Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 15:45, 06 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Gratulacje ! teraz będziemy się od Ciebie uczyć

Dziękuję, ja też wciąż się uczę

MartaCho napisał(a)
Gratuluję i ja!

Dzięki
anuska2507 22:17, 06 cze 2023

U mnie w końcu spadło kilka kropel. Nie padało już od 3 tygodni... W niedzielę wylałam prawie cały zbiornik 1000 litrów wody: na warzywnik, krzewy i drzewka owocowe, choiny, świeże roślinki na rabacie. Niestety spaliła nam się pompa do wody ze studni i nie możemy pobrać kolejnej porcji wody.
W warzywniku miałam jeszcze mały kawałek do przekopania. Dzisiaj z nim walczyłam, okropnie twardo było, ziemia zbrylona, mimo że u mnie jest piaszczysta.
anuska2507 10:48, 07 cze 2023

Proszę o pomoc w temacie różanki
Mam na nią pomysł przed tarasem, wschodnia strona budynku, bezpośrednie słońce jest gdzieś do 15.
Mam już kupione 3 róże Munstead Wood. Podoba mi się też połączenie fioletu (np.. Novalis, Nautica) z pomarańczem (mam na oku różę Orangerie z ADR). Kusi też biała Artemis. Da się to jakoś ciekawie skomponować? Jakie byliny można tu dodać?
Anda 10:56, 07 cze 2023

Byliny niebieskie np. dzwonki, szałwie, bodziszki. Dodałabym jeszcze dalie w kolorze apricot.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 11:02, 07 cze 2023

Dzięki, Ewa. Ciekawe te dalie. Przypomniało mi się, że mam pomarańczowego kuklika Mai Tai, ale on raczej kwitnie przed różami, a nie pamiętam, czy powtarza
Anda 11:05, 07 cze 2023

U Margerytki na różance są Kukliki i mimo, że kwitną przed różami to ślicznie to wygląda. Potem zdobią liśćmi, więc na pewno opłaca się tam je wkomponować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 11:15, 07 cze 2023

Widziałam, dodam je do zestawu
DariaB 11:49, 07 cze 2023

Aniu gratuluję ukończenia studiów! Nie załapałam się na zdjęcie ogrodniczki niestety Mam wrażenie, że mamy takie same kosaćce, u mnie to są potężne kępy, najwyżej będziesz dzielić jak i Twoje tak poszaleją.
anuska2507 18:10, 07 cze 2023

Dziękuję
Bardzo możliwe, moje też są z tych, co się rozrastają. Dostałam rok temu 2 kępy od Ani - ajki - u niej nie ubyło, a ja zrobiłam z nich 7 dużych sadzonek i obsadziłam rabatę Moje jeszcze nie miały pola do popisu, bo do niedawna rosły w donicach, ale teraz mogą ruszyć z kopyta
anuska2507 18:14, 07 cze 2023

Od słów do czynów pojechałam po pracy do szkółki i kupiłam Novalis i Orangerie. Artemis też mieli mieć, ale niestety jeszcze nie wystawili do sprzedaży. Piękne, zapączkowane krzewy, po 35 zł. Przy tych cenach nie opłaca się zamawiać przez neta.