Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 21:52, 13 cze 2019

Pierwsza jeżówka

lawendy i rozplenice

i podparta dębolistna (jakoś teraz mi się bardziej podoba )
Toszka 05:58, 14 cze 2019

Helen napisał(a)

Sadzony około miesiąc temu.(...)

to jest ten sam problem co u Zakręconej - podlewać obficie raz w tygodniu (na kubły) i zacieniować.
On teraz przechodzi aklimatyzację - inna wilgotność powietrza, inny kąt padania promieni słonecznych etc. Dopóki nie zakorzeni się mocno to musi być cieniowany (min do września, a potem od stycznia do marca). Młode cisy są cieniolubne (rosną w podszycie), a z wiekiem zaczynają gustować w słońcu
Helen 21:08, 14 cze 2019

Toszka napisał(a)

to jest ten sam problem co u Zakręconej - podlewać obficie raz w tygodniu (na kubły) i zacieniować.
On teraz przechodzi aklimatyzację - inna wilgotność powietrza, inny kąt padania promieni słonecznych etc. Dopóki nie zakorzeni się mocno to musi być cieniowany (min do września, a potem od stycznia do marca). Młode cisy są cieniolubne (rosną w podszycie), a z wiekiem zaczynają gustować w słońcu

Toszko, dziękuję za diagnozę. Czy konewka 5l pod jednego cisa wystarczy raz na tydzień czy to będzie za mało?
Czy mogę ciąć teraz młode przyrosty czy jest zdecydowanie za gorąco?
Toszka 23:58, 14 cze 2019

Konewka 5 litrów raz na tydzień to kropla potrzeb...to nawet nie nawilży ziemi 30-40cm w korzeniach. Co najmniej 3-5 x 10litrów (10litrów zwyczajowo nazywam kubłem) potrzeba.
Jesli w ten żar będziesz ciąć to obcięte końcówki przypali słońce.
Helen 08:21, 15 cze 2019

Toszka napisał(a)
Konewka 5 litrów raz na tydzień to kropla potrzeb...to nawet nie nawilży ziemi 30-40cm w korzeniach. Co najmniej 3-5 x 10litrów (10litrów zwyczajowo nazywam kubłem) potrzeba.
Jesli w ten żar będziesz ciąć to obcięte końcówki przypali słońce.

Ok, zaraz polecę dolać wody pod cisy.
Czym najlepiej zakryć rośliny przed słońcem?
Toszka 09:33, 15 cze 2019

Firanka lub ogrodnicza siatka cieniująca. Wygląda jak wygląda, ale swoje funkcje spełnia. Jak osłonić masz zobrazowane u Zakręconej (musiała poprawiać pierwszą wersję)
Helen 11:25, 15 cze 2019

Toszka napisał(a)
Firanka lub ogrodnicza siatka cieniująca. Wygląda jak wygląda, ale swoje funkcje spełnia. Jak osłonić masz zobrazowane u Zakręconej (musiała poprawiać pierwszą wersję)

Toszko, dziękuję za pomoc.
Helen 21:22, 16 cze 2019

Chwalę się donicami

Helen 22:09, 17 cze 2019

Taki mam widok z leżaka
Anda 07:47, 19 cze 2019

Fajny masz widok z leżaka. Tak to można wypoczywać
Donice ładne, a najbardziej podoba mi się kompozycja ze słodkim ziemniakiem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies