Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Martka 22:40, 22 sie 2022

Jak tam hortensje w Hortensjowie?
Helen 22:00, 23 sie 2022

Martka napisał(a)
Jak tam hortensje w Hortensjowie?

Niestety nie najlepiej. W czasie urlopu, pomimo podlewania kropelkowego, hortensje strasznie przeschły. Kwiaty od południowej strony zrobiły się brązowo-czarne. Nigdy takich tragicznych hortensji nie miałam.
Ale czego się można spodziewać po kilku dniach upałów powyżej 30 st. i braku wody. Córka nie wiedziała, że trzeba je dodatkowo podlać

LIDKA 22:30, 23 sie 2022

To jednak glina ma swoje zalety.
Moje podlewam rzadko i jakoś się trzymają. Nawet te nowo sadzone candelighty podlałam tylko 3 razy.
Za to przesadziłam miskanta od razu z podziałem na 4 i 1 sadzonka wygląda na całkiem suchą. Zrobiłam to wbrem rozumowi i radom koleżanek z O. To mam co nawyczynialam.
Helen, pokaż ogród bo dawno fot nie było. Proszę
Lubię te z góry najbardziej.
Helen 22:53, 23 sie 2022

Lidka, nawet myślałam o małym worku gliny, żeby przemieszać ziemię pod hortensjami

Albo źle posadziłam te hortensje po przesadzeniu, zbyt płytko, sama nie wiem

Może przytnij tego usychającego miskanta i dobrze podlej? Może się pozbiera?

Na razie nie mam siły na fotki, myję codziennie po kilka okien
Były tak brudne, że świata prawie nie widziałam zostało mi jeszcze 8 okien

Mgduska 22:57, 23 sie 2022

Ale żeby bukietówki tak reagowały? Rozumiem, gdyby ogrodowe zwiędły. A może to nie jest kwestia podłoża, ale przyzwyczajenia do podlewania kropelkowego? Być może są płytko ukorzenione (bo nie muszą szukać wody) i po prostu rozpieszczone. Jak sądzisz? Tak się zastanawiam, nie wiem, jaką masz ziemię, ale dobrze ukorzenione rośliny są mniej wrażliwe na trudności.
Kokesz 23:34, 23 sie 2022

Ojej szkoda hortensji
One własnie od teraz dają spektakl w ogrodzie.
Helen 10:10, 24 sie 2022

Mgduska napisał(a)
Ale żeby bukietówki tak reagowały? Rozumiem, gdyby ogrodowe zwiędły. A może to nie jest kwestia podłoża, ale przyzwyczajenia do podlewania kropelkowego? Być może są płytko ukorzenione (bo nie muszą szukać wody) i po prostu rozpieszczone. Jak sądzisz? Tak się zastanawiam, nie wiem, jaką masz ziemię, ale dobrze ukorzenione rośliny są mniej wrażliwe na trudności.

Niestety niektóre drobne korzenie nie są przykryte ziemią, takie do 0,3 cm grubości.
To chyba jest przyczyną. Tylko teraz nie wiem czy mam wykopywać takie egzemplarze czy dosypać ziemi gliniastej?
Helen 10:11, 24 sie 2022

Kokesz napisał(a)
Ojej szkoda hortensji
One własnie od teraz dają spektakl w ogrodzie.

Na szczęście jak siedzę na tarasie to tego nie widać, ale jak idę po maliny lub pomidory, to mnie to wkurza, bardzo.
Mgduska 10:17, 24 sie 2022

Helen napisał(a)

Niestety niektóre drobne korzenie nie są przykryte ziemią, takie do 0,3 cm grubości.
To chyba jest przyczyną. Tylko teraz nie wiem czy mam wykopywać takie egzemplarze czy dosypać ziemi gliniastej?

Ja bym dosypała, te małe korzonki są bardzo ważne. Trochę ziemi, trochę czegoś co zatrzyma wodę - kompostu, ziemi liściowej. Spróbuj też może rzadszego podlewania, a solidnego. Moja ciotka w ogóle nie podlewa hortek, a ma piękne egzemplarze, których jej zazdroszczę.
Martka 19:13, 24 sie 2022

Ja podlewam hortensje - jeśli nie pada - raz na dwa tygodnie, ale obficie, tak konewkę 10l na krzak. Nie mam problemu z podsychaniem.
Mycie okien czeka i mnie, remont zbliża się wielkimi krokami do końca i wówczas będę musiała wkroczyć ja.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies