Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Mala_Mi 12:15, 23 maj 2014

Acha, jedne miskant ML u mnie ładnie idzie, a dwa... wyglądają jak wyrzut sumienia.. ale czekam.. trawy dopiero ruszają na dobrą sprawę..
Toszka 12:28, 23 maj 2014

Aniu z grzybem na bukszpanach Danuś pisała odnośnie niedawnych deszczy
Na cięcie jako takie zbyt wcześnie, bo jeszcze zielone łodyżki, ale wyciąć delikatnie martwe można jak teraz nie pada. Na tym martwym zaraz będzie grzyb.
MAD 20:12, 23 maj 2014

malkul napisał(a)

Jestem z rewizytą. Podziwiałam już Twoje ogrodzenie gabionowe. Boskie jest! Tez takie właśnie rozważam. Będę z pewnością podglądać.
Margarete 23:18, 23 maj 2014

polinka napisał(a)
U mnie gracki w tym roku tez liche, nie chcą przybrać masy ani wysokości

To chyba jest jakis zły rok dla gracków, ja kupiłam w koncu kwietnia albo początkach maja 3 świetnie zagęszczone egzemplarze, pieknie zazielenione po zimie i w renomowanym ( najwiekszym w okolicach Łodzi ) centrum ogrodniczym, co prawda podzieliłam je na nieco mniejsze ( może to był bląd) i posadziłam jako 5 sazdzonek ale każda z nich była o niebo wieksza i gęstsza niż te które dostałam w ubiegłym roku z jednego ze sklepów internetowych. Tamte w ubiegłym roku rosły pieknie, przybierały na masie i wzroście (widze to na fotach) a te tegoroczne ledwo ledwo, rosną, nie zółkną ale generalnie spodziewałam sie ...łaał.... a tu........lichota......

Madzenka 08:22, 25 maj 2014

malkul napisał(a)
A teraz najgorsze
Jeden z bukszpanów tych nowo posadzonych wygląda dziś tak

Liście najpierw zrobiły sie białawe i takie papierowe w dotyku, a dzis to jest suche

Poczekaj jeszcze chwilę i zetnij wszystko co ususzone, wg mnie przymarźnięte lub przypalone od slonca. Pamiętajmy że bukszpany są często zimowane w szklarniach i mają młode przyrosty wcześniej niż te w ogrodzie. Po wystawieniu na zewnątrz albo je zmrozi albo przypali. Ale miejmy nadzieję źe po przycieciu odżyje. Moje 2 szt tak samo dostały ...

Ps moje gracki sadzone jesieną też jeszcze liche, musimy się uzbroić w ciepliwość do lipca.
butterfly 19:34, 25 maj 2014

Gosia, cofnełam sie aż do marca i zapisywałam każdą wzmianke o kłosownicy - wreszcie mam zamiennik na hacone na frontowej rabacie

Mogłabyś jeszcze zmierzyc w jakich odstępach ja sadziłaś? proszę
ja jak na razie tone w chwastach - ale czego się spodziewac po 3 tyg odcięcia od ogrodu

połączenie trzcinnika z gladiatorami - miodzio

malkul 12:27, 26 maj 2014

regli napisał(a)
Skąd masz tojeść? Darowana czy gdzieś udało Ci się kupić?

Wyżebrałam od Małej Mi.
Długo szukałam w necie ale nigdzie niei znalałam do kupienia.
malkul 12:29, 26 maj 2014

W sprawie bukszpana- to jednak wygląda na przypalenie słońcem młodych przyrostów , może osłabiony był po przesadzeniu.
Wyskubię i mysle że będzie ok.

Dziękuję Wam za porady w jego sprawie miałyście raację

malkul 12:32, 26 maj 2014

Dziewczyny w sprawie gracków to chyab macie rację, trzeba poczekac do lipca, i tak się cieszę że ta pierwsza ich zima była łaskawa i mogły się zadomowić

Motylku- ja myślę że minimum to 100cm ona jest ogromna

Trzcinniki juz zaczynają kwitnienie, w sumei to dobrze bo galdiatory niestety przekwitają kwitły u mnie od 10.05.2014. czyli jakieś dwa tygodnie, przyjęły w tym czasie setki pszczół, trzmieli i innych bzykających
malkul 12:57, 26 maj 2014

Dziś bedę pryskać
Na buku Zlatia zamieszkała zdobniczka bukowa
Szlak by ją trafił