Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 13:32, 24 sie 2023

Ewo, mam 26 krzewów w kilku odmianach Wczoraj właśnie wybierałam te, które mi smakują i zbierałam z nich nasiona. Nam najbardziej pasują koktajlowe i właśnie takie niezbyt duże, jak Krakowski. Ostatnio trochę zniechęciliśmy się do odmian o bardzo dużych owocach, bo rosną niekształtne, mają dużo zielonej części i zwyczajnie są za duże "na raz"

Patrycja, a da się jeszcze coś zrobić z tym brakiem potasu? Może podlać gnojówką ze skrzypu?
edi75 13:58, 24 sie 2023

Ania..pięknie zbiory pomidorowe. Moich niestety nie udało się uratować
Patrycja_KG_Lu 14:35, 24 sie 2023

Obejrzyj jeszcze liście u nich czy na nich też widać objawy niedoboru potasu. Niewybarwianie się pomidora oprócz braku potasu może mieć też inne przyczyny. Z tego co czytałam to podlewanie trwa za długo niczym do rośliny z korzeni dotrą substancje. Dlatego tak jak w przypadku braku wapnia daje się nawóz dolistny.

Jak szybko uzupełnić potas w pomidorach?
Aby uzupełnić braki potasu w pomidorach, można zastosować nawozy dolistne o wysokiej zawartości tego pierwiastka, które z łatwością znajdziemy w sklepach ogrodniczych. W tym celu doskonale się sprawdzi m.in. siarczan potasu w stężeniu 0,2-0,3 proc. Warto jednak uważać, by nie przesadzić z ilością składników odżywczych, które dostarczamy krzakom. Przenawożenie potasem hamuje przyswajanie wapnia przez pomidory, co zwiększa ryzyko porażenia owoców suchą zgnilizną wierzchołkową.
anuska2507 14:46, 24 sie 2023

Dzięki, chyba mam ten siarczan na stanie, to może spróbuję opryskać.
anuska2507 14:47, 24 sie 2023

edi75 napisał(a)
Ania..pięknie zbiory pomidorowe. Moich niestety nie udało się uratować
Jaka szkoda zaraza ziemniaczana je dopadła?
edi75 15:54, 24 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Jaka szkoda zaraza ziemniaczana je dopadła?

Grzyb...i owoce i krzaki
Anda 18:51, 24 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Ewo, mam 26 krzewów w kilku odmianach Wczoraj właśnie wybierałam te, które mi smakują i zbierałam z nich nasiona. Nam najbardziej pasują koktajlowe i właśnie takie niezbyt duże, jak Krakowski. Ostatnio trochę zniechęciliśmy się do odmian o bardzo dużych owocach, bo rosną niekształtne, mają dużo zielonej części i zwyczajnie są za duże "na raz"

Patrycja, a da się jeszcze coś zrobić z tym brakiem potasu? Może podlać gnojówką ze skrzypu?

To skoro lubisz koktajlowe to mogę polecić Ci odmianę Dorada - żółta z cienką skórką i słodziutka Szybko dojrzewa. Tą jako jedyną koktajlową odmianę wysieje tez w przyszłym sezonie.
U mnie te większe ładnie się wybarwiają i lubię też tą niekształtność niektórych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 21:49, 24 sie 2023

Ale masz tych odmian Aniu, normalnie szał. Ja tam preferuję koktajlówki
anuska2507 09:39, 25 sie 2023

edi75 napisał(a)

Grzyb...i owoce i krzaki
No szkoda, tym bardziej że sezon pomidorowy w tym roku trochę opóźniony. U mnie z powodu grzyba padła cukinia :/
anuska2507 09:41, 25 sie 2023

Anda napisał(a)

To skoro lubisz koktajlowe to mogę polecić Ci odmianę Dorada - żółta z cienką skórką i słodziutka Szybko dojrzewa. Tą jako jedyną koktajlową odmianę wysieje tez w przyszłym sezonie.
U mnie te większe ładnie się wybarwiają i lubię też tą niekształtność niektórych

A dziękuję, muszę właśnie zanotować pomidorowe polecajki z forum - będzie gotowa lista na wiosnę

Edit:
Hmm wujek google nie zna tej odmiany