Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Judith 18:30, 07 cze 2023

Piękne krzaczki!
anuska2507 19:09, 07 cze 2023

Zgadzam się

Wstępny projekt różanki. Z przodu Munstead W, z tyłu Novalis i Orangerie. Po lewo zostaje jeszcze miejsce na Artemis.

Patrząc od zejścia z tarasu:

Z bylin chyba zapoluję na szałwię Caradonna, bo jest wysoka i ciemna. Będzie kontrastować z jasnymi różami.
Może ktoś ma nadmiar? Mogę się wymienić na niską odmianę
anuska2507 21:37, 08 cze 2023

Wzięłam się dzisiaj za chaszcze widoczne na powyższym zdjęciu w tle za różami. Udało mi się część usunąć i tym samym mogę przedłużyć rabatę podokienną z hortensjami Anabelle. Na końcu rabaty rosną stipy i niebieskie przetaczniki. Chcę kontynuować nasadzenia ze stipy i mam dylemat z czym ją połączyć
Do wyboru są:
-rozchodniki, mam Autumnjoy,
- ostrogowce - mam wysiane,
- jeżówka - mam srylion siewek
- żółte rudbekie - też mam, "przelazły" przez płot od sąsiada

Które zestawienie wam się podoba?
Gruszka_na_w... 21:52, 09 cze 2023

Gratuluję dyplomu.
Uprawa pomidorów w wełnie mineralnej to dla mnie odkrycie. Ciekawy patent.

Pomysł na różankę w okolicach tarasu zapowiada się świetnie. Droga od pomysłu do realizacji będzie chyba błyskawiczna i na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Wskazuje na to kondycja i wielkość róż, które nabyłaś. Piękne okazy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:53, 09 cze 2023

U mnie długo atrakcyjne były stipy w połączeniu z rozchodnikami i żółtymi rudbekiami. Te ostatnie kwitną dłużej od jeżówek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
edi75 10:56, 10 cze 2023

Rudbekie kwitną długo...u mnie sieją się
Biała lawenda fajnie też wygląda ....
anuska2507 12:15, 10 cze 2023

Haniu, dziękuję dla mnie to też była nowość, która ma na celu eleminować choroby odglebowe.
Za różankę będę mogła zabrać się za niedługo patrząc na róże żałuję, że tak mało miejsca im przeznaczyłam jednak w pierwszej kolejności usunę widoczne w tle chwastowisko, bo mam już trochę roślin, którymi mogę je obsadzić. Wczoraj przywiozłam od rodziców ketmię syryjską (siewkę). Posadzę pomiędzy stipy, zobaczę jak sobie poradzi. I zdecyduję się właśnie na rudbekie, bo zapewnią mi efekt jeszcze w tym sezonie.

Czy mogę dać różom do dołka przekomopostowany, około 2 letni, obornik bydlęcy?
anuska2507 12:18, 10 cze 2023

Edi, wybrałam rudbekie. Celuję na razie w rośliny, które już zgromadziłam u mnie też się sieją.
edi75 13:01, 10 cze 2023

Lawenda właśnie zaczyna kwitnieniem. Zobaczyć u mnie godna polecenia
Anda 15:02, 11 cze 2023

35 zl za takie okazy to naprawdę tanio.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies