żeby je taką szaro-beżowa farba delikatnie pokryć żeby były widoczne słoje i polakierować, bo na meblach do siedzenia to wosk sie raczej nie nadaje

Drewno raczej woskuję lub olejuję- olejem lnianym np.) niż lakieruję. Tym sposobem konserwuję ławki ogrodowe, deski tarasu i ganku.
Z lakierów używam tylko tego wodorozcieńczalnego. Twardych lakierów nie lubię, bo moim zdaniem "zabijają" drewno.

Pięknie doczyściłaś te taboreciki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 20:29, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Drewno raczej woskuję lub olejuję- olejem lnianym np.) niż lakieruję. Tym sposobem konserwuję ławki ogrodowe, deski tarasu i ganku.
Z lakierów używam tylko tego wodorozcieńczalnego. Twardych lakierów nie lubię, bo moim zdaniem "zabijają" drewno.

Pięknie doczyściłaś te taboreciki.

Tak Haniu, tak pisałam, że woskujesz a ja po pomalowaniu rozcieńczoną farbą akrylową B...s chcę krzesła i taborety pokryć lakierem akrylowym wodorozcieńczalnym matowym firmy H...z L...k. Też nie lubię twardych lakierów, musiałam takim pomalować łazienkę w naszym drewnianym domku, prawie miałam zwidy tak się nawdychałam :/
mikina34 20:31, 11 lut 2019

Haniu wstawiam jabłonki, mam nadzieję, że cokolwiek widać, czy coś z nimi robić? one są dość niskie takie ok 140-150cm
Gruszka_na_w... 20:57, 11 lut 2019

One są takie jak na tym rysunku poglądowym- cięcie okulanta rozgałęzionego.
https://poradnikogrodniczy.pl/ciecie-jabloni.php

Nie wiem, czy chcesz zachować te najniższe gałązki. U siebie je wycięłam, żeby nie utrudniać sobie koszenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 21:09, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
One są takie jak na tym rysunku poglądowym- cięcie okulanta rozgałęzionego.
https://poradnikogrodniczy.pl/ciecie-jabloni.php

Nie wiem, czy chcesz zachować te najniższe gałązki. U siebie je wycięłam, żeby nie utrudniać sobie koszenia.

Rzeczywiście, wypisz-wymaluj instrukcja dla mnie te dolne chyba ciachnę też, bo faktycznie kosiarka je pokaleczy z pewnością.
mikina34 21:35, 11 lut 2019

Pierwsze oznaki wiosny - reszta pod śniegiem jeszcze i goście
Gruszka_na_w... 22:21, 11 lut 2019

Zdarzało mi się czasem biegać na nartach równolegle z takim stadkiem sarenek. Miłe uczucie.
Nowa12 00:16, 12 lut 2019

Masz widoki i przestrzeń. U mnie to co najwyżej jakiegoś zająca zobaczę.