Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 08:20, 01 sie 2023

Kim napisał(a)
Pięknie a jeżówki też masz wypasione
A przycinasz przekwitające kwiaty jezowek ,bo ja z tym zawsze mam problem ,czy przycinać czy nie

Moje jeżówki mają mniej kwiatów niż Twoje. Zastanawiam się jak będą się zachowywać te odmianowe za 2-3 lata. Zobaczymy
Przekwitnięte kwiatostany przycinam, zwłaszcza przy jeżowce zwykłej, podstawowej, różowej, ona się sieje jak gooopia. Chyba Magnus. Wyrastają wtedy ponad metrowe łodygi, faktycznie jest bardzo mocną rośliną.
April 13:01, 01 sie 2023

Weekend ukwiecony na bogato Brak mi tego w moim ogrodzie.
Żeby moje hakonki tak się rozrastały. Choć na Allgold nie narzekam. Ale od ciągłego dzielenia nie nadąża. A ja ją co i rusz w nowe miejsca upycham. Hakonki to dla mnie najwspanialszy wypełniacz
Kim 23:21, 01 sie 2023

No a u mnie to jeszcze się żadna nie wysiała nie wiem czemu tak się dzieje bo nie wycinam ich na zimę
A tą Magnus muszę kupić bo jej nie mam a podobno jest bezproblemowa
nyna76 23:36, 01 sie 2023

No teraz widać że to "Hortensjowo"

Jeżówka od Ciebie już zakwitła, nie wiedziałam że masz Magnusa i wczesną wiosną też go kupiłam w Alb.mar.
Faktycznie, ma tak mocne łodygi, że szok.
Helen 08:55, 02 sie 2023

April napisał(a)
Weekend ukwiecony na bogato Brak mi tego w moim ogrodzie.
Żeby moje hakonki tak się rozrastały. Choć na Allgold nie narzekam. Ale od ciągłego dzielenia nie nadąża. A ja ją co i rusz w nowe miejsca upycham. Hakonki to dla mnie najwspanialszy wypełniacz

Jola, a ja zazdroszczę Ci takiej dużej leśnej działki, pięknie masz i napewno lepiej się tam czujesz w czasie upałów
Hakonki są świetne, ale w moim małym ogródku trochę zbyt ekspansywne Wiosną muszę wykopać 4 sztuki spod judaszowca (już znalazły nowy dom) i albo wsadzić małe sadzonki albo pomyśleć o innych trawach. Czekam na fotki u Wioli jak się będzie sprawować sabińska i pomyślę czy nie wymienić na taką trawkę.
Helen 08:56, 02 sie 2023

Kim napisał(a)
No a u mnie to jeszcze się żadna nie wysiała nie wiem czemu tak się dzieje bo nie wycinam ich na zimę
A tą Magnus muszę kupić bo jej nie mam a podobno jest bezproblemowa

Magnus zawsze się wysiewa w ogromnych ilościach
Helen 09:00, 02 sie 2023

nyna76 napisał(a)
No teraz widać że to "Hortensjowo"

Jeżówka od Ciebie już zakwitła, nie wiedziałam że masz Magnusa i wczesną wiosną też go kupiłam w Alb.mar.
Faktycznie, ma tak mocne łodygi, że szok.

Tak, teraz już jest hortensjowo
Ale mała hortensja polestar chyba mi przemarzła, kwitła dosłownie kilkoma kwiatkami a na części gałązek w ogóle nie ruszyły liście, dziwne.
Szkoda, że się nie zgadałyśmy o Magnus, bo dwa tygodnie temu wyrzuciłam ogromny krzak, który mi zadusił inne jeżówki, m.in. Bladą
Kokesz 09:58, 02 sie 2023

Helen napisał(a)

Magnus zawsze się wysiewa w ogromnych ilościach

To niesprawiedliwe
Czytam, że sieją się jeżówki, caradonny, gaury, jarzmianki...wszędzie, tylko nie u mnie pomagam im, wykruszam nasiona pod rośliną i jakoś bez efektów.
Hmmm...
Dorii 10:07, 02 sie 2023

Nie sądziłam że nastąpi taki czas że ogrodniczki hakonki będą wymieniać na coś innego. Wydawało mi się że ona nie ma wad, jeśli już chce rosnąć.
Helen 10:05, 03 sie 2023

Kokesz napisał(a)

To niesprawiedliwe
Czytam, że sieją się jeżówki, caradonny, gaury, jarzmianki...wszędzie, tylko nie u mnie pomagam im, wykruszam nasiona pod rośliną i jakoś bez efektów.
Hmmm...

Ile rzeczy niesprawiedliwych nas spotyka, że tak odpowiem filozoficznie

Ja Tobie zazdroszczę pierwiosnków, w ogóle nie chcą u mnie rosnąć, nawet te podstawowe, o wyfikanych, nie wspomnę

Tylko jezowka Magnus się u mnie sieje a siewki rosną olbrzymy na ponad metr wysokości.
Caradonny dzielę, ale potrafią urosnąć spore.
Gaura się sieje i najlepiej rośnie na najgorszej możliwej ziemi, w zasadzie piach w żaden sposób nieuszlachetniony.
Jarzmianki sieją się tylko te biało-przezroczyste a różowe nie, niestety.
No i zawilce jesienne, te rosną jak gooopie, trzeba je mocno ograniczać.